Ziua Drapelului Național, marcată „de formă” la Târgu Neamț

2

26 iunie, Ziua Drapelului Național a fost marcată „de formă” la Târgu Neamț anul acesta. Organizatorii au uitat că astfel de evenimente se fac în primul rând, cu și pentru oameni.

Casa Culturii „Ion Creangă” a lipit pe ușa instituției un afiș cu o zi înainte și a postat pe pagina de facebook altul, cu o oră DUPĂ derularea manifestării dedicate Zilei Drapelului Național.  Cum să știe omul să vină dacă nu are de unde să-și culeagă informațiile? Să fim serioși, câți târgnemțeni verifică zilnic ce scrie pe geamul Case de Cultură și câți află de evenimente din media locală?!… O fi fost zi de muncă, dar cu siguranță unii ar fi participat, dacă ar fi știut din timp.

Astfel se face că la ora 11.00, când a început activitatea, în Piața „Adormirea Maicii Domnului” erau doar  primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, un singur consilier local, și anume Gheorghe Trofin, Ion Manolache- președinte Uniunea Generală a Pensionarilor din România- filiala nr. 2 Târgu Neamț , Emanuel Bălan, profesor de istorie și copiii din Ansamblul Folcloric „Plăieșii”, coordonat de prof. Dănică Gâtlan.

Întrebat cum explică absența târgnemțenilor la un astfel de manifestare, primarul Daniel Harpa a spus: „Probabil cea mai mare parte din vină nu este a locuitorilor, unii muncesc, alții nu au știut. Nu a fost promovată așa cum trebuia această zi importantă pentru țara noastră, probabil persoanele desemnate nu s-au implicat cum ar fi trebuit”.

Între timp, s-au mai oprit din curiozitate unii târgnemțeni aflați în zonă, care nu știau ce caută acolo Poliția Locală, primarul și copiii îmbrăcați popular.

După ancorarea Drapelului Național, Dan Gavriluță, referent la Casa Culturii, a oferit informații despre această zi importantă pentru români, apoi au urmat cuvântul primarului:

„Chiar dacă am intrat în era globalizării, cu siguranță drapelul național va rămâne pentru fiecare dintre noi simbolul apartenenței la același neam și la aceleași valori spirituale. Consider că respectul și prețuirea pentru identitatea neamului trebuie să fie o constantă a poporului roman, care nu se poate degrada indiferent de transformările pe care societatea le suportă în timp”, a spus Daniel Harpa.

Astăzi, 26 iunie este ziua drapelului național pentru că pe câmpul de luptă sau în competițiile sportive, ca însemn al statului sau ca dovadă de patriotism, drapelul tricolor îi însoțește pe români de aproape două secole.Tricolorul românesc este un simbol de libertate  la 1848, de unitate la 1859, îi insoțește pe ostași care aduc independența româniei în 1877 și spre el vor privi cu speranță românii in lupta pentru unitate la 1918(…)„,  a spus prof. Emanuel Bălan în discursul său.

După cele două alocuțiuni a urmat un program artistic oferit de membrii Ansamblului Folcloric „Plăieșii”, coordonat de prof. Dănică Gâtlan de la Clubul Copiilor. Copii au oferit un plus de valoare manifestării, așa cum se întâmplă mai mereu.

În 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamată prin lege Ziua Drapelului Național. Sărbătoarea marchează ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a promulgat decretul de instituire a Drapelului Național. S-a stabilit ca Tricolorul –roșugalben și albastru -să reprezinte steagul tuturor românilor, acordându-i-se și denumirea de emblemă a libertății. Pentru sportivi și exploratori drapelul național este, înainte de toate, semnul victoriei și al mândriei de a fi român.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. Valentin spune

    Drapelul draga domnisoara n-are cum sa fie STANDARD al libertatii ci STINDARD (simbol )al libertatii. Va rog corectati. Va acord prezumtia de nevinovatie crezand ca a fost o greseala de tehnoredactare ..da ?:) Cat despre restul …atata vreme cat noua ne este rusine sa iesim sa protestam pentru nedreptatile ce ni se fac zilnic, nu suntem uniti si nu avem sentimente patriotice ba chiar multi nici nu stiu semnificatia acestui cuvant, de unde vreti sa vina lumea la astfel de evenimente? Si cand vorbesc sa vina lumea nu ma refer la cei adusi ca pe vremea raposatului ci la cei cu vointa proprie. Important e ca nu a picat facebook-ul, telenuvela s-a transmis la timp si bonus La Maruta a fost iar „show” . In ritmul in care merge societatea romaneasca in 10 ani o sa sarbatorim ziua Facebook 😉 Felicitari copiilor din asnamblu si oamenilor care duc traditia mai departe. Traiasca Tricolorul! Traiasca Romania!

  2. cr spune

    Prima reprezentare a drapelului national este in biserica HUREZI,SI A FOST PICTAT LANGA PORTRETUL LUI CONSNATNTIN BRANCOVEANU CTITORUL BISERICII CARE S E VROIA NECROPOLA BRANCOVENEASCA. DACA VOEVODUL NU ERA EXECUTAT DE SULTANUL AHMED SI SANGEROSUL SAU GINERE, MARELE VIZIR GIN ALI PASA,cred ca Brancoveanu ar fi fost primul om de stat roman care ar fi dat tarii steagul tricolor in mod oficial inca din 1700-1700 si ceva..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate