Vizită cu surprize plăcute, la familia Casei Ozana din Târgu Neamț

0

Strada Izvor, orașul Târgu Neamț. O curte în pantă, păzită de o sperietoare cochetă, înconjurată de motive autumnale. O casă primitoare și spațioasă, decorată cu fel de fel de lucrușoare confecționate de copii și cu fotografii de grup puse la loc de cinste, în vitrina din sufragerie. O familie mare, cu 15 copii și muuulte “doamne” care au grijă de ei. Asta am descoperit la Casa Ozana- complex de servicii de tip familial care dărâmă miturile terifiante create, la modul general, în jurul orfelinatelor din țară.

Unitatea aflată în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamț și sub tutela Consiliului Județean Neamț și-a deschis porțile marți, 27 septembrie, pentru a-i primi pe toți cei interesați să cunoască oamenii care lucrează acolo și mai ales copiii care consideră această instituție „acasă“. Administrația publică locală din Târgu Neamț a răspuns invitației copiilor astfel încât a fost prezent la eveniment viceprimarul Vasile Apopei, care a rămas impresionat de locul minunat în care își petrec timpul copiii.ozana

Alături de gazdă, Maria Nemțeanu- șeful Centrului Casa Ozana din Târgu Neamț și de reprezentantul DGASPC Neamț- Magda Vasilache (purtător de cuvânt), am intrat în toate colțurile unității și am descoperit un spațiu de vis, renovat și frumos decorat. La un momentdat, o fetiță de vreo 10 ani s-a “lipit” de mine și m-a întrebat dacă vreau să văd camera ei. Am urmat-o. Mi-a arătat desenele și caietele ei, era mândră că învață bine, la Colegiul Național “Ștefan cel Mare”. Mai important decât orice, era veselă și nu se prefăcea. Era un copil normal, un copil care, sunt sigură, va reuși în viață, pentru că… poate și pentru că… este sprijinită!

Are și exemple demne de urmat: Andrei are 23 de ani, iar în ultimii șase anii a locuit în acest centru. Acum, este student în capitală, dar revine periodic acasă, la Casa Ozana: “Sunt student la Facultatea de Ingineria și Managementul Sistemelor Tehnologice, la Universitatea Politehnica București. Mă reîntorc aici periodic, în vacanțe. Au avut grijă de mine de când eram mic… Personalul și copiii de aici sunt familia mea”.

Un alt membru al familiei de la Casa Ozana este Irina. Elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic “Ion Creangă” din Târgu Neamț, tânăra locuiește de 13 ani la acest centru: “Cel mai mult îmi place modul cum se comportă doamnele cu noi, ne oferă afecțiune. Iar ceilalți copii sunt prietenii mei. Sunt cel mai important lucru din viața mea în acest moment”, ne-a spus Irina, la fel de emoționată ca si Andrei.

Înființată în anul 2001, Casa Ozana din Târgu Neamț este, probabil, unul din cele mai reușite modele la nivel național: serviciile sunt calitative, iar copiii beneficiază de îngrijiri personalizate.

img_3542În acest moment, avem 15 beneficiari, cu vârste între 6 și 23 de ani, cu rezultate foarte frumoase pe toate planurile: avem studenti, avem  copii care urmează cursurile colegiilor din oraș. Studiază în învățământul de masă. Copiii beneficiază aici de armonia din familie și de tot ceea ce nu au avut acasă. Li se gătește masa în fiecare zi, ținem cont de preferințele lor, sunt consultați și implicati în toate activitățile pe care le desfășurăm. Le sărbătorim ziua de naștere, organizăm permanent diverse activități care implică societatea”, ne-a spus Maria Nemțeanu, șef centrul Casa Ozana

Cu porțile Casei Ozana deschise tuturor celor interesați, DGASPC Neamț a arătat tuturor condițiile reale în care locuiesc acești copii, iar relația de prietenie și afecțiune stabilită între personal și copii a demonstrat, fără prea mult efort, că beneficiarii sunt într-adevăr îngrijiți și iubiți, ca ei să crească frumos și să ajungă OAMENI.

(…) Am vrut să încercăm să schimbăm prejudecățile și tabuurile societății, care are mai mereu o altă părere decât cea reală despre copiii din sistemul de protecție. Sunt copii minunați, care au toate condițiile din punct de vedere material și ne-am dori ca toți să vină  să ne viziteze, să ne cunoască și să fie mai aproape de noi din toate punctele de vedere, a transmis Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamț.14518246_1183605921677437_1763415045_n

Așadar, am avut parte de surprize plăcute, în vizită la familia Casei Ozana din Târgu Neamț. La plecare, copiii și-au luat rămas bun, și le-au mulțumit oaspeților dăruindu-le flori realizate cu suflet, cu mânuțele lor. Și n-au cerut nimic în schimb.

Felul în care copii cresc aici dovedește faptul că unitățile de acest gen, de tip familial, reprezintă viitorul în sistemul de protecție românesc. Însă doar dacă comunitate renunță o dată pentru totdeauna la prejudecăți și tabuuri.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate