„Speranța” rămâne vie cu fonduri norvegiene. Proiectul Economia Socială – un model de dezvoltare durabilă

0

Fundația de Dezvoltare Locală „Speranța” a obținut finanțare de la Norway Grants pentru proiectul Economia Socială – un model de dezvoltare durabilă, prin Programul Inovare Verde în Industria din România. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, organizată vineri, 19 septembrie.

„Ne dorim să dezvoltăm și să promovăm un model de afacere verde în domeniul economiei sociale, atât în ceea ce privește procesul de management ecologic, cât și cel de producție ecologică. Noi credem că exemplul personal este cea mai bună cale de a promova schimbarea către o dezvoltare durabilă a comunității”, a afirmat Elena Cucu, managerul proiectului.

Beneficiari acestui proiect sunt personele cu handicap (asistați și angajați), dar și comunitatea locală în sine.

Clădirea Speranței va fi reabilitată termo – energetic

Unul dintre obiectivele vizate îl reprezintă crearea și implementarea în cadrul fundației a unui proces de management și producție verde bazat pe consumul responsabil, utilizarea energiei regenerabile și dezvoltarea de noi produse prin reutilizarea deșeurilor.

Clădirea în care fundația își defășoară activitatea va fi termo izolată la exterior. Se vor monta panouri solare și fotovoltaice pentru producerea apei calde și a energiei electrice, centralele termice vor fi înlocuite cu unele modern, cu randament energetic mai bun ș.a.

O persoană va fi recrutată și instruită în domeniul sistemului de management de mediu.

Noutăți verzi în atelierul de textile

La Speranța se vor realiza noi produse verzi, cum ar fi sacoșele de bumbac, din deșeuri textile și alte material ecologice (material de banner, autocolante ș.a.). Finanțarea Norway Grants va permite unității protejate să renoveze și să extindă atelierul de textile cu 50 m² și să achiziționeze echipamentele necesare. Se crează astfel trei noi locuri de muncă: două pentru confecționer textil și unul pentru specialist de mediu.

„Ne propunem să realizăm un brand verde al fundației, pe care să-l promovăm prin acest proiect”, menlogoționează Elena Cucu.

Speranța rămâne vie cu fonduri norvegiene și bugetul propriu

Proiectul Economia Socială – un model de dezvoltare durabilă are un buget total de 254 363 euro, din care 183 000 euro vin de la Norway Grants (72%), iar 71363 euro este contribuția fundației (TVA de 29299 euro- costuri neeligibile din grant și 42064 euro- contribuția în numerar).

Finanțarea este de 100% pe parte de management de proiect (personal, traduceri, consumabile). Celelalte cheltuieli înseamnă cofinanțare de la 67 % până la 25% de la organizație. „Când am început proiectul, anul trecut, am solicitat Primăriei orașului Târgu Neamț  sprijinul în acest proiect. S-a dat un angajament că vom fi ajutați cu 10 000 euro. Din păcate, Consiliul Local nu a aprobat cererea noastră la sfârșitul anului trecut, când s-a stabilit bugetul local. Ne-am gândit o lună de zile dacă să acceptăm sau nu această finanțare, datorită riscului pe care ni-l asumăm, de a investi banii fundației, câștigați numai noi știm cum, într-o clădire care nu ne aparține. Am solicitat CL includerea unor clauze în contractul de comodat: prelungirea contractului pentru încă 25 de ani și clauza că dacă ni se va lua clădirea înapoi, să ni se restituie banii investiți și neamortizați”, afirmă Elena Cucu.

La conferința de presă, managerul de proiect Elena Cucu – managerul de proiect- a fost însoțită de alte două persone implicate în realizarea proiectului, și anume Elena Silea (angajată pe partea de contabilitate a proiectului) și Marius Maftei (actual voluntar, probabil viitor angajat  drept asistent proiect).

„Nu a fost o muncă ușoară, mai ales că toate documentele se fac în limba engleză. Chiar dacă este destinat pentru mediul afacerilor, sunt sigură că proiectul va susține și partea socială”, subliniază Elena Cucu.

Durata de implementare a proiectului „Economia Socială – un model de dezvoltare durabilă” este de un an și șapte luni (septembrie 2014 – aprilie 2016).

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate