Sânziene și Ziua Iei la Târgu Neamț

0

Marti, 24 iunie, târg nemțenii s-au îmbrăcat în haine de sărbătoare și au ieșit în Parcul Central, unde au sărbătorit Sânzienele și Ziua Iei, frumoasa cămașă a portului popular românesc.

Maria Paraschiv, colecționară de obiceiuri tradiționale românesti și ambasador al portului popular românesc, a înfrumusețat foișorul din parc cu diverse ii. „Cât e frumoase sunt… Când eram copil, bunica ne îmbrăca în straie populare înainte să mergem la biserică”, își amintește o doamnă în vârstă, vizibil emoționată de frumusețea lor.

Sânzienele – zâne bune – au alungat norii de ploaie, transformând avertizarea meteorogică de cod galben într-o minciună. Trei domnițe de la Cenaclul Mugur de Fluier și-au pus pe cap coronițele împletite cu grijă, din flori de câmp.  Au distribuit tuturor, în mod egal,  zâmbete de fericire și magia sărbătorii, o dată cu florile de câmp dăruite doamnelor din parc. Nu degeaba se spune că Sânzienele aduc fericire și bunăstare oamenilor…copii

Prezentatorii evenimentului au avut ajutoare de nădejde pe scenă, doi copilași veseli și frumoși, îmbrăcați în straie populare.

Evenimentul cultural, desfășurat în foișorul din Parcul Central, a luat cu ușurință forma unei lecții. Nu s-a predat o materie oarecare, ci tradițiile și obiceiurile prilejuite de frumoasa sărbătoare. Târg nemțenii au ascultat cu interes informațiile despre Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor sub numele de Sânziene sau Drăgaica, oferite de Gavriluță Dan de la Casa Culturii „Ion Creangă” și de părintele Marian Filip. „Ia se coase în cruciulițe. Ori, dacă porți în suflet crucea și-o așezi și pe haina cu care te îmbraci, nu demonstrezi decât că ce ai în suflet, ai și în exterior”, spune părintele Filip.

Vanda Ciudin a citit un crez inedit, de Radu Gyr, prin care a făcut legătura între sărbătoarea religioasă și portul popular românesc: „Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl, Ziditorul/ Dar mai cred și-n neamul meu, înfrățit cu dorul(…)”.  Elena Onisei, Bianca Ioniță și Marta Loghin au vorbit despre obiceiurile de Sânziene, zi în care „nimeni nu are voie să lucreze acum, când soarele stă pe loc, pe cer, la amiază(…)”. Ioana Lipan a prezentat descântecele populare rostite în ziua de Sânziene.

Glasul minunat al copiilor a umplut inimile de bucurie târg nemțenilor. Pe scenă au urcat Serena Andrei, Elena Păduraru și Ana Dragu – talentatele interprete de muzică populară. Și una dintre „zânele bune”, Marta Loghin, a cântat melodii folk, spre deliciul auditoriului.

Informații despre Ziua Universală a Iei, sărbătoare recent apărută, ne-a dat Margareta Mihăilescu, directoarea Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț. „Oare noi de ce nu purtăm mai mult acest costum popular? Haideți să încercăm și noi să revenim la minunatul port românesc”, i-a îndemnat Geta Brașoveanu pe târg nemțeni. Tot dumneaei a prezentat elementele costumului tradițional, apoi cele trei Sânziene au recitat poezii în cinstea iei: „(…)Să țes o iei românească/ O ie pentru țara mea/ S-o apere și s-o păzească/ De toate relele din ea!”.

Daniel Movilă a recitat Imnul și cămeșa. Spre surprinderea celor prezenți, accentul moldovenesc ne-a amintit de Ion Creangă, de zilele trăite de bunici și străbunici, vremuri când femeile țeseau ii, nu le cumpărau din Mall. „Femeile au cusut în ia românescă toată dragostea lor, toată suferința lor. Au prins în ia românească lacrima, bucuria, florile câmpului, spune Margareta Mihăilescu.

La sfârșitul evenimentului, Margareta Mihăilescu a prezentat frumosul cadou dăruit Nadei Harpa, soția primarului Daniel Harpa, de către Cenaclul Mugur de Fluier și Asociația Tinerilor Ortodocși din România filiala Târgu Neamț: o ie, „cu toate culorile câmpului și blândețea unei femei”.

Evenimentul a fost organizat de Casa Culturii „Ion Creangă” și Primăria Orașului Târgu Neamț.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate