”Prin spitalele din Neamț” – Cum ești tratat la urgență

0

Pentru a ne da seama cum sunt tratați pacienții cu urgențe în spitalele din Neamț, am ales un pacient cu un traumatism ortopedic de gravitate medie cu care ne-am prezentat la toate cele 4 spitale din Neamț. Vorbim de o afecțiune care nu pune viața în pericol și este destul de frecventă în accidentele auto, de muncă, casnice, sportive etc.

La spitalul din Piatra-Neamț pacientul upu-piatra-neamta mers seara într-o perioadă când la UPU nu era foarte aglomerat. A trebuit să aștepte circa 30 de minute, deoarece erau oameni cu afecțiuni mai grave, dar a avut parte de un consult din partea medicului de la urgențe, domnul Păsalau, care se vedea că știe despre ce afecțiune e vorba și mai ales că a mai întâlnit astfel de probleme. Diagnosticul a fost unul corect și comportamentul civilizat, de profesionist.

Ce s-a remarcat ca fiind în neregulă erau paznicii care parcă coborâseră de la o stână de pe muntele din spatele spitalului, cu un vocabular aplicat în special aparținătorilor cu expresii de genul ”Dă-te, bă, la o parte”, ”Ce cauți, uăi, aici”, ”Unde te duci, uăi?”.

În rest, se vede o evoluție în modul în care personalul medical vorbește cu pacienții si, mai ales, cu aparținătorii, nu mai sunt hărmălaia și zăpăceala care erau înainte, nu mai sunt trimise rudele să cumpere medicamente și ți se răspunde civilizat la orice întrebare.

Spitalul din Piatra-Neamț a fost și singurul spital din Neamț unde pacientul a fost anunțat de asistentă că urmează să fie consultat de un medic pe nume Păsălau. În toate celelalte spitale din județ pacientului nu i s-a spus cine e medicul și nici acesta nu s-a prezentat. Un gest nelalocul lui, mai ales pentru cei care nu aveau nici măcar un amărât de ecuson.

La spitalul din Roman pacientul a nimerit într-un desen animat. upu-romanUși priponite cu bucăți de lemn, lume care circula prin UPU ca la piață, nu știai care e medic, care e asistent și care e femeia de serviciu.

Posibil ca prima persoana care a consultat pacientul a fost o asistentă, cu toate că e posibil să fi fost și femeia de serviciu, deoarece avea mari lacune legate de anatomia corpului uman.

Protocolul medical în care a fost băgat pacientul… un alt desen animat. După ce i s-a luat tensiunea, pacientului i s-a făcut o electrocardiogramă inutilă când ești lovit la o mână sau la un picior. După acestea pacientul a fost nevoit să oprească la timp  o doamnă cu halat care-i pusese pe nerăsuflate un garou la mână și se apuca să-i recolteze sânge. După ce i s-a explicat doamnei că nu are ce recolta pentru că e vorba de o problema ortopedică, s-a scuzat, dar a zis că totuși poate vrea pacientul să i se facă măcar un calmant, ceva … Credem că doamna voia sub orice paznic-romanformă să folosească garoul, dacă tot îl pusese sau poate li se decontează mai multe servicii medicale sau… habar nu avem ce era în capul lor.

Scăpat din mâna asistentelor de la UPU, bănuim că erau asistentele, pacientul a fost dus la un ecograf unde o altă asistentă, credem, s-a uitat pe un monitor, dar a fost corectă și a spus că nu prea înțelege ce e acolo.

Nu a scris nimic în fișa ce însoțea pacientul, ci a transmis prin viu grai un diagnostic evaziv unei doamne, presupunem că era medic, care la rândul ei a transmis tot prin viu grai rezultatul incert al urgenței.

După alte așteptări a venit o doamnă care se vedea că știe anatomie, deci o doamnă medic, care a constatat că pe fișă nu este rezultatul de la ecograf. Deoarece telefonul fără fir se blocase la UPU și nu ajunsese și la urechea medicului, acesta a analizat situația fără a cunoaște rezultatul de la ecograf și s-a limitat la un diagnostic rezervat cu o recomandare de a merge pentru un diagnostic clar la un alt spital.

Deși avem o filmare cu camera ascunsă aspitalul-roman comportamentului absolut nesimțit al unor persoane de la urgență, din respect pentru personalul medical corect din acest spital nu mai băgăm unitatea medicală într-un nou scandal mediatic, dar situația este gravă și trebuie luate măsuri. Era la UPU un om în vârstă, cu o afecțiune declanșată, se pare, de consumul de alcool și zbierau asistentele la el: ”așa îți trebuie dacă ai băut”, ”stai așa cum îți spun eu”, ”mai bei?”, ”dar să bei îți place?” și toate aceste zbierături erau acoperite pe alocuri de țipetele disperate ale omului care avea dureri groaznice în timp ce era imobilizat și se încerca o manevră de intubare sau ceva asemănător. În tot acest circ, o femeie, bănuim o rudă a omului, era alungată din când în când, deoarece încerca să vadă prin crăpătura unei uși ce-i fac bărbatului de urla în halul acela.

Ca impresie generală și subiectivă, deoarece nu suntem medici, spitalul din Roman este sub semnul unor deviații comportamentale ale unor angajați. Spitalul este ”ținut” de asistente și asistenți, în timp ce unii medici stau pe la birouri și mese ca niște boieri și se deplasează doar pentru diagnostice rezervate sau în cazuri de maximă necesitate.

Spitalul din Roman are nevoie neapărat de investiții serioase în secția de primiri urgențe și de introdus în Regulamentul de ordine interioară abolirea ”sclaviei” asistenților medicali.

La spitalul din Tîrgu Neamț, upu-targu-neamtnimeni nu avea treabă cu nimic. Un fel de picnic cu oameni în halate. Pacientul a fost consultat sumar de un domn care presupunem că era medic căci nu avea nici măcar un ecuson și care s-a uitat puțin și a zis că e de mers la alt spital. Diagnostic, protocoale medicale, examinări medicale… povești. Totuși, pacientul a fost notat pe niște hârtii pentru decontare sau evidență sau ei știu pentru ce, că pacientului nu i s-a spus.

bicaz-spitalLa spitalul din Bicaz, surpriză placută. Curat, personalul medical cu ecusoane și ținute disctintive ca să știi cine e asistent și cine medic și o doamnă medic care, deși nu avea la îndemână instrumente medicale performante, știa multă meserie sau cel puțin a discutat mult cu pacientul explicându-i ce crede ea că e și cum se poate rezolva cel mai bine problema. Cu două mâini și cu doi ochi, fără tensiometre, ecografe, electrocardiograme sau alte instrumente a oferit un diagnostic corect, dar cu recomandarea de a merge totuși la un ortoped și la analize specializate pentru o diagnosticare cât mai precisă.

Pentru comparație am ales Spitalul Orășenesc din Odorheiu Secuiesc, sesizari-odorheiunde am mers cu pacientul de la Neamț pentru a fi vorba de exact aceeași afecțiune. Am ales un spital cotat ca fiind slab dotat, cu personal mai puțin specializat și ne așteptam la surprize neplăcute față de un pacient român într-un oraș unde 95% din populație este de etnie maghiară și în sistemul medical se vorbește doar ocazional în limba română.

Ei bine, din păcate pentru spitalele din Neamț, în județul învecinat parcă este altă lume. Tot personalul medical s-a adaptat imediat la naționalitatea pacientului și nu doar cu pacientul vorbeau în română, ci și între ei tot ce era legat de pacient se vorbea în română.

Deși era destul de aglomerat la urgență, nu era niciun paznic destoinic care să facă ordine printre oameni și nici vreun asistent sau vreo duduie arogantă care să pună la punct aparținătorii.

La loc foarte vizibil exista o condică de sugestii și reclamații. Era clar cine e medic, cine e asistent, cine e omul de serviciu. Diagnostic la fel de corect la UPU Piatra-Neamț, dar spre deosebire de toate spitalele din Neamț de acolo pacientul a plecat cu niște hârtii în mână, astfel încât un alt medic de familie sau specialist să știe ce au constatat cei de la urgențe sau chiar și pacientul, să nu aibă neclarități.

Concluziile despre primirea urgențelor în Neamț sunt îngrijorătoare. Șanse reale de maximizare a speranței de viață, diagnosticare corectă și tratament corespunzător sunt doar la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț.

La celelalte spitale din județ până ce vine salvarea să te transfere la Piatra-Neamț trece destul timp încât o afecțiune gravă să devină fatală. Personalul medical cam lasă de dorit, iar acolo unde nu lasă de dorit nu are la îndemână aparatura medicală necesară unor intervenții de urgență serioase. Încă suntem județul din care trebuie să fii transportat la Iași ca să ți se pună un stent sau pentru alte intervenții ușoare, dar care sunt contracronometru și de care depinde viața pacienților.

1. Se impune o reorganizare a sistemului prin care ambulanțele preiau cazurile de urgență de la spitalele din județ pentru a le duce la Piatra-Neamț sau Iași, deoarece timpii de așteptare pentru aceste transferuri sunt de multe ori inacceptabil de mari.

2. Se impun investiții serioase la nivelul secției care primește urgențe la Spitalul din Roman, cum se impune și o mică reeducare în sensul implicării mai active a medicilor în actul medical.

3. Este de maximă necesitate și crearea unui sistem de responsabilizare a medicilor specialiști de pe secții care uneori uită să vină când sunt chemați la secția de primiri urgențe. Unii dintre ei au într-adevăr priorități pe secțiile lor, dar unii sunt efectiv nesimțiți și nu își întrerup cafeaua sau alte activități extramedicale pentru a se deplasa la o urgență, știind că nimeni nu are cum să-i verifice și să-i sancționeze pentru astfel de aroganțe.

4. Util ar fi să se pună în mod real și vizibil la dispoziția pacienților sau aparținătorilor condici de sugestii și reclamații unde aceștia să își poată exprima nemulțumirile sau opiniile.

5. Dotarea cu aparatură de ultimă generație și suplimentarea cu medici bine instruiți în urgențe ar face diferența între viața și moartea multor nemțeni.

6. Selectarea atentă a personalului care intră în contact cu pacienții veniți la urgențe și apartinătorii acestora este obligatorie deoarece tensiunea psihică a celor care ajung aici este deja mare și orice gest necuviincios sau orice aroganță poate încinge spiritele și tensiona comunicarea, lucru care face rău actului medical în sine, reducând din eficiența lui.

7. Identificarea prin ținută a personalului medical este absolut necesară. La Neamț nu știi dacă stai de vorbă cu un doctor sau cu un infirmier. Aparținătorii nu stiu cui să se adreseze și întreabă de multe ori infirmierele care e starea unui bolnav și așa mai departe. Ecusoanele nu sunt suficiente. Sunt mici și greu de citit, ținând cont că personalul medical este într-o continuă mișcare, de regulă.

www.ziarneamt.ro

Mai puteți citi:  Prin spitalele din Neamț” – accesul în spitale
Urmeaza: ”Prin spitalele din Neamț” – care sunt cei mai corupți medici din Neamt

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate