Vaccinurile antirabic și antitetanos sunt gratuite doar pentru urgențe la Spitalul Orășenesc

2

        Câinii maidanezi reprezintă uneori un real pericol pentru cetățeni. Aceștia pot deveni oricând agresivi și ataca aparent fără motiv pe cineva. Există o probabilitate ca, pe lângă multitudinea de microbi pe care îi poartă câinii comunitari, aceștia să fie infestați și cu rabie.

 Rabia sau turbarea este o boala produsă de un virus ce afectează creierul și măduva spinării atât la animale, cât și la oameni. Boala infecţioasă acută este determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o encefalo-mielită (boală a sistemului nervos) cu evoluţie rapidă şi invariabil duce la deces. Rabia este în zilele noastre o maladie complet incurabilă. Rezervorul de infecţie poate fi reprezentat de animalele domestice, cum ar fi câinii și pisicile, și animale sălbatice cum sunt vulpile, lupii, etc. Transmiterea rabiei se face prin muşcătură și prin salivă . Vaccinarea contra rabiei constituie singurul mijloc de a preveni în mod eficient maladia. Aceasta poate fi administrată cu titlu preventiv, şi totodată cu titlu curativ la persoanele care au fost în contact cu un animal, potenţial, turbat.

       De asemenea,  rănile deschise care se produc prin diferite accidente, pot deveni destul de periculoase dacă nu sunt tratate corespunzător.

Vaccinul antitetanos se administrează, de obicei în urgență pentru a preveni o infecție gravă cu o bacterie numita Clostridium tetanii. Boala cauzată este foarte gravă și poartă numele de tetanos. Tetanosul se manifestă prin contractura puternică a întregii musculaturi având urmări grave precum rupturile musculare, fracturile osoase și în cele mai grave cazuri, oprirea respirației (prin paralizia mușchilor respiratori) ducând la moarte. Vaccinul se recomandă atunci când plaga prezintă un risc tetanigen ridicat, iar persoana afectată primeste vaccin dacă nu a mai primit cel puțin 3 doze mai înainte sau nu a primit nicio doza în ultimii 5 ani.

      „La spitalul Orășenesc Târgu Neamț există vaccin antitetanos, există și vaccin antirabic care se administrează pacienților în funcție de necesitate. Persoanele mușcate de câini trebuie să se adreseze serviciului medical în primele ore pentru consultații și tratarea plăgii cu terapia antirabic. Celor cu tăieturi, întepături, zgârieturi li se face tratamentul antitetanos dacă nu a fost administrat în ultimii 5 ani. Pentru tratamentul antirabic, oamenii trebuie să se adreseze secției de boli infecțioase”, a declarat managerul Florin Apostoaie. Șeful spitalului a precizat că pacienții care se prezintă la urgențe beneficiază gratuit de vaccinuri, iar pentru ceilalți dozele de tratament ar trebuie să fie contra cost, în jur de 60 de lei. Vaccinul antirabic se face numai în regim închis, adică prin programare.

Viorela Gherasim

2 Comentarii
  1. Ionut spune

    In ultima vreme s-au inmultit cainii de pe strazile din Tg. Neamt si nu intre ei.Au aparut caini adulti peste noapte prin oras.Si nu cred ca au fost abandonati de cetatenii acestui oras…Cel mai probabil au fost prinsi de hingheri din alte orase si adusi aici.
    Ar merita facuta o ancheta si puse intrebari primarului si consiliului local in legatura cu acest aspect.
    Sunt sigur ca nu sunt singurul cetatean care isi pune aceste intrebari.Astept un articol cu acest subiect si eventual o campanie de informare a cetatenilor orasului Tg. Neamt asupra pericolului maidanezilor asupra fiecaruia dintre noi.
    Multumesc.

  2. George Sebastian spune

    Ar merita o seringa cu o substanta numita Pentobarbital, cu speficitatia ca trebuie folosita doar pt eutanasie, nu anestezic.
    In rest, ariticol dragut, Wikipedia sa traisca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate