SPAȚII FUNERARE MEDIEVALE LA TÂRGU NEAMȚ

0

Primele descoperiri funerare atribuite evului mediu din Târgu Neamț s-au făcut în anii ’50 când, în timpul săpăturilor arheologice de la Cetatea Neamț, au fost descoperite patru sau cinci morminte, încadrate în perioada secolelor XVII-XVIII. Din păcate nu s-au precizat elementele de datare și nici nu s-au păstrat foarte multe informații despre aceste complexe mortuare. În 2008, lucrările de reabilitate a monumentului au permis descoperirea altor morminte, în același perimetru, fapt ce confirmă existența unui cimitir, nu foarte amplu dacă luăm în considerare amplasamentul și condițiile topografice. Ultimile cercetări au dus la descoperirea a alte șapte morminte, aparținând unor adulți, adolescenți și copii. În două dintre cazuri s-au păstrat inclusiv resturi de la sicriele de lemn în care au fost depuși defuncții. Este atestat și un caz de reînhumare, iar cele câteva obiecte descoperite morminte ne ajută să propunem o datare mai restrânsă a acestui mic cimitir. Este vorba despre o monedă maghiară de la 1549, dar circulată, la care se adaugă și o cruciuliță de plumb specifică secolului XVII. Așa cum o arată aceste obiecte, înmormântările de pe platoul din fața cetății s-au făcut, cel mai probabil, în sec. XVI-XVII.

La începutul deceniului opt al secolului trecut, în vechea vatră a târgului, lucrările edilitare au distrus mai multe morminte și au scos la lumină fundațiile unor clădiri medievale. Din păcate, și în acel caz, nu a fost făcută o cercetare foarte temeinică, motiv pentru care datele despre numărul mormintelor, poziționarea acestora, inventar și datare au fost destul de lacunare. Mai recent, în același perimetru, lucrările edilitare din 2014 și 2015 au favorizat descoperirea ruinelor unei biserici ortodoxe, construită din lemn pe fundație de piatră. În jurul respectivului lăcaș de cult au mai fost descoperite încă 15 morminte, unele dintre ele datate cu monede specifice secolelor XVI-XVII. Este vorba despre mormintele unor adulți, morminte de copii și chiar morminte duble.

tg 14

Dr. Vasile Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate