Voluntar cu acte-n regulă! Lege nouă

1

Voluntariatul este, în sfârșit, reglementat prin lege. Noua variantă aduce modificări substanțiale în favoarea cetățenilor care prestează muncă voluntară.

Vechime de muncă

La fel ca în majoritatea statelor Uniunii Europene, și în România voluntariatul va fi recunoscut ca experiență profesională de către angajatori. Schimbarea este benefică mai ales în rândul tinerilor absolvenți care, după terminarea liceului sau a facultății, nu își găsesc de muncă din cauza lipsei de experiență.

Conform art. 10, aliniatul 2: Activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. Așadar, bucurie mare mai ales în rândul celor care au terminat școala postliceală sanitară și fac practică la Spital.

Fără carte de muncă

Experiența profesională va fi recunoscută de viitorii angajatori, însă perioada de voluntariat nu va fi considerată vechime pe cartea de muncă. Acțiunile voluntare nu sunt încadrate în sistemul de pensii sau asigurări sociale, fiindcă nu se plătesc contribuțiile sociale, ca în cazul unei persoane angajate.

Contract de voluntariat

Organizația- gazdă va încheia în mod obligatoriu un contract scris cu voluntarul înainte ca acesta să-și desfășoare activitatea. Se încearcă astfel o stabilire clară a drepturilor și responsabilităților voluntarului, cât și a organizației- gazdă.

Acest document va include datele de identificare a celor două părți, descrierea activităților pe care voluntarul le va presta, perioada în care va munci ca voluntar, drepturile și obligațiile celor două părți contractante, condițiile de reziliere a contractului. De asemenea, se vor stabili cerințele profesionale, interesele de dezvoltare etc.

Certificat de voluntariat

La cererea voluntarului, organizația- gazda are obligația de a elibera un certificat de voluntariat, pe perioada activității și/sau la încheierea serviciilor prestate voluntar. De asemenea, se adaugă și un raport de activitate, care include competențele dobândite de respectivul voluntar, activitățile prestate și atribuțiile asumate.

Noua lege a voluntariatului intră în vigoare după 26 iulie 2014. Dacă tot a devenit oficial un avantaj pentru cei care își caută un loc de muncă, să sperăm că voluntariatul va fi valorificat la maxim.

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. Alex spune

    V de la Voluntariat cu P de la Prost!

    In alte parti ale lumii se numeste „Training” si este si platit?!

    Dar la noi, voluntari sunt sclavii patronului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate