Primul 1 Mai „liberˮ la Târgu Neamț – 1 mai 1945

0

La aproape un an de la „mare revoluție antifascistă și imperialistăˮ, Târgu Neamț sărbătorea în 1945 primul 1 Mai liber.

Din presa oficioasă a vremii aflăm cum s-a pregătit orașul pentru această sărbătoare.

Pregătirile au început din ajun, când sediile instituțiilor și ale organizațiilor democratice au fost pavoazate cu brad, inscripții și lozinci, nelipsind portretul tovarășului Stalin. Seara, în centrul orașului, au cântat muzicile plășii între orele 19 și 22.

Pe 1 mai, la ora 9 fix, în fața primăriei s-au adunat reprezentanții partidelor democratice, ai școlilor, instituțiilor, populației dar și o companie militară. Erau prezenți din toate satele plășii delegați ai Frontului Plugarilor, având la ei steaguri roșii și tricolore, dar și toți muncitorii fabricilor de cherestea din plasă, adică peste 12000 de oameni, așa cum informează presa.

La demonstrație au defilat și 10 care alegorice, „3 ale sindicatelor, 2 ale UTC, 2 ale partidului comunist, 1 al micilor patroni meseriași, 1 al școlii de meserii și 1 al școlii profesionale de feteˮ. Coloana s-a oprit în fața sediului partidului comunist, apoi a străbătut tot orașul îndreptându-se spre Cetatea Neamțului, unde la baza acesteia a fost amenajată o tribună „cu covoare, steaguri și lozinci.ˮ.

Programul artistic a fost deschis de corul UTC, urmat de serviciul religios și defilarea unității militare. A fost intonat apoi imnul lui Stalin și cel regal. Manifestarea a continuat cu programul artistic pregătit de școlile din oraș dar și cu unele cuvântări. Au luat cuvântul „prietenul profesor Al. Chirica, Președintele Apărării Patriotice, preot Andonie în numele clerului democrat, d-na Gabriela Gheorghiu din partea femeilor antifasciste, avocat Wilke, din partea ARLUS, inspector Frințescu în numele școalelor primare, avocat Rona Valeriu, pentru Frontul Plugarilor și avocat Gheorghiță în numele baroului.ˮ. Aflăm că programul a fost suspendat până la 15.30, cei prezenți luând masa oferită de partidul comunist.

Programul a fost reluat cu momentele artistice pregătite de elevii școlilor din oraș și de către tineretul comunist, dar și de alte luări de cuvânt: preotul Gheorghiu din partea PSD, Bordeianu din partea sindicatelor, cele mai apreciate discursuri fiind cele ale lui Ciubotaru Vasile și Felix Sechter, ambii din partea partidului comunist. Manifestarea a continuat cu programul sportiv al organizației sportului popular. După terminarea programului, cei prezenți „s-au îndreptat spre oraș manifestînd pentru Partidul Comunist, Ana Pauker, Gheorghiu-Dej, guvernul Groza și ceilalți conducători ai mișcării democratice din România. De la Partidul Comunist s-a executat o retragere cu torțe, apoi întreaga populație a jucat în horă, în centrul orașului aclamând pentru 1 Mai liber al anului 1945ˮ.

Prof. Emanuel Bălan

Sursa:

Flacăra, an II, nr. 48, 7 mai 1945

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate