Un nou proiect inedit, inițiat de Asociația Profesorilor de Istorie din județul Neamț

0

Asociația Profesorilor de Istorie din județul Neamț (APIN) continuă acțiunile de promovare a istoriei locale și de revigorare a interesului față de istoria propriei identități naționale.

Dacă anul trecut, asociația a implementat proiectul „Istorie și Spiritualitate Nemțeană”, anul acesta încearcă să completeze, cu ajutorul profesorilor și elevilor din județ, spațiile goale din datele istorice privind Războiul de Reîntregire Naţională, dat și pe meleaguri nemțene.

Proiectul educațional „Memoria identitară în județul Neamț – cercetare istorică asupra Războiului de Reîntregire” este implementat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț și beneficiază de finanțare din partea Consiliului Județean (CJ) Neamț.

Organizatorii își propun „promovarea istoriei și spiritualității nemțene prin valorizarea cercetărilor de istorie locală ale prof și elevilor, cu referire la războiul de reîntregire națională, printr-un volum colectiv, un simpozion și o conferință cu participarea unor personalități din mediul universitar, din România, specialiști în această temă, demers care va pregăti manifestările dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918″.

Proiectul are o durată de șase luni și se adresează elevilor și profesorilor din județul Neamț, profesori și elevi interesați de trecutul istoric al acestei regiuni din cât mai multe localități, atât urbane, cât și rurale.

Profesorii din Neamț pot trimite textile cercetărilor locale pentru volumul colectiv până la data de 30 iulie, în format electronic, redactat cu diacritice, la adresa de e-mail [email protected].

Războiul de Reîntregire Națională a adus în județul Neamț un adevărat teatru de operații militare, atât în munți și trecători, cât și în Subcarpați și zona de șes, cu bătălii crâncene, distrugeri și refugieri etc.

Se cunoaște doar istoria mare, macro-istoria acestui război, mai puțin cea regional, județul nostru fiind vitregit din punct de vedere istoriografic.

În munca de cercetare pentru acest proiect, și nu numai, se pot implica profesorii de istorie din localitățile nemțene, împreună cu elevii lor, realizând micro-monografii ale războiului de reîntregire, concentrate pe locurile unde trăiesc, învață sau muncesc. Mărturiile istorice vor fi adunate într-un volum colectiv și prezentate în cadrul unui simpozion, devenind modele de bună practică pentru studiul istoriei locale.

Cele mai bune lucrări ale elevilor vor fi premiate.

Însă reușita acestui proiect inedit va fi atinsă prin promovarea istoriei locale, implicarea în activitatea de cercetare și documentare a profesorilor și elevilor și educarea tinerilor în spiritul civic și respect pentru valorile culturale și spirituale,  și pentru a fi capabili să identifice și să analizeze surse istorice locale.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate