SCURT ISTORIC AL CASEI MEMORIALE ,,VERONICA MICLE” DIN TÂRGU NEAMŢ

0

În drumul ce duce către Cetatea Neamţ, pe fosta Uliţă Mare şi vis-a-vis de Şcoala Domnească, se găseşte casa în care a trăit vremelnic Veronica Micle.

DSCN7068

Construită din iniţiativa Mănăstirii Neamţ pe la anul 1834, spre a folosi ca mitoc şi şcoală pentru călugări, casa a fost cumpărată în anul 1850 de Ana Câmpeanu (mama Veronicăi Micle), care a venit aici din Năsăud, după moartea soţului, împreună cu cei doi copii ai ei, Veronica şi Radu.

Situată în vatra târgului, casa era făcută, aşa cum se menţionează în actul de vânzare- cumpărare, din lemn şi zid, acoperită cu draniţă, având cerdac şi patru camere, trei sobe cu horn, iar în curte se găsea fântâna, beciul şi adăpostul pentru animale.

Familia Câmpeanu a locuit aici până în 1853, când se va muta la Iaşi, dar casa va fi păstrată, iar după ce Veronica s-a căsătorit cu profesorul Ştefan Micle, în 1864, imobilul din Târgu Neamţ îi este dăruit ca zestre. A revenit aici adeseori, în special vara, când aveau loc întruniri literare la care au participat personalităţi cunoscute ale vremii. Spre sfârşitul vieţii, în anul 1886, Veronica Micle a donat această casă Mănăstirii Văratec, unde se va retrage în ultimii ani de existenţă.

micle

După ce l-a administrat o perioadă de timp, Mănăstirea Văratec a vândut imobilul unui locuitor din Târgu Neamţ, care ar fi vrut să îl dărâme.

Doar intervenţia lui Nicolae Iorga din 1939, când era preşedinte al Comisiunii Monumentelor Istorice, a făcut ca această casă să fie recunoscută drept monument istoric şi să fie salvată.

Ulterior, în 1948, părintele Constantin Matasă, în calitatea sa de delegat al Comisiei Monumentelor Istorice din judeţul Neamţ, întocmeşte un document în care menţionează starea de conservare a casei şi face o estimare financiară şi recomandări în ceea ce priveşte răscumpărarea imobilului în vederea transformării lui în muzeu. Şi în anii ce au urmat s-au făcut numeroase demersuri pentru recuperarea, salvarea şi integrarea acestui imobil în circuitul muzeal.

Profesorul Dumitru Constantinescu, întemeietorul Muzeului de Istorie şi Etnografie de astăzi, a înaintat la rândul său numeroase adrese oficiale către Mitropolia Moldovei şi Sucevei, dar şi către arhivele din Cluj, Bacău şi Năsăud, pentru a obţine date despre casa în care a trăit Veronica Micle.

În deceniul opt al secolului trecut, imobilul la care am făcut referire a fost amenajat ca şi casă memorială, fiind în prezent unul dintre importantele obiective turistice din Târgu Neamţ.

 Roxana Diaconu
(sursa imaginilor – arhiva CMJ Neamţ)

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate