Se schimbă… pâinea!

1

O fabrică de pâine renumită, cu o istorie care începe din 1993, își închide porțile și trimite acasă peste 40 de angajați.  Este vorba de societatea Dizing cu sediul în comuna Brusturi, județul Neamț, condusă de dr. ing. Dumitru Zaharia. Asta nu înseamnă că localnicii rămân fără pâine: o pot cumpăra de la un magazin străin, proaspăt deschis în comună…

BRUSTURI DIZNG PROFIDizing renunță la activitatea de panificație, urmând să continue doar cu  partea de morărit și cu silozurile. Asta deși fabrica de pâine este dotată cu tehnică modernă şi tehnologii de vârf, conforme cu prevederile normelor europene, implementate în colaborare cu specialişti din Uniunea Europeană, potrivit site-ului companiei.

În timp ce problemele economice continuă să afecteze comunitatea, un retailer străin se extinde în județ. La sfârșitul lunii februarie, Profi (lanț de magazine aparținând fondului polonez de Investiţii Enterprise Investors) a deschis un magazin în aceeași comună unde se închide fabrica românească, potrivit site-ului Profi. Având o suprafaţă totală de 377 metri pătraţi, din care sala de vânzări este de 186 metri pătraţi, unitatea în format Loco din Brusturi se află pe strada Principală, nr. 37A.

În loc de produsele de panificație fabricate de Dizing, din făină de calitate superioară și pură, cu apă provenită din sură proprie, tratată și filtrată și realizate de la preluarea grâului în buncărul de recepţie până la cuptor, locuitorii comunei Brusturi, care până nu demult cumpărau pâine caldă și proaspătă direct de la producător, vor achiziționa pâinea cea de toate zilele, și nu numai, de la noul magazin deschis de străini în comuna lor.

Bineînțeles că închiderea fabricii de pâine nu are legătură directă cu deschiderea mazaginului Profi, dar e interesant de observat cum românii dau de tot felul de obstacole și nu reușesc să scoată mare profit din afacerile din țară, în timp ce companiile străine de talie internațională pătrund din ce în ce mai mult pe piața românească.

Se pare că mediul rural este noul pariu al marilor comercianți străini. În fața lor, magazinele sătești au un singur atu: vânzarea pe datorie.

Andreea T.

1 Comentariu
  1. Marius Gheorghe spune

    Articolul asta are mari probleme de logica: Proprietarul a decis sa isi inchida o sectie, chiar daca avea utilaje moderne, dar poate ca omul nu avea vanzare cat sa se mentina pe linia de plutire. Treaba lui! Cert este ca a lasat locul gol si 40 de oameni fara salariu. PROFI a gasit locul gol, a deschis magazin acolo si a salvat cel putin 20 de suflete dandu-le de lucru, unii poate chiar dintre cei 40 concediati! Cine e cel rau si cine e cel bun in povestea asta? Romanul care traieste in Austria (ca asta scrie pe site-ul companiei despre proprietarul ei) sau asa-zisul strain PROFI care se straduieste sa faca lucrurile sa mearga la noi acasa?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate