Zilele Cetății: la comun, dar separat. Manifestările desfășurate de Complexul Muzeal Județean Neamț

0

Pentru ediția 2015 a Zilelor Cetății Neamț, organizată formal în colaborare cu Primăria Târgu Neamț, Complexul Muzeal Județean Neamț a propus și susținut diferite activități în perioada 3- 5 iulie, toate desfășurate în incinta fortificației medievale de pe Culmea Pleșu.

Pentru ziua de vineri, 3 iulie, programul pus la dispoziția publicului cu două săptămâni în urmă de către Complexul Muzeal prevedea primirea în Cetate a invitaților și a trupelor participante la MedievArtFest (eveniment organizat de Primărie și unele ong-uri locale oarecum separat). Domnițele, cavalerii și restul invitaților nu au mai ajuns însă în incinta cetății.cimpoierii

Cei care au ales să urce până la Cetate în după amiaza primei zile de manifestări au asistat la concertul susținut de Cimpoierii din Transilvania (Hunedoara). Repertoriul lor muzical, inspirat din perioada secolelor XV-XVI, interpretat cu ajutorul unor instrumente muzicale arhaice, a întregit peisajul oferit de zidurile bătrânei cetăți.

Compania Ursului Brun și Cavalerii Cetăților Țării Bârsei au impresionat și anul acesta târgnemțenii și turiștii care au vizitat Cetatea Neamț. Peisajul natural medieval oferit de fortificație a fost îmbogățit cu dansurile domnițelor, demonstrațiile și luptele cavalerilor, activități de tabără.

Sâmbătă, 4 iulie, a avut loc deschiderea oficială a Zilelor Cetății. Cu întârziere ce-i drept, din cauza unor probleme tehnice care și-au găsit rezolvare după un drum la Piatra Neamț, și nu la colaboratorii locali.

La lansarea proiectului Patru Voievozi pentru Cetatea Neamţ  nu au participat foarte mulți oameni, însă cei curioși pot găsi informații pe panourile montate  în zona monumentului istoric.

Manifestările au continuat cu un spectacol de muzică și dansuri populare susținut de tinerii de la Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare din Piatra Neamț, care au încins hora mare în incinta Cetății.

Complexul Muzeal Județean Neamț a organizat și un simpozion dedicat aniversării a 640 de ani de la urcarea domnitorului Petru I Mușat pe tronul Moldovei și a 620 de ani de atestare documentară a Cetății Neamț. Au participat specialişti din cadrul complexului muzeal- dr. Gheorghe Dumitroaia, dr. Ciprian- Dorin Nicola, dr. George Hânceanu, Muzeograf Silviu Ceauşu, Muzeograf Dan Mihăilescu și dr. Vasile Diaconu.

Între timp, Cavalerii Cetăţilor Ţării Bârsei şi Compania Ursului Brun și-au continuat activitățile specifice evului mediu. Spre deliciul publicului, s-au desfășurat diverse ateliere (de olărit, de fierărie). Oamenii obișnuiți au avut astfel oportunitatea de a învăța lucruri noi despre timpuri vechi.DSCN5104

La ora 17.00, în paraclisul din Cetate a fost oficiată slujba vecerniei, la care au participat mai mulți preoți din cadrul Protopopiatului Târgu Neamț.

După amurgul serii, Cetatea Neamț a găzduit spectacolul literar artistic susținut de Teatrul Scena din Târgu Mureș- eveniment marca MedievArtFest.

Ziua de duminică, 5 iulie, a început cu Sfânta Liturghie și comemorarea domnitorului Ștefan cel Mare, după care Cimpoierii din Transilvania au concertat din nou.

Apreciatul interpret de jazz Mike Godoroja și trupa sa, Blue Spirit, au susținut un recital de excepție, intitulat Vă rog s-aveți o viață frumoasă. Repertoriul abordat și dinamsmul concertului a demonstrat și târgnemțenilor că formația Mike Godoroja & Blue Spirit este într-adevăr unul dintre cei mai importanți piloni ai blues-ului autohton.

mike godojora

Manifestările organizate de Complexul Muzeal Județean Neamț cu prilejul Zilelor Cetății Neamț s-au încheiat la amurgul serii. Domnițele și Cavalerii din Cetate și-au strâns armele și celelalte obiecte medievale și-au plecat spre o nouă destinație, cu promisiunea că vor reveni la Târgu Neamț și în 2016.

zilele cetatii neamt 2015Dacă în anii precedenți erau organizate două evenimente diferite, unul de către Compexul Muzeal Județean Neamț (administratorul Cetății) și celălalt de către Primăria Târgu Neamț, anul acesta s-a anunțat un program comun, o colaborare între cele două instituții. Privind per ansamblu, colaborarea pare să nu fi existat mai deloc, cu excepția unei finanțări primite de la CJ pentru desfășurarea evenimentului și a unui spectacol organizat de Primărie în incinta cetății pe care NU o are în administrare. Au fost două pliante cu programe diferite, cauza nedumeririi multor dintre cei veniți la Zilele Cetății, care nu știau încotro să apuce.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate