Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
duminică 17 februarie 2019
 • :
 • :

DezmorțiiiREA de după joia topoarelor

La Târgu Neamț, se lucrează pe toate fronturile posibile împotriva rromilor care sunt certați cu legea. Parcă e tăierea mieilor după joia topoarelor care a dus faima târgului, într-un mod negativ, la nivel național. Oamenii legii, autoritățile locale, cetățenii… cu toții au trecut de la vorbe la fapte.

Pe facebook, tânărul Andrei Sandu a demarat o colectă de semnături pentru o petiție adresată autorităților competențe. Lui i s-au alăturat, cel puțin din dosul tehnologiei, sute de oameni. Plus politicieni, bineînțeles.

Inspectoratul Județean de Poliție Neamț și cel de Jandarmi acționează în forță și descind în locuințele rromilor care s-au bătut cu bâte și topoare în centrul orașului, după care s-au dus la somn liniștiți, lăsând în urmă un sentiment de nesiguranță.

Cea mai „wow” acţiune, în care au fost angrenați 135 de polițiști, jandarmi și mascați, s-a desfășurat miercuri, 11 iulie, în jurul orei 6.00. Alți 21 de indivizi, 5 din Târg şi restul din comuna Vînători- Neamț, au fost reținuți. Și încă cum… au intrat trupele speciale peste ei în timp ce dormeau și-au pus pirandele pe drumuri, că pe drumuri au stat mai toată ziua, așteptând vești de la reținuți.

din Joia topoarelor

Iar acțiunile oamenilor legii n-au de gând să se oprească aici. Mascaților SAS le place la Târg, și celor din Gruparea mobilă de jandarmi Bacău.

Primii 14 indivizi reținuți imediat după conflict au scăpat ieftin, puși sub control judiciar. Cică legea ține mai mult cu ei. Poate, totuși, se învârte roata.

Și Primăria Tîrgu Neamț s-a întors cu dosul la cetățenii de etnie rromă care comit nelegiuri pe raza oraşului. Le-au ajuns și lor cuțitul la os. Bineînțeles, la figurat. Se zăresc la orizont demolări de case construite abuziv pe terenuri ce aparțin domeniului privat al orașului, prin cartierul Tăbăcari. Haoleu, acuși vine buldozerul și spulberă tot, cum și mie îmi spulberă dobânda de la bancă orice speranță de a avea propria casă.  (În cazul de față, da, am o problemă cu capra vecinului)

Bună asta și cu tăierea ajutoarelor bănești de la stat. Doar că ăla ţi se dă şi dacă dai cu parul, iar pe plan local nu ai puterea de schimba legislaţia. Direcția de Asistență Socială Târgu Neamț reevaluează dosarele, iar cei care nu se încadrează… pam-pam, jos ajutorul social.  Ore de muncă în folosul comunităţii neprestate, joburi disponibile, dar neinteresante… imposibil să fit totul în regulă. (Apropo, la Târgu sunt doar vreo 70 de rromi care iau ajutor social, din care 10 cu probleme de sănătate, care nu sunt apți de muncă. Deci pică unele teorii conspiraționale care circulă pe facebook)

decembrie 2017

De aplaudat ar fi ca același lucru să se întâmple și în ograda autorităților din comuna Vînători- Neamț, căci de acolo provin majoritatea indivizilor implicați în conflictul din centrul orașului. Nu-s mulți bani, până în 650 lei/ lună, dar sunt bine veniți pe lângă halocațiile copiilor și cei minimum de 2000 lei pe care fiecare minor trimis la cerșit îi livrează lunar lu’ tata și lu’ mama lui.

Despre decăderea din drepturile părințești a celor care, din lipsă de educație, tradiții nefirești ori lehamite își trimit proprii copii pe străzi, la cerșit, n-are rost să mai uzez tastatura. Din păcate, de ani de zile consider si spun că este singura variantă, însă autoritățile locale (de la Vînători– Neamț, căci de acolo provin 99% din cerșetorii minori pe care-i vezi în târg, dar şi din oraş) îmi răspund că sunt neputincioase, că nu există locuri în centrele de reeducare.

Poate acum se vor găsi.

Am văzut copil cu parul în mână, în joia topoarelor. Am văzut copil de 11-12 ani lovind cu picioarele, alături de pirandă, o altă femeie de etnie rromă, în vârstă, pusă la pământ, într-o altă încăierare între muieri, în zona pieței. Că provine dintr-o familie de români sau de rromi, civilizată sau pusă pe infracțiuni, orice copil ia exemplul părinților, încearcă să-l imite…

Măcar pentru 4-5 copii sau câți are cel mai puțin o mamă din această categorie, o mamă care naște prunci pentru a da continuitate mizeriei, și nu pentru a evolua, ar fi cazul să se găsească locuri în orfelinat. Sună dureros cuvântul ăsta, „orfelinat”. Dar scoaterea acelor copii din mediul toxic în care trăiesc ar putea fi mâna pe care societatea le-o întinde spre un viitor diferit.

Forța stă în unitate. Poate acum e momentul să fim uniți noi, târgunemțenii, indiferent de vârstă, statut, etnie, funcție ori meserie. Să încercăm să găsim soluții și cei care au competențe, să le și aplice.

Să fim uniți noi, aici, în perimetrul de sub Cetate, chiar dacă dezbinarea națională e în floare.

Și poate așa, n-ar mai părea o normalitate cazurile de copile de etnie rromă cu burta la gură la 14 ani. Şi legile ţigăneşti nescrise pot evolua.

Și poate așa, toți rromii din zonă vor deveni parte integrată în comunitate. Cum sunt deja unii dintre ei, care muncesc și care poate că sunt prietenii/vecinii voștri,  care își trimit copiii la școală și cărora le este acum rușine de ceea ce s-a întâmplat.

Și poate așa, Târgu Neamț își va recăpăta, în cele din urmă, faima de oraș turistic de interes național. Iar cetățenii, români sau rromi, vor păși fără griji pe străzi din nou și se vor lăuda cu meleagurile natale oriunde se vor duce. Căci avem atâtea lucruri cu care noi, târgoveții, ne putem mândri, de la Ion Creangă și Cetatea Neamțu, până la zimbrii care cutreieră pădurile în libertate.

Oamenii muncitori din zonă, indiferent de etnie, au o vorbă: „Bate fierul cât e cald”. Așa trebuie făcut și la Târg. Căci dacă nu e modelat la timp, se poate transforma, din nou, într-o rangă.

Andreea Trăsnea
8 comentarii la “DezmorțiiiREA de după joia topoarelor

 1. Justin

  “Apropo, la Târgu sunt doar vreo 70 de rromi care iau ajutor social, din care 10 cu probleme de sănătate, care nu sunt apți de muncă. Deci pică unele teorii conspiraționale care circulă pe facebook”………si din ceilalți 60
  câți ai văzut ca fac munca in folosul comunității????? Nici unul!!!!!! Deci undeva-ceva tot nu e corect!!!! Ceea ce tu numești “teorie conspirațională pe facebook” se pare ca te înșeli!!! Sunt sigur ca vorbești din punctul de vedere al unui ziarist si nu din punctul de vedere al omului de rând care a trăit aproape de rromi si a văzut cum înseala si păcălesc atât statul cât si romanii din jurul lor!!!! Spune-mi câți rromi au muncit sau au plătit taxe statului??
  Dar îți dau dreptate când ai spus “forța sta in unitate”,ar trebui sa fim f uniți împotriva rromilor si sa punem presiune pe cei care au putere sa ia măsuri (primărie,poliție,jandarmerie si procurori) si sa nu mai toleram aceste acte de violenta,cerșetorie,mizeria pe care o lasă in urma lor,atacul la persoana, înșelăciune…….,etc ….din partea lor!!!!!

  Raspunde
 2. VASILICA

  O masura pentru viitor – sa fie sesizata si protectia animalelor pentru acei cai, care sunt lasati noaptea in gradinile oamenilor, desi sunt (au fost in unele portiuni, momentant daramate, presupun ca de cai !?!) garduri de protectie, atunci cand se face reclamatie.

  Raspunde
 3. Andrei

  Bravo! Ai inteles in sfarsit! Este vorba de unitate si de respectarea / aplicarea legii. Lucrurile nu se intampla doar din „spatele tehnologiei”. Miercuri depunem impreuna semnaturile. Si poate dupa ce episodul asta urat va trece, ne vom implica in reconstruirea brandului si imaginii de oras turistic…

  Raspunde
 4. Neo

  Justin are dreptate.
  Aseara 11.07.2018 ora 19.00 o grupare de „6 purandei” din zona Vanatori Neamt in fata scarii D, Bl. F6, Bld. Mihai Eminescu a fost atacata o batranica, cel mai probabil a si incasat 2 pumni ca nu i-a dat banii.
  Noroc ca a trecut prin zona niste locatari si „ciorile” si-au vazut de drum spre LIDL, zona pietii si centru la parada.

  Asta voi ziaristii nu vedeti dar alti oameni din oras observa la ordinea zilei si mai spuneti de CONSPIRATII.

  Primarul Harpa a facut parcare de carute tiganesti, mizerii si galagie zilnic in fata Bl. F6 Tg. Neamt … de ce nu ii si taxazeaza. Cand pleaca lasa dezastru si tot din tomberoane e intins pe dig si strada.

  Felicitari Harpa —> RUSINE !!!

  Politia ii alunga uneori … se muta mai spre pod, in cel mai bun caz dau o tura cu caruta pana in zona Iarmarocului Humulesti si se intorc.

  Primare Harpa si consilieri locali mai bine le faceti parcare in fata primariei cel putin 2-3 zile sau in fata caselor voastre sa vedem daca va convine.

  Rusine Ciuma Rosie + Neagra !!

  Raspunde
 5. Ioan Micu

  Iar voi cu articole pro PSD si primarie? Lucrurile sunt simple, autoritatile locale trebuiau sa faca tot ce pot legal sa preintampine astfel de incidente regretabile Insa nu au facut-o. De ce? Nici nu mai conteaza daca e pentru ca aveau si au nevoie de rromi la alegeri, sau pentru ca sunt incopetenti, lenesi etc. Se stie de mult timp de problemele celor din tabacari, se stia de mult timp ca isi ririca case pe terenul primariei, se stie de foarte mult timp ca copiii sunt trimiti la cersit.

  Raspunde
  1. Andreea Trăsnea Autor

   Dacă și în acest articol găsiți opinii politice, nu știu… ar trebui, probabil, să scriu huuu psd ca să fiți mulțumit. Scopul editorialului nu era însă acesta, păcat că nu ați înțeles.

   Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *