Târgu Neamț: Locuri de muncă pentru beneficiarii de ajutor social

0

Vineri,  3 august, Primăria Târgu Neamț a găzduit Bursa Locurilor de Muncă pentru persoanele defavorizate.

La activitatea organizată de AJOFM Neamț au fost invitați 356 de asistați social din oraș și din comuna Vînători- Neamț, mulți dintre ei de etnie rromă. Dintre aceștia, 200 s-au prezentat, cu mai mult sau mai puțin chef de muncă.

Menționăm că 20 de romi din Vînători n-au putut participa, fiind plasați sub control judiciar în urma participării active la scandalul din Joia Topoarelor.

Patru agenți economici din zonă le-au pus la dispoziție 40 de locuri de muncă vacante. Joburile au fost special selectate pentru beneficiarii de ajutor social, majoritatea oameni fără o educație aleasă (lucrător confecții/textile, muncitor construcții, zidar, pietrar, manipulant, muncitor salubrizare, șofer, dulgher, fierar, betonist, pavator).

Toți cei prezenți sunt apți de muncă (nu au documente care să justifice altceva). Față în față cu ofertele de angajare, destul de atractive, mulți dintre ei au găsit însă câte o boală care să îi împiedice să lucreze.

Mulți, nu toți.

Cei care și-au manifestat interesul de a munci, au fost selectați de către angajatori și vor începe munca pe parcursul lunii în curs. 21 la număr. Printre ei, oameni trecuți de 50 de ani, dar și romi care au voința de a învăța meserie la locul de muncă.

Doi dintre beneficiari au refuzat însă trei locuri de muncă, motiv pentru care, potrivit legislației în vigoare, li se va sista ajutorul social.

Menționăm că, pentru a veni în sprijinul lor, s-au alocat resursele necesare pentru organizarea la Târgu Neamț de cursuri de calificare profesională, ca o alternativă pentru cei care nu au nicio meserie (confecționer textile și lucrător structuri în construcții). Opt dintre asistații social s-au înscris deja în program, astăzi.

Dincolo de pierderea sumei de bani oferită de stat sub numele de „ajutor social”, beneficiarilor le este teamă că acest lucru atrage după sine pierderea asigurării de sănătate.

În prezent li se sistează acest sprijin financiar dacă refuză trei locuri de muncă. Din toamnă însă, va și și mai rău pentru asistații social care ar putea munci, dar refuză.

Legea nr.192 din 2018, pentru modificarea și completarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, a fost publicată în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare din 22 octombrie 2018. Actul normativ prevede, printre altele, că persoanele care refuză chiar şi o singură dată un loc de muncă oferit sau să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională nu vor mai beneficia de ajutorul social.

Mai multe detalii aflați de la primarul Daniel Harpa și directorul AJOFM Neamț, în următorul material video:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate