Ziua Imnului Naţional, sărbătorită şi la Târgu Neamţ

0

Imnul Național al României a răsunat în întreaga țară, sâmbătă, 29 iulie, pe fundalul unei zile speciale.

La Târgu Neamț, oficialitățile au marcat Ziua Imnului Național printr-o activitate desfășurată pe platoul din fața Casei Culturii „Ion Creangă”. Au participat viceprimarul Vasile Apopei, o parte din consilierii locali, prof. Elena Laiu- inspector școlar general adjunct al ISJ Neamț, Octavian Bărbuleț- reprezentant al președintelui Consiliului Județean, directori ai societăților subordonate primăriei și simpli cetățeni care… simt românește.

Tabloul a fost întregit de Străjerii Cetății Neamțu’ și tinerii din cadrul Ansamblului Folcloric „Ozana” coordonat de prof. Dănică Gâtlan.

După alocuțiunea rostită de Ionuț Gugiu- director al Casei Culturii din Târgu Neamț, a urmat intonarea imnului „Deșteaptă-te, române!”. Versurile, cu un puternic îndemn la libertate și o chemare la unitate a tuturor românilor, au răsunat atât din boxe, cât și din murmurul tuturor celor prezenți la manifestare.

Pentru a celebra așa cum se cuvine acest simbol national, care a insuflat forță și vitejie românilor de-a lungul istoriei, la sfârșitul manifestării Ansambul Folcloric „Ozana” a susținut un scurt program artistic de muzică și dansuri populare.

Nu s-a aplaudat forțat și nici nu s-au fluturat stegulețe. Doar s-a simțit românește:

Andreea Trăsnea

Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, Ziua Imnului Naţional al României – „Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848.

Versurile îi aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863)- poet, jurnalist, traducător, un adevarat tribun al epocii Revoluţiei de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854)- cunoscut poet şi culegător de folclor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate