Ziua Mondială a Teatrului, mix de cultură și artă

0

Astăzi, 27 martie, este Ziua Mondială a Teatrului- combinația perfectă dintre cultură și artă. Această zi marchează recunoașterea valorii teatrului, ca formă de exprimare complexă, ca nucleu al culturii, civilizației și educației.teatru

Evenimentul este marcat în fiecare an prin citirea unui mesaj scris de o personalitate de renume mondial, textul de anul acesta fiind transmis de actrița Isabelle Huppert. Iată un fragment din mesajul actriţei franceze dedicat Zilei Mondiale a Teatrului:

Vorbind aici, nu sunt eu însămi, nu sunt o actriţă, sunt doar una dintre atât de numeroasele persoane prin care teatrul continuă să existe. Este oarecum datoria noastră. Şi necesitatea noastră. Cum ai spune: nu noi facem teatrul să existe, mai degrabă noi existăm datorită lui.

09692c182a180d08154eae4a59135654Teatrul e foarte puternic, el rezistă, supravieţuieşte tuturor obstacolelor, războaielor, cenzurilor, lipsei de bani. E destul să zici „decorul e o scenă goală dintr-o epocă nedeterminată” şi să laşi să intre un actor. Sau o actriţă. Ce va face el? Ce va face ea? Vor spune ceva? Publicul aşteaptă, vrea să afle, publicul fără de care nu există teatru, să nu uităm asta niciodată. O persoană într-o sală este un public. Nu prea multe scaune goale, totuşi! Doar la Ionesco… La final, Bătrâna spune: „Da, da, să murim în plină glorie… să murim pentru a intra în legendă… O s-avem, cel puţin, o stradă cu numele nostru … Pentru mine, teatrul este celălalt, este dialogul, este absenţa urii. Prietenia între popoare – nu prea ştiu ce vrea să însemne asta, dar cred în comunitate, în prietenia între actori şi spectatori, în unirea tuturor celor pe care-i reuneşte teatrul, cei care îl scriu, cei care îl traduc, cei care îl luminează, îl îmbracă, îl decorează, cei care îl interpretează, cei care îl fac, cei care merg la el.

Teatrul ne apără, ne adăposteşte… Chiar cred că ne iubeşte… atât cât îl iubim… Mi-aduc aminte de un bătrân regizor tehnic de modă veche, care, înainte de ridicarea cortinei, în culise, spunea în fiecare seară, cu voce fermă: „Faceţi loc teatrului!”.

Ziua Mondială a Teatrului a fost creată în  anul 1961 de către Institutul Internațional de Teatru și este, de atunci, sărbătorită anual în centrele institutului și de comunitatea teatrală internațională.

Primul Mesaj Internațional de Ziua Mondială a Teatrului a fost scris de Jean Cocteau (Franța) în 1962. Alte personalități care, de-a lungul timpului, au scris mesaje de Ziua Teatrului sunt Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Bejart, Radu Beligan (1977) și Eugen Ionescu (1976).Untitled
Ziua Mondială a Teatrului este sărbătorită prin spectacole şi concerte. La Casa Culturii Ion Creangă din Târgu Neamț urmau să urce pe scenă actori ai Teatrului Național București, cu o capodoperă a dramaturgiei românești („O noapte furtunoasă”). Spectacolul a fost însă anulat.

Totuși, primarul orașului, Daniel Harpa a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului:

„Astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului, transmit mulțumirile mele tuturor actorilor români, dar și întregii echipe din spatele lor, care, prin munca și talentul lor, ne ajută să ne descoperim greșelile, slăbiciunile, pasiunile și, mai ales, valorile.

Prin teatru, ne putem ridica nivelul de cultură, educație și civilizație. La mulți ani!”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate