Profil de candidat la alegerile parlamentare: Nemțeanul Dan Andrușcă

4

A avut numeroase oportunități să se “lepede” de plaiurile natale pentru un viitor de succes în alte orașe ale țării, însă a ales întotdeauna să rămână în județul Neamț, alături de familia sa și de comunitate. Este vorba despre Dan Andrușcă, unul dintre nemțenii care a făcut totul din… nimic.

Actual consilier județean, Dan Andrușcă candidează pe lista PSD Neamț la alegerile parlamentare din decembrie. Cine este omul din spatele politicianului, cum a ajuns să fie considerat un profesionist în domeniile în care activează și ce speră să realizeze ca parlamentar aflați în rândurile următoare.

Începuturi promițătoare

Născut în comuna Vânători- Neamț, Dan Andrușcă a absolvit Liceul “Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Pasiunea pentru economie l-a determinat să urmeze cursurile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Imediat după ’90, și-a deschis prima afacere în comuna natală. A pătruns și în zona economică din Târgu Neamț, după cumpărarea unei societăți specializată în producerea și comercializarea articolelor tehnice din cauciuc.

Este căsătorit, are doi copii, care au primit și încă primesc educație de calitate în școlile de la poalele Cetății. La prima impresie, l-am perceput ca un om modest, cu bun simț și principii solide.

În 2012 a decis că trebuie să se implice “acolo unde poate schimba lucrurile”, pentru a oferi siguranță familiei, angajaților și întregii comunități locale. “În 2012, am lăsat business-ul și am intrat în politică, cu dorința de a contribui cât de mult posibil la dezvoltarea zonei noastre. Am găsit oamenii potriviți, cu aceleași obiective și principii, și aici mă refer în special la Ionel Arsene- actual președinte al Consiliului Județean Neamț și la Daniel Harpa- actual primar al orașului Târgu Neamț, și m-am alăturat echipei PSD Neamț”, ne-a spus Dan Andrușcă.

 Ascensiunea…

Deși riscantă, alegerea lui s-a dovedit a fi una corectă. După o scurtă perioadă pe scaunul de consilier local în Târgu Neamț, micul investitor cu vise mari a ajuns să aibă în responsabilitate importante obiective strategice ale statului român.

În 2013, a fost numit consilier personal al Secretarului de Stat- Departamentul pentru Energie și a fost desemnat director general și administrator special la Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, care producea apă grea pentru răcirea reactoarelor nucleare de la Cernavodă. Prin muncă, seriozitate și perseverență, a ajuns acolo unde mulți numai visează

“În 2013, RAAN se afla într-o situație dificilă: angajații erau în grevă, conturile blocate. A fost greu, însă am reușit să fac un program ambițios de redresare pe termen scurt, prin inițierea a două proiecte pentru OUG. Am luat toate măsurile pentru a evita o catastrofă, însă, din păcate, planul meu de reorganizare nu a fost aprobat, decizie care a dus la falimentarea acestui obiectiv strategic pentru România”.

Bogata experiență managerială l-a recomandat pe Dan Andrușcă pentru o nouă activitate, aceea de a coordona Cupru Min SA- societate de interes național, aflată în subordinea Ministerului Economiei. “În iulie- septembrie a.c., am reușit să scot compania din administrare specială, datorită evoluţiei sale economico-financiare. Am fost onorat să primesc aprecierile ministrului de resort, Costin Grigore Borc și să știu că  în urma mea rămâne o companie profitabilă, cu 500 de angajați, care va duce mineritul mai departe în zona Munților Apuseni”.

Târgnemțeanul a fost si președintele Consiliului de Administrație al Conversmin SA- un colos industrial aflat sub autoritatea Ministerului Economiei, cu peste 500 de obiective care se ocupă de conservarea și ecologizarea minelor. “În 2016, am reușit să atragem fonduri europene în valoare de peste 16 milioane de euro, pentru reabilitarea unor situri contaminate istoric din activități miniere”, ne-a spus Dan Andrușcă, cu bunul simț și modestia caracteristică moldovenilor, deși finanțarea nerambursabilă obținută este una mare, în condițiile în care fondurile europene sunt foarte greu absorbite în orice domeniu din România.

Viitor cu clasă de mijloc

 

Cariera sa profesională îi conferă avantajul statutului de specialist al partidului, partid care pune un accent deosebit pe aportul profesional al membrilor săi.

Prezent în politica nemțeană doar de patru ani, Dan Andrușcă pare să dețină toate atuurile necesare unui deputat demn să reprezinte județul în Parlamentul României.dan-andrusca-candidat-deputat-neamt

În primul rând, principiile și patriotismul local- calitățile pe care mulți și le pierd când ajung pe poziții la care nici nu visau. În al doilea rând, îl recomandă experiența acumulată în zona economică la nivel înalt.

Funcţiile ocupate de-a lungul timpului, inclusiv cea de consilier al secretarului de stat pe probleme de energie, au reprezentat momente în care a trebuit să îmi probez responsabilitatea şi corectitudinea. E adevărat că am căpătat experiență, însă funcțiile de conducere în companii aflate aparent în situații fără ieșire  mi-au deschis ochii. Am realizat că există prevederi legale care nu sunt clare, ci în dezavantajul statului nostru.

Am realizat că România nu are clasă de mijloc. Avem doar bogați și săraci. Cred în necesitatea de a modifica legile care pun piedică  investitorilor români, a legilor care se află în discordanță cu stadiul actual de dezvoltare a țării. PSD pentru asta luptă, iar măsurile noastre au rezultate pozitive asupra omului de rând, și aici dau drept exemplu reducerea TVA, eliminarea unor taxe și impozite inutile. Susțin propunerea PSD de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții. Cel mai mare vis al meu, dacă alegătorii vor decide că merit să îi reprezint în Camera Deputaților, este să contribui la realizarea programului de guvernare gândit de PSD, în mod deosebit creșterea clasei de mijloc din România. Cât mai mulți români din zona de sărăcie, care, să recunoaștem, persistă mai ales la noi, în Moldova, să treacă spre clasa de mijloc. Vrem o dezvoltare sustenabilă, sănătoasă, care să se bazeze și pe investiții, nu numai pe consum.  Alături de oameni integri, cu multă implicare şi responsabilitate, putem rezolva problemele importante ale României, a conchis Dan Andrușcă, cel care ocupă poziția a doua pe lista PSD pentru Camera Deputaților.

Andreea Trăsnea

4 Comentarii
 1. catalin A. spune

  Un singur lucru ,, lipsește ,, din portofoliul acestui Om….AROGANȚA….și e bine așa……

 2. ciprian istrate spune

  Felicitari Danut ! Sunt mandru de un fost coleg ca tine !

 3. escorte craiova spune

  Interesant

 4. costel cepreaga spune

  Ma bucur mult pentru realizari,si doresc din tot sufletul,Mult succes in continuare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate