Tinerii creștini ortodocși, reuniți la Nemțișor

0

În perioada 24- 27 iulie, a avut loc cea de a V-a ediție a Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și a Bucovinei. Locul ales pentru desfășurarea evenimentului a fost poiana Nemțișor din comuna Vânători – Neamț, aflată în vecinătatea Mănăstirii Neamț și a Schitului Icoana Nouă.

La evenimente au participat Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Inaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei și Preasfințitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În jur de 600 de adolescenți au venit să asculte și să discute despre „Tinerețe și mărturisire. Tinerii – principalii mărturisitori ai culturii vieții împotriva unei culturi a morții” – tema aleasă pentru ediția 2014. Au participat tineri din toate județele Moldovei, dar și din alte zone ale țării sau din străinătate, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale: Italia, Franța, Spania, Belgia, Portugalia, Scoția, Olanda, Suedia, Elveția. Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate s-a adresat în special tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani, dar s-a constituit și grupe de juniori.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în fiecare dimineață, pe un podium special amenajat în incinta taberei, iar după slujbă s-au desfășurat pelerinaje, conferințe, activități sportive, concerte, vizionare de filme și rugăciuni.  Au fost organizate sesiuni de lucru de origami, quilling, muzică bisericească, tâmplărie, bucătărie, amenajări florele și altele.

Sâmbătă, 26 iulie, toți participanții au purtat cel puțin un element vestimentar din portul tradițional românesc.

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei, s-a aflat în mijlocul tinerilor prezenți la Nemțișor și a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Înaltpreasfințitul a ținut cuvânt de învățătură și a împărtășit cu Sfintele Taine numeroși participanți. Acesta a făcut referire la steagul taberei, icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe ucigând balaurul, a vorbit despre demonii care au ca scop distrugerea tinereții:

Primul balaur este format din cei care doresc să vă răpească trupul. Sunt atâtea chemări să vă vindeți trupurile, prin toate căile posibile, iar cele imposibile devin posibile pe zi ce trece, prin invenția omului și prin invenția diabolică a acestor lupi și balaur care nu au zi și ceas de odihnă, nu au răgaz și liniște până nu-și îndeplinesc scopurile. Al doilea lup răpitor şi balaur înfricoşat, care se revarsă, de asemenea, ca o cascadă fără sfârşit asupra vieţilor noastre şi în special asupra vieţilor tinerilor, este dorinţa de a fi liber fără nici o limită. Să nu mai existe nimic care să vă îngrădească libertatea: nici părinţi, nici profesori, nici preoţi, nici guvernanţi – această ispită a libertăţii fără limite pe care un gânditor antic o numea «uciderea libertăţii». A căuta libertatea este un lucru dumnezeiesc; Dumnezeu nu doreşte să aibă sclavi, ci doreşte să aibă prieteni, adică oameni liberi. Libertatea, însă, care nu este într-o formă sau alta legată de Dumnezeu, de tradiţiile frumoase şi de Biserică este una care îl duce pe om şi în special pe tânăr în cea mai groaznică şi amară robie. Al treilea lucru pe care vreau să-l aveţi în vedere este demonul, balaurul tristeţii. Nimic nu este mai contradictoriu, mai bizar şi mai nefiresc decât să fii creştin şi trist sau tânăr şi trist. Nu ştiu care din cei trei demoni enumeraţi sunt mai groaznici: cel care îţi răpeşte trupul, cel care îţi răpeşte libertatea sau cel care îţi răpeşte bucuria. Ştiu însă care este definiţia sau caracteristica adevăratei tinereţi: un trup curat şi o persoană înconjurată de adevărata libertate şi de adevărata bucurie“.

Ziua de sâmbătă s-a încheiat cu un foc de tabără, pe acorduri de chitară, iar tinerii au cântat imnul taberei.

Duminică, 27 iulie, în ultima zi a Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Moldova, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

Andreea Trăsnea

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate