Șpaga în spitale: corupție sau acțiune legală

2

73% dintre târg nemțeni se simt obligați să dea șpagă (mici atenții le spunem noi) atunci când merg la medic. Asta rezultă din sondajului desfășurat pe Ziar Târgu Neamț, ediția online.

Plătim pentru sănătate de două ori

Majoritatea cetățenilor sunt asigurați și totuși, în momentul în care se află într-o situație critică și au nevoie de asistență medicală, pentru mulți doctori mai important este plicul băgat în propriul buzunar decât sfântul jurământ făcut atunci când și-au ales această meserie.

Pentru a complica lucrurile, contribuțiile plătite la salarii  pentru CASS sunt împărțite în două (contribuții angajator:  5,2% și contribuții angajat: 5,5%). Practic, asta nu înseamnă nimic, toate sunt plătite de firma angajatoare peste salariul pe care angajatul îl încasează efectiv. Așadar, din cauza serviciilor gratuite pe care ni le oferă statutul de angajat, șefii se feresc de o creștere a salariului, fiindcă  pentru ei cresc și contribuțiile la stat.

Există mulți pensionari care au muncit 30-40 de ani și nu au apelat niciodată la medici.  Acum, ajunși la bătrânețe, la vârsta când sănătatea este șubredă, îi găsim pe paturile de spital cu portofelul sub pernă: 5-10 lei la asistentă de fiecare dată când îi ajută să ajungă la baie sau le pune o perfuzie. 200 – 300 lei pentru doctor. Suma crește în funcție de câți copii și nepoți sunt plecați la muncă peste hotare și de gravitatea situației medicale.

De obicei, micile atenții se achită înainte de internare, „ca să fiu sigură că plec acasă tot pe picioarele mele”, așa cum ne explică tanti Ileana. Statutul de „asigurat medical” e numai pe hârtie și nu valorează nimic atât timp cât nu este suplimentat cu bani din propriul buzunar.

Ce se întâmplă în cazul celor care, deși ar fi dispuși să plătească în plus pentru sănătate, nu își permit? Ei bine, această categorie de asigurați sunt tratați cu indiferență de regulă, sunt ținuți internați mai puține zile decât ar trebui pentru o recuperare completă.

Hipocrate se răsucește în mormânt

Pe lângă faptul că în spital cetățenii sunt tratați după mărimea portofelului, în relația doctor- pacient intervin uneori și bârfele sau proasta memorie a medicului. Iată un caz adevărat. Deși nu este recentă, povestea cu siguranță se repetă și acum:

Ioana R. (80 ani) a fost internată la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț în urmă cu mai bine de 6 ani. Probleme cu inima, pe scurt. Doctorița o trata cu dispreț, deși bătrâna era dispusă să-i bage plicul în buzunar:

„Mi-a fost rău tare atunci. Doamna Doctor abia mă băga în seamă. A venit ginerele să vorbească cu ea, dar l-a refuzat. Apoi nepoata care era în Iași, la facultate. Cu ea a vorbit, după ce i-a reparat ceva la calculator în birou. I-a zis să nu-și bată capul cu mine, că eu sunt o bețivă! Eu… bețivă! N-am pus alcool în gură nici când eram tânără, cum să beau acum, la bătrânețe?!”, ne mărturisește bătrâna. „După câteva zile, nepoata a aflat că doctorița a avut o pacientă cu același nume ca al meu, care era alcoolistă. M-a confundat cu acea femeie și din cauza asta mă trata de beție în loc să-mi dea pastile de inimă! Și tot i-a dat bani, că așa e la noi”.

Alt an, altă poveste:

2010. Doamna Maria (72 ani) locuiește singură, toți copiii sunt plecați, soțul a decedat. I s-a făcut rău într-o seara, iar vecinii au sunat la 112. „Am stat două ore la camera de gardă. Mi-a dat o pastilă o asistentă, după ce a rugat-o o femeie să mă ajute. I se făcuse milă de mine. Nu vroia niciun medic să mă interneze! A venit cumătra mea și s-a rugat de o doctoriță pe care o cunoștea să mă ia. Cu chiu, cu vai, m-a internat. Și i-am dat și bani, noroc că-mi venise pensia, altfel nu știu ce m-aș fi făcut!” mărturisește bătrâna.

Tinerii evită internarea și acceptă propunerea doctorilor de familie doar dacă este o urgență: „Mi se pare penibil să fiu nevoită să dau bani în spital. E de ajuns cât a dat mama pentru spitalizarea bunicilor! Din câte știu, doctorii iau salariu, nu? Adică de ce să le dau eu bani daca sunt asigurată? Ce asigurare mai e asta, dacă oricum nu contează? Mai bine să fii neasigurat, știi măcar de ce scoți portofelul, primești și chitanță. Nu?!”, ne spune Cristina (32 ani).

Nicio reclamație primită

Am mers la locul cu pricina pentru a afla și părerea conducerii spitalului. Întrebat cum comentează rezultatul sondajului online cu întrebarea „Vă simțiți obligați să acordați mici atenții atunci când mergeți la medic?”, dr. Florin Apostoaie, directorul Spitalului Orășenesc Sf. Dimitrie Târgu Neamț a răspuns:

Serviciile medicale în urgență sunt gratuite, indiferent dacă pacienții sunt asigurați sau nu. Pentru pacienții neasigurați, serviciile de laborator, radiologie și alte servicii conexe sunt contracost, doar consultanța este gratuită. În mod normal, pacienții asigurați beneficiază de servicii atât de ambulatoriu, cât și de spitalizare de zi sau spitalizare continuă gratuit. În mod normal, pacienții neasigurați care solicită servicii medicale trebuie să primească chitanță.

Nu am primit nicio plângere scrisă. Fiecare face cum știe.

Bineînțeles,  nu putem generaliza fenomenul. Sunt sigură că există și doctori care nu au acceptat șpagă niciodată în cariera lor, care sunt corecți și țin cont de jurământul lui Hipocrate (varianta modernă, adaptată de Asociația Medicală Mondială în cadrul Declarației de la Geneva – 1975):

O dată admis printre membrii profesiunii de medic: Mă angajez solemn să-mi consacru viața în slujba umanității. Voi păstra profesorilor mei respectul și recunoștința care le sunt datorate. Voi exercita profesiunea cu conștiință și demnitate. Sănătatea pacienților va fi pentru mine obligație sacră. Voi păstra secretele încredințate de pacienți chiar și după decesul acestora. Voi menține prin toate mijloacele onoarea și nobila tradiție a profesiunii de medic. Colegii mei vor fi frații mei. Nu voi îngădui să se interpună între datoria mea și pacient considerații de naționalitate, rasăm religie, partid sau stare socială. Voi păstra respectul deplin pentru viața umană de la începuturile sale chiar sub amenințare și nu voi utiliza cunoștințele mele medicale contrat legilor umanității.

Fac acest jurământ în mod solemn, liber, pe onoare!

LEGALIZAREA ȘPĂGII acordate medicilor și asistenților

Fiindcă Ministerul Sănătății nu are bani pentru majorări salariale substanțiale, a intrat în discuție contribuția pacienților la externare. Adică cetățenii, dacă sunt mulțumiți de modul în care au fost tratați, pot face o donație la buzunarul medicului.

Dorel Sandesc, secretar de stat: Pacienții, dacă doresc și apreciază serviciile medicale, să poată oferi onorarii, recompense la sfârșitul actului operator, la externare, oficial, prin casierie, legalizând acest fenomen care există si transformându-l într-un act fiscalizabil, legal, transparent”.

Bolnavii nu ar mai fi nevoiți să întrebe „cât să dau?”, șpaga ar fi la vedere. Iată soluția găsită de autorități, în defavoarea combaterii fenomenului de corupție prezent pe holurile spitalului…

Ca jurnalist, e destul de greu să găsești oameni dispuși să vorbească despre propriile experiențe cu doctorii, fiindcă târg nemțenii se tem. Se cuvine să le dăm crezare. În cazul în care constatați nereguli sau vreți să ne împărtășiți propriile experiențe cu sistemul medical din Târgu Neamț, nu ezitați să ne contactați! Asta, până când șpaga se va transforma în act normativ!

Andreea Trăsnea

Deși toată lumea vorbește de mita dată medicilor, când e vorba de a-și asuma această problemă în fata unei camere de luat vederi situația se modifică și românii devin mulțumiti. E de înteles acest fapt deoarece atât primirea cât și darea de mită sunt fapte penale pe care nemțenii evită să recunoască că le fac de nevoie.

2 Comentarii
  1. George Sebastian spune

    Si ca sa trecem la subiect, cine a fost mai intai: oul sau gainusa?
    Au facut medicii o „lege” doar de ei stiuta? nu surioara, tot oamenii au impins atentia in fata.
    Hai sa ti dau un exemplu: un barbat foarte bogat din Franta, avea mari problem de sanatate si mai avea nevoie si de un transplant (nu era Arsinel), operatia a reusit, pacientul a trait, iar la cateva luni, a venit cu un cadou de cate 100 de mii de euro, sa I ofere doctorului. Ce zici ca a facut omul: a raspuns frumos: „In timp ce operez daca m as gandi o secunda ca nu mi pot plati birurile, nu as mai avea de lucru. Am un salar mai mult de cat decent”. A refuzat, draga mea.
    Raspunsul nu e la spital unde o lume e invatata sa dea si cealalta sa ia. E mult mai sus. E la baietii cu 3 clase, hai 4 care conduc. Du te la iei, fa un reportaj, intreaba I de ce nu aloca salarii de 5-6000 de euro pe luna (putin totusi) medicilor si apoi vorbeste despre micile atentii. Aproape uitasem, cand alesi se strang ca boiizi de zi in jurul unei mese rotunde, asta I face cavaleri?

  2. stefana spune

    Pai daca acest sondaj il citeste cineva cu putere de decizie de la primarie..dl Primar sau domnii consilieri,atunci ar trebui sa faca o sedinta extraordinara publica la casa de cultura ,sa se intocmeasca un raport de activitata lunara si anuala pe fiecare medic in parte ,si sa compare cate consultatii si pacienti tratati au avut fiecare in ingrijire si toate astea sa fie comparate cu cat a cosnumat fiecare domn doctor.Va garantez ca jumatate din medici dupa cat au evidentiat in acte nu-si scot nici salariul propriu din incasari de la CASA de sanatate.O Sa VEDETI CA SI IN SANATATE EXISTA SPECIALITATI MEDICALE CARE SUNT GAURI NEGRE….!ATUNCI…..CE-I De FACUT CU VACILE CARE NU DAU LAPTE??ASTFEL S-AR STI cine duce greul in spitale , cine nu are pacienti si toaca banii aiurea pe specialitati medicale fara rost… ?In cativa ani o sa avem rapoarte adevarate de activitate pe fiecare medic,,pe fiecare cabinet..asa incat sa stie lumea cine doarme la spital si zice ca 50 milioane salar pe luna este putin!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate