Scurt istoric al Parohiei Totoiești – Neamț

0

Biserica Sfântul Nicolae din Totoiești (unul dintre satele din comuna nemțeană Tupilați) este lăcaș de rugăciune pentru  30 de familii și 15 văduve. Sfântul așezământ a fost ridicat cu secole în urmă, iar puținele date istorice despre această bisericuță, din satul cu unul dintre cele mai vechi nume moldovenești, ni le oferă chiar preotul paroh Ilie Ciprian Tărâță:biserica totoiesti neamt

„Biserica  din satul Totoiești-Neamț este zidită toată din lemn și cu temelia de piatră. Dupa informațiile pe care le am ca preot paroh, are o vechime ca circa 250 de ani, fiind construită pe la jumătatea sec. al XVIII-lea de un credincios numit Totoiescu (după numele căruia i se trage numele satului Totoiești) și al cărui mormânt se găsește în partea de apus a bisericii, la un metru de temelia bisericii.

Biserica este situată pe un dâmp înalt de circa 50 metri față de pârâul Valea-Albă, care curge de la apus spre răsărit și se află la circa 1 km depărtare spre apus de șoseaua Girov-Hanul Ancuței și circa 130 metri la sud de pârâul Valea-Albă.

Biserica din satul Totoiști este alcătuită în formă de cruce, cu strain și altar. Fapte culturale legate de trecutul bisericii nu se cunosc. În cursul existentei sale, biserica a fost reparată în mai multe rânduri. Prin anul 1913-1914, s-a turnat un brâu de beton împrejurul temeliei, cât și în interior. La o depărtare de 10-12 metri spre apus se află clopotnița, care a fost construită prin1942-1943, din lemn vechi pe temelie din piatră, fiind adusă de la parohia Uscați.

Informatii mai vechi pe cărți despre biserica din satul Totoiești nu sunt”.

                                                                               Preot TĂRÂȚĂ ILIE-CIPRIAN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate