[Târgu- Neamț] Morții… nimănui, Primăria îi îngroapă

0

Primăria orașului Târgu-Neamț suportă din bugetul local cheltuielile cu înmormântarea târgu-nemțenilor fără familie, cu identitate necunoscută ori cu o situație financiară care nu permite familiei să îi conducă pe ultimul drum așa cum se cuvine.

Recent, a fost adoptată o hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Astfel, s-a decis ca, din bugetul local al orașului, să fie achitate cheltuielile ocazionate de:

a) Înhumarea persoanelor decedate pe raza Orașului Târgu-Neamț, care au avut ultimul domiciliu în Orașul Târgu-Neamț sau în altă localitate, dar nu au aparținători;
b) Înhumarea cadavrelor cu identitate necunoscută;
c) Înhumarea persoanelor decedate care au avut calitatea de pensionar în sistemul public de pensii; se nominalizează de către Directorul Executiv al Direcției de Asistență a orașului Târgu-Neamț o persoană din cadrul instituției care va ridica, în numerar, ajutorul de deces de la Casa Județeană de Pensii Neamț și îl va depune în contul instituției;

d) Înhumarea persoanelor decedate pe raza orașului Târgu-Neamț pentru care nu există nici o persoană obligată să dispună în legătură cu înmormântarea sau persoana obligată se găsește într-un loc necunoscut ori nu își îndeplinește obligația. Primarul unității administrativteritoriale în raza căruia a intervenit decesul va dispune cu privire la înhumarea persoanei decedate.„.

Precizăm că, potrivit art. 17 din Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare, cu modificările și completările ulterioare, este OBLIGATĂ să se ocupe de înmormântare persoana care s-a angajat printr-un contract (se practică des… în cazul persoanelor vârstnice, care își dau casa/ averea cuiva din familie ori dinafara ei cu condiția să fie îngrijire în timpul vieții și îngropate așa cum se cuvine, când va fi momentul) ori persoana stabilită prin testamentul defunctului. În lipsa testamentului, soţul/soţia persoanei decedate, care a trăit în aceeaşi locuinţă cu persoana decedată în ultima parte a vieţii trebuie să se ocupe de înmormântare, ori altă rudă apropiată a decedatului, până la gradul al IV-lea inclusiv.

Aceeași lege precizează că, dacă nu există nicio persoană obligată să dispună în legătură cu înmormântarea sau persoana obligată se găseşte într-un loc necunoscut ori nu îşi îndeplineşte obligaţia, primarul unităţii administrativ-teritoriale în raza căreia a avut loc decesul dispune cu privire la înmormântare.

Neîndeplinirea obligațiilor cu privire la înmormântare de către persoanele stabilite la art. 17
din Legea nr. 102/2014 constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 2500 lei.
Amenda va fi aplicată de către persoana împuternicită prin Dispoziția primarului orașului Târgu-Neamț.

Totodată, art. 7, alin. 3) din Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată precizează că “În cazul decesului persoanei vârstnice lipsite de susţinători legali sau când aceştia nu pot să îşi îndeplinească obligaţiile familiale datorită stării de sănătate sau situaţiei economice precare, serviciile comunitare asigură înmormântarea.”

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate