Pepenele roșu, fructul vedetă al verii

0

O dată cu sezonul estival, pe piață a apărut pepenele roșu – fructul care îți lasă gura apă și la propriu, și la figurat.

Pe lângă faptul că are o savoare proaspătă și cu gust inconfundabil, este hidratant și răcoritor. Se consideră că harbuzul, cum îi spunem noi, moldovenii, are mai mulți nutrienți dacă este păstrat la temperatura camerii, nu la frigider.

image560100 de grame de pepene roșu conține foarte puține calorii (30), 1 gram de proteine, 10 grame de zahăr, 1 gram de fibre, vitamina A, C, E, D, B6, B12, niacină, tiamină și numeroase minerale: fier, calciu, potasiu, zinc, magneziu etc.

În afară de aceste beneficii nutriționale inconstestabile, consumul de pepene roșu are numeroase beneficii asupra sănătății.

Oamenii de știință au demonstrat că un consum zilnic de pepene roșu scade riscul de obezitate și diabet.  Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele, care îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și osoasă. Acest puternic antioxidant luptă împotriva cancerului, îndeosebi a cancerului de sân sau de prostată.

Conţine apă în proporţie de 92%, prin urmare este ideal pentru a preveni deshidratarea organismului pe timp de vară.

Pepenele roșu este cunoscut și pentru uimitoarele proprietăți diuretice.Miezul fructului este recomandat în tratamentul afecțiunilor rinichilor și ale întregului aparat urinar. Conținutul bogat de potasiu previne apariția pietrelor la rinichi. Pepenele roșu este un laxativ ușor, aliatul celor care suferă de gută sau constipație.

Fiindcă are foarte puține calorii, multe femei aleg să-l utilizeze în curele de slăbire. Atenție însă, nu trebuie consumat în exces și mai ales, nu cu pâine.

Pepenele roșu conține enzime și acizi organici, care ajută la detoxifierea organismului. Este recomandat persoanelor cu un organism slabit, celor de vârsta a treia și celor care au o alimentație plină de toxine din alimente de proastă calitate.

În componența acestui fruct intră și citrulina, un aminoacid care ajută la dilatarea vaselor de sânge, stimulând circulația sangvină.

Pepenele roșu ajută și la sănătatea ochilor. Beta- carotenul din compoziție se transformă în vitamina A în organism și produce pigmenți în retina ochiului, protejând împotriva degenerării maculare și prevenind orbirea.

Beneficiile pepenelui roșu sunt, așadar, uimitoare. Indiferent câte felii mănânci, cu siguranță te vei alege cu cea mai bogată combinație de antioxidanți ce există în natură.

IMG_4694De obicei, găsim în supermarketuri felii de pepene roșu de vânzare, și nu întregul pepene. Medicii recomandă evitarea acestor produse. Expusă la acțiunea oxigenului din aer, vitamin C se anihilează rapid.

La piață, lucrurile sunt puțin diferite. Fiindcă pepenele este întreg, coaja menține aroma și prospețimea miezului.

În Piața Agroalimentară din Târgu Neamț, prețul unui kilogram de pepene roșu variază între 1 și 1,2 lei. Potrivit micilor comercianți, fructul oferit spre vânzare este produs la Dăbuleni, județul Olt. Pentru a atrage clienții, vânzătorii folosesc diverse mesaje amuzante, cum ar fi „Ia-mă acasă, sunt proaspăt și dulce!”.

Despre pepenele roșu Mark Twain, scriitor american, spunea că este „un produs de lux al acestei lumi. Când îl guști, îți dai seama ce mănâncă îngerii”. Fie că-i spunem harbuz, lubeniță sau curcubete, pepenele roșu rămâne cu siguranță fructul vedetă al verii.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate