Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 20 octombrie 2018
  • :
  • :

Singurul handicap real al omului este incapabilitatea de a simți iubire pentru alții

Simt, iubesc, plâng și visează ca orice alt om, însă deseori lumea îi discriminează din cauza unor idei preconcepute. Este vorba despre persoanele cu dizabilități, oameni care încearcă se se integreze în comunitatea din care fac parte. Numai ei și familiile lor cunosc adevăratele provocări ale societății.

Astăzi, 3 decembrie, în întreaga lume este marcată Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, cu cu scopul de a promova și implementa programele destinate îmbunătățirii condițiilor de viață pentru aceste categorii sociale defavorizate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, peste un miliard de oameni (adică 15% din populația lumii) trăiesc cu anumite forme de dizabilitate. 80% dintre aceștia provin din țările în curs de dezvoltare, iar 50% nu au acces la sistemul de îngrijire medicală. O statistică îngrijorătoare este și aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilități sunt copii, iar probabilitatea ca aceștia să se confrunte cu violența este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

3 decembrie- Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități- este o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce privește implicarea lor în diverse sfere de activitate.

Tema aleasă în 2017 pentru a marca această zi este „Transformarea către o societate durabilă și rezistentă pentru toți”, menționează site-ul ONU.

Cu toții ar trebui să înțelegem problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și să susținem demnitatea, drepturile și bunăstarea acestora. Să nu-i mai privim diferit, să nu-i marginalizăm, ci să-i ajutăm, pe cât e posibil, să devină parte activă în comunitate.

Să conştientizăm că dizabilitatea este parte a condiţiei umane. Oricare dintre noi s-ar fi putut naște sau poate dobândi dizabilităţi mai mult sau mai puţin grave în timpul vieţii, însă singurul handicap real al omului este incapabilitatea de a simți iubire pentru alții.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *