Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon

0
În fiecare an, la data de 16 septembrie este marcată Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon.

În 1994, cea de-a 49-a sesiune a Adunării Generale ONU, prin rezoluția nr. 49/114, a proclamat ziua de 16 septembrie drept Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon, marcând astfel semnarea în 1987 a Protocolului de la Montreal privind interzicerea substanțelor care diminuează stratul de ozon, conform  site-ului oficial al ONU. Protocolul de la Montreal este recunoscut pe plan mondial ca cel mai eficient tratat multilateral asupra mediului, pus vreodată în aplicare, un  exemplu unic de colaborare şi parteneriat internaţional pentru  protejarea patrimoniul comun al umanității şi al comunităţii mondiale. La sfârşitul anului 2009, punerea în aplicare a Protocolului de la Montreal a făcut posibilă eliminarea a mai mult de 98% din nivelurile istorice de substanţe care distrug ozonul.

În 2017 se împlinesc 30 de ani de la semnarea Protocolului de la Montreal. Tema aleasă  pentru anul acesta este ”Să protejăm viața pe Pământ”, formulată în șase limbi străine, respectiv în engleză, arabă, chineză, franceză, rusă și spaniolă.

Ca parte a festivităților aniversare, potrivit www.un.org, Oficiul pentru Protecția stratului de ozon lansează o campanie de informare — #OzoneHeroes. Sunt marcate principalele realizări în urma adoptării Protocolului de la Montreal privind protejarea stratului de ozon și a climei, creșterea recunoașterii publice a succesului și impactului acestui Protocol și generarea unei susțineri pe viitor a Protocolului și a noului calendar adoptat la 15 octombrie 2016, la Kigali, Rwanda, în cadrul celei de-a 28-a reuniuni a părților Protocolului de la Montreal, în vederea eliminării progresive a hidrofluorocarburilor (HFC).

Ozonul este un gaz ușor albăstrui, cu miros înțepător, alcătuit din molecule de oxygen. Ozonul stratosferic (cca. 90%, restul de cca. 10% se află în troposferă) reprezintă învelișul protector al Pământului și este situat la o altitudine între 15 și 40 km. Rolul său este de a reține radiațiile ultraviolete biologic nocive din lumina solară. Ozonul troposferic, situat la altitudini mai joase (12 km), este nociv pentru sănătatea umană și vegetație. Stratul de ozon suferă, în mod natural, o permanentă formare și disociere a moleculelor de ozon prin reacțiile care au loc între compușii naturali conținând azot (eliberați de sol și de apa oceanelor), hidrogen (rezultat din vaporii de apă) și clor (eliberat de oceane). Aceste reacții nu distrug echilibrul stratului de ozon stratosferic. Dezechilibrul este creat de apariția în stratosferă a substanțelor sintetice din clasele cloroflorocarburilor (CFC), hidrofluorocarburilor (HFC), halonilor și a altor substanțe organice cu conținut de halogeni, notează agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate