Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș- icoana din inima pompierilor

0

La data de 15 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş, Ocrotitor al Pompierilor.

Totodată, este hramul capelei din incinta Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț.

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, patronul spiritual al pompierilor

Potrivit doxologia.ro, acest ierarh sfânt şi purtător de Dumnezeu s-a născut pe la anul 1568, în oraşul Raguza Dalmaţiei. A rămas orfan de mic, iar la vârsta de 12 ani a fost trimis la Ohrida să înveţe carte. Când avea 15 ani se duce la Mănăstirea Maicii Domnului din localitate. După cinci ani ajunge la Muntele Athos şi intră în obştea Mănăstirii Pantocrator, unde a deprins meşteşugul luptei duhovniceşti, postul desăvârşit, privegherea de toată noaptea, ascultarea şi smerenia. Apoi, făcându-se sihastru în pădurile din împrejurimi şi mult ostenindu-se, a ajuns la măsura desăvârşirii, învrednicindu-se de la Dumnezeu de darul lacrimilor şi al rugăciunii neadormite care se lucrează cu mintea în inimă. Pentru sfinţenia vieţii sale avea încă şi darul facerii de minuni, vindecând multe boli, îndeosebi pe cei ologi. Văzându-l umbrit de harul Duhului Sfânt, părinţii l-au rânduit duhovnic al călugărilor din Muntele Athos.

La cererea patriarhului de Constantinopol este trimis egumen pentru marea lavră a Sfântului Ștefan din Adrianopol, iar mai apoi este pus egumen în marea lavră românească Cutlumus. Este trimis de patriarhia din Constantinopol ca mitropolit al Timișoarei, așezarea în scaun fiind săvârșită pe 20 iulie 1650.

A făcut şi unele minuni spre lauda lui Dumnezeu şi alinarea suferinţelor unor credincioşi și a stins cu rugăciunea sa focul ce cuprinsese partea de apus a Timişoarei.

În anul 1653, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou se retrage la Mănăstirea Partoş. Aici, a mai viețuit încă trei ani, apoi și-a dat sufletul în mâinile Domnului. Potrivit Traditiei, în momentul trecerii sale la cele vesnice, clopotele mănăstirii au început să bată singure. A fost înmormântat în naosul bisericii mănăstirești, iar în anul 1956 moaștele sale au fost strămutate în Catedrala mitropolitană din Timișoara.

Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat la 7 octombrie 1956. În anul 1997, în urma adresei Ministerului de Interne către Sfântul Sinod, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou devine patron al pompierilor.

Decizia a avut în vedere viaţa, minunile, calităţile spirituale şi a pornit şi de la faptul că pe seama Sfântului se pune, între altele, salvarea bisericii din Timişoara-Mehala şi a unei părţi din oraş de la un incendiu care a izbucnit pe când el era mitropolit la Timişoara (1650-1653).

Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș este el însuși un model demn de urmat pentru bravii pompieri români, fiind curajos, grabnic binefăcător și cu credință de neclintit în Dumnezeu, după cum se arată chiar în Acatistul său: “…atunci când pârjolul focului s-a întins să cotropească toată cetatea Timișoarei, nu ai fugit ca un fricos, ci ai stat ca un viteaz, biruind puterea focului, prin rugăciunea ta mai fierbinte decât vâlvătaia lui, scăpând neatinsă biserica slujirii tale și oprind, prin ploaia năpraznică pe care cerul a trimis-o ție în ajutor, întinderea focului…”

Bisericuța pompierilor din Târgu Neamț
Sfințierea capelei din incinta Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț

Micul lăcaș de cult din incinta Detașamentului de Pompieri Târgu Neamț a fost ctitorit prin eforturi deosebite de către pompieri, cu sprijinul mănăstirilor din zonă și a cetățenilor cu bunăvoință. Lucrările au început în mai 2013, fiind executate în mare parte de cadrele unității. Slujba de sfințire a capelei a fost oficiată pe 16 martie 2014, de către ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei.

Capela din incinta Detașementului de Pompieri Târgu Neamț poartă și hramul Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruință.

A.T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate