Zeci de mașini ale firmei Prospecțiuni mișună prin Țibucani fără acordul Consiliului Local

4

         Camera Agricolă din comuna Țibucani a fost transformată în sediul Firmei Prospecțiuni S.A. Clădirea a fost pusă la dispoziția celor de la Prospecțiuni de către primarul Ioan Sârbu, fără aprobarea Consiliului Local al comunei. Consilierii sunt revoltați că primarul nici măcar nu i-a informat despre decizia luată.

      Valentin Manole a ținut să specifice și să atragă atenția asupra impactului și efectelor negative care se vor declanșa în comună imediat după lucrările efectuate de cei de la firma Prospecțiuni: Nu s-a făcut niciun fel de informare a cetățenilor. Cetățenii sunt pur și simplu abuzați, în maniera în care acești lucrători se duc ți le oferă bani ca să poată să facă prospecțiuni. Am fost pe teren și am văzut cu ochii mei dinamita montată, pusă în găurile respective pe teren. Oamenii nu sunt informați și aș vrea să se înțeleagă foarte bine că acestă fracturare hidraulică aduce niște necazuri incomensurabile pentru comună. Această comună stă pe un șist argilos și odată detonate acele explozibile, primul efect sunt alunecările de teren. În afara poluarii cu gaze care ies necontrolat din pământ, este afectată și pânza freatică mai ales că mereu a fost o problemă cu apa. Imaginți-vă ce înseamnă distrugerea acestui strat de apă freatică, pentru că oamenii până vor vedea finalizat, și nu vor vedea niciodată, acel proiect de alimentare cu apă, apa nu va mai fi potabilă. Eu cred că există un interes particulat a domnului primar de a menține această societate aici în zonă. În biroul primarului zilnic, că el nu mai are altă activitate decât să satisfacă cerințele celor de la Prospecțiuni S.A. Din acest punct de vedere, vreau să spun că autoritatea locală la nivelul comunei Țibucani s-a transformat în abuz de putere„.

      Secretarul comunei Țibucani, Coca Ambrosă, se arată indignată de hotărârile primarului și de modul în care acesta se comportă în instituție și față de cetățeni: Eu consider că ar fi trebuit măcar o adunare cetățenească să informeze tot omul. Nu sunt specialist în domeniu, dar cred că aceste forări vor afecta la un moment dat și pânza freatică. Oamenii spun că se forează și pe proprietatea publică a comunei, fără a  avea aprobarea Consiliului Local, ceea ce este foarte grav. Această firmă a mers și în comuna Războieni, dar s-au răsculat oamenii, l-au anunțat pe domnul primar și au fost puși pe fugă, la modul propriu. Și la fel și la Păstrăveni. Dacă este adevărat și se forează și pe teritoriul public al comunei este un abuz nemaipomenit. Clădirea intitulată Camera Agricolă, nu poți s-o dai fără aprobarea Consiliului Local. Eu nu-i acuz pe ei, singurul vinovat este domnul primar. Toată ziua sunt aici, de parcă sunt angajați la noi. Toată ziua bună ziua, în detrimentul aparatului administrativ local. Adica noi nu trebuie să stăm la coadă că vine firma de Prospecțiuni în fiecare zi, în fiecare zi„.

       Cu o atitudine ostilă și zeflemitoare, primarul Ioan Sârbu s-a arătat deranjat de prezența presei în instituția pe care o conduce, iar după o muncă de lămurire, a oferit întrebărilor adresate niște răspunsuri seci și insuficiente. Întrebat de ce a pus la dipoziția firmei Prospecțiuni o clădire care aparține Consiliului Local, fără aprobarea consilierilor într-o ședință așa cum ar fi fost firesc, primarul a răspuns: Da, mi se pare normal. Nu era nevoie de o aprobare când oamenii stau 10 zile și aveau nevoie de un birou. Sunt reprezentantul Consiliului Local. Dacă o făceam contra cost sau cu alte avantaje, aș zice. Însă, consilierul local Valentin Manole îl contrazice pe edil: Noi întâmplător am descoăerit că Prospecțiuni S.A și-a stabilit aici un sediu, iar sediul lor este proprietatea Consiliului Local, nu a Primăriei, nu a primarului Ioan Sârbu. Este proprietatea Consiliului Local, iar noi nu am decis lucrul acesta, nu avem cunoștință de așa ceva. Tot ceea ce se întâmplă este un abuz„.

4 Comentarii
  1. Gusti spune

    Nu cunosc nivelul de cultura generala al autorului acestui articol, dealtfel nici numele lui nu apare la sfarsitul articolului, dar da impresia unui amator intr-ale jurnalismului, care scrie inainte de a se informa corect asupra subiectului tratat. Prospectiunea seismica nu are nimic in comun cu fracturarea hidraulica, pentru simplul motiv ca aceste lucrari de prospectiuni se desfasoara la suprafata pamantului sau/si la mica adancime, prin exploatarea proprietatilor fizice ale rocilor din subsol (in acest caz proprietatea de a transmite si reflecta undele elastice de joasa frecventa, de aceeasi natura cu sunetul), de aceea este o metoda geofizica si nu este o metoda invaziva care sa perforeze stratele de la adancime mare, asa cum face fracturarea hidraulica. Aceasta fracturare se realizeaza in chiar stratul de sisturi care contine zacamantul de gaze (la adancimi mai mari de 3000 m), scopul fiind acela de a creste porozitatea sisturilor pentru a permite o exploatare eficienta a gazului continut de acestea. Dar tehnologia fracturarii hidraulice nu o detine nici o firma din Romania (PETROM-OMV, ROMGAZ, ROMPETROL s.a.). Prospectiunea seismica nu identifica tipul de mineral din zacamant (petrol, gaze conventionale sau gaze de sist), ci ofera doar o imagine de reflexie a subsolului, asemeni unei ecografii medicale, pe care se vad numai limitele dintre strate, adancimile, grosimile si formele stratelor. Prospectiunea seismica se realizeaza in acelasi mod, indiferent care este mineralul cautat de firma de exploatare, iar acest aspect nu este stipulat in contractul de lucrari. Modul in care firma de exploatare interpreteaza aceste imagini ecografice furnizate de firma de prospectare este strict de competenta acesteia.
    De aceea frica de o viitoare degradare a stratului freatic si a alunecarilor de teren este neintemeiata, nu este nici un motiv ca populatia sa se opuna lucrarilor de prospectiuni seismice. Daca pentru generarea undelor seismice se folosesc vibratoarele (acele utilaje de mare gabarit specifice acestor lucrari) si nu exploziile in sonde de mica adancime (intre 2 si 10 m) riscul unui impact asupra mediului este aproape nul, singurele urmari ale acestei metode fiind tasarea terenului acolo unde patrund vibratoarele si unele daune provocate culturilor agricole (daca terenul este cultivat) pentru care proprietarii terenurilor sunt indreptatiti sa primeasca unele sume banesti drept despagubire, dar si aceste urme pot fi eliminate daca se lucreaza pe vreme uscata, solul sa nu fie umed, iar perioada lucrarilor sa fie stabilita dupa strangerea recoltei, pana la infiintarea noilor culturi.

    1. Un taran spune

      Dle Gusti , aproape va meritati salariul. Daca tot spuneti ca este o metoda neinvaziva , cum explicati multitudinea craterelor de pe islazul razboienilor . Stiti cumva ca au pana la 2(doi)metri diametru ??? Puteti sa le verificati . Sunt inca acolo! Sau cum ne puteti explica sutele de kilograme de dinamita ramase neexplodate prin paduri etc Sau cum puteti garanta neafectarea panzei freatice dupa ce din 25 in 25 metri vor fi explodate cate 2kg de dinamita pe fiecare gaura la nivelul acesteia ??? Cum garantati ca nu va avea de suferit stratul de huma(argila)pe care sta apa ???

      1. Stefan spune

        Gusti a vrut doar sa semnaleze confuzia care se face intre prospectiunile seismice si fracturarea hidraulica folosita in exploatarea gazelor de sist. Insa asa cum spune la sfarsit impactul ecologic al prospectiunilor se poate reduce la minimul posibil numai prin renuntarea la generarea prin explozii in sonde si folosirea exclusiva a vibratoarelor. Alte amanunte se pot gasi aici: http://www.petitieonline.net/petitie/ne_trebuie_o_lege_pentru_reglementarea_prospectiunilor_seismice_din_romania-p62177048.html

  2. gabriel spune

    Prospectiunile se fac pt a se vedea daca exista gaze de sist. daca acestea exista, va incepe si exploatarea lor; iar aceasta exploatare va avea efectele descrise in articol

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate