Tabăra de creaţie „Dăruind vei Dobândi!” de la Filioara, remediu pentru suflete

0

Din înalt, stelele toate privesc/ Acest loc minunat scăldat în lumină;

Pașii noştri domoli, agale pășesc către veacuri ce vor ca să vină

Glăsuiește și vântul pe dealuri – frumoasă cântare! Pe aici viața curge, ca roua de seară,

Iar din ochi ne țâșnește iubirea cea mare; Armonie și dragoste peste chipul tău, Filioară!

(Seri la Filioara, Octavian Căldare)

În perioada 26 – 31 iulie a.c., în Parohia Filioara din comuna Agapia, județul Neamț s-a desfășurat cea de-a XVI-a ediţie a Taberei de creaţie „Dăruind vei dobândi”, cu binecuvântarea ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Cu acest prilej, curtea Bisericii ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” s-a umplut din nou de glasurile copiilor. Tabăra de creație de la Filioara i-a avut amfitrioni  pe pr. paroh Dumitru Irina și pe Andrei Irina– reprezentantul Asociației ”Sf. Ioan de la Neamț”, sprijiniți de echipa  A.S.C.O.R. Iași, coordonată de Mihaela Sandu.

Peste 120 de copii și adolescenți din Agapia  și comunele învecinate, dar și din Târgu Neamț, Iași, Constanța și Cluj s-au inițiat în tainele artelor plastice, icoanelor pe sticlă, pirogravurii și meșteșugului de metaniere, cruciulițe, brățări și ii. Anul acesta, au fost și ateliere noi precum modelajul în lut, încondeiatul ouălor, împletituri de coșuri și sculptură în lemn.

Multe alte activități au adus bucurie participanților, îmbogățindu-i cultural și spiritual. Amintim aici prezenta poetului Octavian Căldare, excursia la Mănăstirea Petru Vodă, Atelierul ,,În dialog cu oameni de seamă” (cu participarea părintelui Lavrentie de la Mănăstirea Agapia și a istoricului şi cercetătorului literar prof. dr. Nicolae Scurtu), demonstrațiile oferite de pompierii târgnemțeni, focul de tabără, premierea copiilor ș.a.

„Organizăm această tabără cu binecuvântarea IPS Teofan și cu sprijinul Consiliului Județean Neamţ, cărora le mulțumim pe această cale, din dorinţa de a acoperi un vid de spiritualitate, dobândirea unor minime abilități practice, stimularea creativității, motivației, a sensibilității estetice, conștientizarea păstrării tradiției culturale, a valorilor morale și spirituale, care înlocuiesc kitch-urile şi tradiţiile de import.

Unde în altă parte ne-am putea întoarce la tradiţie dacă nu la Biserică, recunoscând astfel rolul fundamental al acesteia în conservarea bunelor obiceiuri. Când nasc și cresc și educ pe oricine care are nevoie de mine, mă simt a lui Hristos! Când iubesc și iert ca Dumnezeu renaște în mine viața și simt veșnicia!” , spune pr. Dumitru Irina.

Voluntarii de la Atelierul Sanitarilor au fost la bătrânii din Filioara, din comună și din satele învecinate, pentru a dialoga și a oferi educație sanitară.

„Misiunea noastră, a mediciniștilor, a fost să mergem prin localitate, să măsurăm Tensiunea Arterială și să oferim un sfat medical locuitorilor. Bătrânii satelor, oameni credincioși, încă activi, sunt ocupați cu treburile zilnice și neglijează, din păcate, problemele de sănătate. Astfel, prin intermediul acestor vizite am încercat să creștem gradul de informare al cetățenilor cu privire la serviciile medicale”, spune medicul rezident Nicoleta Andrei.

„Fiind studentă la medicină în anul VI, am dorit să fac parte din atelierul Sanitarilor, acordând consultații la domiciliu locuitorilor din comună, majoritatea dintre ei oameni de vârsta a treia și singuri. Sper ca prezența mea, cât și a colegilor mei, să le fi adus un strop de bucurie, iar sfaturile noastre să-i ajute să-și îngrijească sănătatea. De asemenea, am comunicat cât mai mult cu ei, am petrecut timpul împreună într-un mod activ și interesat, încercând să le menținem echilibrul emoțional, afectat de singurătate și vârstă”, spune Patricia Richter.

Vă redăm, în continuare, câteva impresii şi gânduri despre Tabăra de creaţie „Dăruind vei Dobândi!”, aşternute pe hârtie de către moderatori şi participanţi:

Ca atelierul de poezie să se realizeze, am avut nevoie de o frunză ridicată în ochiul soarelui pentru a învăța ce înseamnă să privești înăuntrul întregii creații a Lui. Am învățat că atunci când reușești să VEZI, poți simți declarația Lui de dragoste pentru noi, în rugăciune. Am învățat că rugăciunea e în mugur, în floare, în spin și în tăcere. Am învățat că rugăciunea este poezie. Am învățat că rodul poeziei este pacea. Am învățat că teribilismul ascunde o durere. Am învățat că celui agresiv și aparent puternic îi este frică de dragoste și respingere. Am învățat că a fi echilibrat înseamnă să cobori mintea în suflet. Am învățat că lipsa prieteniei sincere dintre Dumnezeu și om înseamnă singurătate chiar și în pragul morții. Am învățat când te întâlnesc, cât de mult te iubesc TATĂ. Am învățat că ce e frunza dacă nu râs de copac!

(Ilinca Olteanu – moderator atelier poezie)

În a XVI a ediție a taberei „Dăruind vei dobândi” din sătucul Filioara, un loc drag ce din denumire îţi transmite un puternic sens afectiv, am participat pentru a doua oară, în grupul sanitarilor și am condus atelierul de joc popular, cum  spune părintele nostru drag, Dumitru Irina „nu dans copii, ci joc!!”. Aici am avut ocazia să împărtașesc și copilașilor participanți câțiva pași de joc românesc „investigând” împreună cu ei cultura satului, căci în „vremurile actuale” folclorul reprezintă o sursă de oxigen pentru un popor astmatic (…) După cum marele filosof Seneca spunea, „Eu posed cu adevărat doar ceea ce am dăruit”, această tabără reprezintă cel mai bun prilej pentru aceasta, atât pentru copilașii care au participat, cât și pentru noi, moderatorii.

(Claudia Tugulea – medicină)

Acestă tabără a fost și este pentru mine un prilej de dezvoltare personală, cât și duhovnicească. Este al VII-lea an în care particip cu același entuziasm, iar aceasta se datorează părintelui Dumitru Irina, care reușește să ne apropie pe noi, copiii satului de biserică, de Dumnezeu. În acest an ,am avut parte de o experiență diferită pentru că mi s-a acordat șansa să fiu moderator. Sunt fericită să știu că pot oferi din cunoștințele pe care le-am dobândit de-a lungul anilor și altor copii dornici să învețe, primind în schimb recunoștința și bucuria acestora. Aici am cunoscut cu adevărat ,,triada lui Hristos: credința, libertatea și iubirea” din cartea ,,Dăruind vei dobândi” a lui Nicolae Steinhardt, carte deschisă prin tabăra aceasta cu același nume.

(Elena Aanei – atelier brățări)

Nu ne-am dorit să fie o tabără care să aducă la același nivel de cultură sau abilități pe tineri, ci să ofere fiecăruia ce are nevoie. Uneori poate fi dificil să lucrăm cu un grup de tineri care au nevoi foarte diferite și se pot distrage ușor de la scop, dar în timp, cu răbdare și iubire, aceștia completează în sufletele lor lipsurile făcute în viața de zi cu zi, în familie sau la școală. Comunitatea se bucură de prezența voluntarilor ASCOR Iași, iar noi ne facem practica de vară într-unul din cele mai frumoase sate, cu un părinte paroh iubitor și apropiat de toate categoriile sociale din comunitate, indiferent de vârstă sau statut.

(Roxana Chebac – departamentul de misiune pentru tineret, MMB)

Pentru mine, această tabără a fost un moment de recreere, de renaștere din punct de vedere spiritual și de regăsire a drumului spre Hristos. Învățăturile ce ne-au fost insuflate cu scopul de a ne apropia de Dumnezeu au fost un remediu pentru sufletele noastre chinuite de era tehnologiei. M-am regăsit pe mine datorită acestei tabere! Mulţumesc tuturor pentru șansa de a participa!

(Georgiana Bălănescu – participant)

Această tabără este un loc plăcut în care copii se întâlnesc, interacționează, leagă prietenii și se bucură împreună. Aici întâlnesc o altă posibilitate de distracție, o altă dimensiune a frumosului, o altă viziune de trăire a vieții. Ei alcătuiesc conexiuni mai strânse ajungând la trăirea unei stări de o adevărată comuniune. Aici află faptul că tinerii se pot distra și bucura altfel decât prin discoteci, sau practicând tot felul de lucruri nocive. Prin jocurile de cunoaștere, energizare,  comunicare și cooperare, ei devin mai sociali, mai activi și mai prezenți în viața reală decât în cea virtuală. Participanții au învățat lucruri noi, și-au însușit noi informații, deprinderi și capacități, ,,au primit dragostea, atenţia, dăruirea și jertfa voluntarilor pe care le-au dăruit și ei la rândul lor celor din jur, devenind ,,mai bogati decat au venit, din punct de vedere spiritual, emoțional după zicala și tema taberei ,,dăruind vei dobândi!

(Petronela Pînzariu)

 Tabăra de anul acesta a fost bine organizată și cu un program foarte bun, cu oameni frumoși și bine pregătiți. Anul acesta am fost moderator la atelierul de pirogravură alături de colegul Iustinian Solomia, unde am învățat copii să pirograveze și să deseneze și nu numai. Ei au învățat de la noi cum să fie răbdători, că treaba bună se face în timp și că trebuie exercițiu pentru a performa. La final, ne-am distrat la focul de tabără cu cântece și joc. Toți participanții abia aşteaptă tabăra de anul viitor!

(Slătinaru Sergiu – pirogravură)

 

Mai multe informaţii şi fotografii puteţi găsi şi AICI (CLICK).

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate