Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 20 octombrie 2018
  • :
  • :

Patriotismul n-a murit. La „Ștefan”, sute de elevi şi-au amenajat sălile de clasă cu simboluri naţionale

În vremuri în care iubirea faţă de propria ţară stă sub semnul întrebării, tinerii demonstrează că încă mai există speranţă.

Miercuri, 29 noiembrie, elevii Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare din Târgu Neamţ” au răspuns unei provocări inedite, aceea de a amenaja sălile de clasă cu însemne şi simboluri naţionale şi de a transmite câte un mesaj premergător Zilei Naţionale a României, sărbătorită la 1 decembrie.

În jur de 40 de clase au intrat în concurs. Elevii au venit cu idei surprinzătoare şi şi-au folosit abilităţile practice şi imaginaţia pentru a evoca momentul istoric al Marii Uniri. Fiecare clasă a încercat să scoată în evidenţă esenţa neamului românesc.  Au adus obiecte tradiţionale sau vechi, păstrate de bunici cu sfinţenie, şi au reuşit să „asambleze” adevărate colţuri de muzeu. Au expus piese deosebite, precum covoare ţesute de străbunici, fier vechi de călcat, ştergare autentice, oale de ceramică, icoane şi cărţi vechi. Tricolorul a fost pus la loc de cinste în fiecare clasă, în cele mai inedite maniere (dulciuri şi draperii roşu, galben şi albastru, steguleţe etc). În peisaj, elevii au introdus şi personalităţi marcante ale istoriei românilor, folosind imagini cu mari domnitori precum Mihai Viteazu, Ştefan cel Mare sau Vlad Ţepeş. În multe clase, juriul a fost întâmpinat aşa cum spune tradiţia, cu pâine şi sare. Ba mai mult,  micuţele gospodine au gătit cu acest prilej bucate renumite, cum ar fi sărmăluţele aburinde, brânza cu smântână şi mămăliguţă, cozonacul, pâinea coaptă pe vatră etc, în încercarea de a impresiona juriul.

Şi le-a ieşit. Merită remarcată ţinuta îngrijită aleasă de elevi. Majoritatea au optat pentru piese din costumul popular românesc. Şi le-au purtat cu mândrie.

În fiecare clasă, elevii au pregătit câte o scurtă prezentare, în care au evidenţiat sentimentele patriotice şi mândria de a aparţine unei ţări binecuvântate de Dumnezeu.

“Ziua festivă de astăzi (29 noiembrie- n.r.) a anticipat sărbătoarea naţională de pe 1 decembrie. A fost o lansare a unui proiect de suflet, în care am dorit să verificăm în primul rând cât mai cred copiii noştri în eroismul înaintaşilor, cât mai sunt de patrioţi, cât mai putem spera în această ţară într-un viitor luminos. Ei bine, elevii noştri au demonstrat că putem să fim optimişti, că patriotismul este un sentiment care încă nu a murit.

Elevii au răspuns provocării noastre de a amenaja sălile de clasă cu simboluri naţionale. Au organizat ateliere de lucru, în aşa fel încât în fiecare sală de clasă am găsit câte un mic muzeu. Au fost extraordinar de entuziaşti, veseli, luminoşi. Au fost aşa cum ne dorim să fie în fiecare zi a vieţii lor, ca elevi şi ca cetăţeni ai acestei ţări. Noi, profesorii, nu facem altceva decât să ne facem datoria, să-i încurajăm şi să credem în ei”, spune prof. Adina Margine, director al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ.

O misiunea grea are acum juriul, format din directorul şcolii, reprezentanţii Consiliului Elevilor, insp. şc. disciplina istorie prof. Elena Preda şi alte cadre didactice. Ei vor decide care sunt câştigătorii acestei provocări. Clasele care se vor evidenţia vor fi recompensate cu un premiu simbolic, constând într-un coş cu dulciuri şi cu fructe. Însă toţi sunt câştigători, fiindcă ne-au dat tuturor o lecţie de patriotism.

Această activitate face parte dintr-un proiect educaţional iniţiat de Consiliul Elevilor din Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare”, care are drept scop conştientizarea importanţei Zilei Naţionale a României şi educarea elevilor din colegiu pentru păstrarea identităţii naţionale. „Start pregătirilor pentru Centenarul Marii Uniri” cuprinde şi alte activităţi, menite să atingă aceleaşi obiective. Tot joi, s-a desfăşurat cercul pedagogic al profesorilor de istorie din zona Târgu Neamţ şi un program artistic al elevilor claselor gimnaziale, dedicat zilei de 1 Decembrie.

Vă prezentăm mai jos câteva fotografii realizate la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ, în speranţa că vor reuşi să vă transmită măcar o frântură din atmosfera inedită care a înconjurat această instituţie de învăţământ, premergător Zilei Naţionale a României:

Andreea Trăsnea
Un comentariu la “Patriotismul n-a murit. La „Ștefan”, sute de elevi şi-au amenajat sălile de clasă cu simboluri naţionale

  1. GHEORGHE SIMON

    FELICITARI ! INIMOSI ! ENTUZIASTI ! FRUMOSI, pana la Dumnezeu ! FIRESCUL, in SARBATOARE ! LA MULTI ANI, ROMANIA !

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *