STATUETELE PREISTORICE – REPREZENTĂRI ALE DIVINITĂȚILOR?

1

logoÎncă din zorii civilizației, oamenii au simțit nevoia protecției unor forțe supranaturale, pe care le-au reprezentat uneori în forme concrete. Aceste reprezentări, realizate din os, corn, piatră sau lut au fost descoperite în cele mai variate contexte arheologice. Este vorba, în principal, despre statuete antropomorfe, dar și zoomorfe, modelate într-o manieră realistă. În literatura de specialitate s-a discutat mult pe seama acestor forme artistice, dar încă nu există o opinie unanim acceptată.

DSCN9648Pentru spațiul răsăritean al României sunt edificatoare statuetele preistorice ale culturii Cucuteni, care se întâlnesc frecvent în așezări. Ceea ce diferențiază aceste statuete de alte reprezentări preistorice este realismul modului de realizare, detaliile anatomice fiind foarte atent redate.

Conform specialiștilor în religii preistorice, se pare că cea mai frecventă reprezentare este cea a Marii Zeițe. Statuetele umane au fost rodul unor canoane religioase cunoscute doar într-o mică parte în prezent. Se pare că multe dintre aceste statuete, predominant feminine, sunt legate de conceptele de fecunditate și fertilitate. Pentru că economia respectivelor comunități umane de acum 5-6000 de ani era preponderent agricolă și numărul statuetelor cu rol protector era mare. Sunt cunoscute în prezent zeci de mii de astfel de statuete, majoritatea foarte frumos decorate sau chiar pictate cu detalii care sugerează elemente de îmbrăcăminte sau podoabe. Uneori sunt întâlnite și reprezentări ale zeităților însărcinate, tot în legătură cu credințele religioase ale acelor vremuri.

Desigur, alături de statuetele antropomorfe, apar destul de frecvent și reprezentări zoomorfe, atât în formă tridimensională, cât și ca elemente pictate pe vase ceramice, ceea ce ne indică varietatea și complexitatea panteonului preistoric.

În colecțiile Muzeului de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț, ca de altfel în colecțiile celor mai multe instituții de acest fel, se găsesc numeroase statuete antropomorfe și zoomorfe, descoperite în situri arheologice binecunoscute, precum cele de la Târpești, Răucești, Petricani.Statuete-antropomorfe-cultura-cucuteni-muzeul-de-arta-eneolitica-piatra-neamt-2-720x380

 Dr. Vasile Diaconu

1 Comentariu
  1. cr spune

    FELICITARI AUTORULUI ARTICOLULUI SI CELOR CARE-I PUN LA DISPOZITIE ZIARUL SA PUBLICE !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate