Tot mai multe cazuri de rujeolă. Mulţi părinţi refuză imunizarea

0

Numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească. În Neamţ, copiii cu vârste de până în 9 ani se îmbolnăvesc pe capete. În ciuda campaniei de vaccinare, demarată de trei luni de autorităţi, multe familii refuză să-şi imunizeze micuţii. Numai în Neamţ sunt 10 mii de copii cărora nu li s-a administrat vaccinul.

Autorităţile sanitare din Neamţ au intrat în alertă după creşterea numărului de îmbolnăviri.

Dr. Mirela Grădinaru purtător de cuvânt DSP Neamţ:
„Din ianuarie până în prezent au fost confirmate un număr de 5 cazuri de rujeolă, toate din mediul rural, toţi copiii au fost nevaccinaţi.”
La sfarşitul anului trecut, Ministerul Sănătăţii a demarat o nouă campanie de vaccinare împotriva virusului rujeolic în contextul în care numărul cazurilor creştea alarmant.
Părerile oamenilor sunt împărţite în legătură cu vaccinul ROR , mulţi părinţi, în special tineri, refuză să îşi imunizeze copiii.
Ministerul a cerut medicilor de familie să informeze părinţii cu privire la vaccinul ROR. În plus, a cerut direcţiilor de sănătate publică să fie vaccinaţi şi copiii care au avut deja rujeolă.
Serul folosit este ROR şi este împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, iar copiii trebuie imunizaţi împotriva celor trei tulpini.
Rujeola poate avea complicaţii periculoase: pneumonie, encefalită sau chiar deces. În anul 2016 şi până la 10 februarie 2017, s‑ au înregistrat la nivelul întregii ţări 2700 de cazuri de rujeolă şi 16 decese.

D.S.P Neamţ
COMUNICAT DE PRESĂ – Precizări privind rujeola și vaccinarea cu RRO (Rujeolă, Rubeolă, Oreion)
Având în vedere că în câteva judeţe din România evoluează o epidemie de rujeolă şi concomitent se desfăşoară campanii de vaccinare RRO (rujeolă, rubeolă, oreion), Ministerul Sănătăţii face precizarea că vaccinul RRO este sigur şi nu există niciun impediment în administrarea sa unei persoane care a fost diagnosticată cu rujeola, deoarece vaccinul va asigura protecţie şi pentru celelalte două boli: rubeolă şi oreion.
Astfel:
1. Copiii cu vârsta până la 11 luni care au făcut rujeola vor fi vaccinaţi cu doza 1 RRO la vârsta de 12 luni (dar nu mai devreme de 1 luna de la vindecare) şi cu doza a 2-a RRO la vârsta de 5 ani.
2. Copiii din grupa de vârstă de 9-11 luni care au făcut rujeolă nu vor mai primi doza suplimentară de RRO.
3. Copiii din grupa de vârstă 1-4 ani care au facut rujeolă vor fi vaccinaţi cu 1 doză RRO la interval de 1 lună după vindecare şi apoi cu doza a 2-a la vârsta de 5 ani.
4. Copiii din grupa de vârsta de 5-9 ani care au făcut rujeola vor fi vaccinaţi cu 2 doze RRO la interval de minim 28 de zile între doze; doza 1 se va administra la un interval de o lună după vindecare.
Notă: Statistic, un copil are vârsta de 5 ani până în ziua în care va împlini 6 ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate