De Mărțișor, Târgu-Neamț găzduiește „Zilele Ion Creangă“

0

„Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau maţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucăm noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!“ (Ion Creangă, în „Amintiri din copilărie“)

În perioada 1-3 martie 2023, Casa Culturii din Târgu-Neamț va găzdui un eveniment ajuns la a doua ediție în orașul de pe malul Ozanei „cea frumos curgătoare și limpede ca cristalul: „Zilele Ion Creangă, cu prilejul împlinirii a 186 de ani de la nașterea marelui scriitor din Humulești. Consiliul Județean Neamț organizează acest eveniment în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Târgu-Neamț, respectiv Casa Culturii „Ion Creangă“ Târgu-Neamț.

Acțiunile organizate pentru a omagia memoria povestitorului Amintirilor din copilărie constau în concursuri, vernisaje și expoziții dedicate Mărțișorului, personajelor lui Creangă, mărturisitorilor ortodoxiei, piese de teatru și conferințe. Cei mici și cei mari pot asista la aceste evenimente care debutează miercuri, 1 martie.

Sunt așteptați spectatori din Neamț, din țară și, de ce nu, de peste hotare. Târgu-Neamț va deveni în primele zile ale primăverii un leagăn al culturii și al evocării poveștilor lui Creangă care ne-au marcat copilăria.

Programul activităților

Miercuri, 01 martie 2023

Ora 9.00 – Concurs național literar artistic „Creangă la el acasă“

Ora 16.00 – Vernisaj de pictură – expoziție „Mărțișor“ – prof. Ioan F. Munteanu.

Joi, 02 martie 2023

Ora 9.00 – Expoziție cu personaje „Lumea lui Creangă“ – meșter popular Ionela Lungu

Ora 17.00 – Teatru pentru copii și adulți „Amintiri din copilărie“ – Teatrul Național B.P. Hașdeu din Cahul – Republica Moldova

Vineri, 03 martie 2023

Ora 9.00 – Expoziție „Candele vii – Trăitori și Mărturisitori ai Ortodoxiei Românești Contemporane“ – artist plastic Aida Șușter Boțan

Ora 17.00 – Concert de deschidere Corala „Bazil Anastasescu“ Târgu-Neamț

Conferință literar-religioasă cu preotul Vasile Ioana – moderator Dan Negru.

Dacă veniți la „Zilele Ion Creangă“ vă recomandăm să vizitați și obiectivele turistice încărcate de istorie din orașul de sub Cetate, mănăstirile din zonă, Ținutul Zimbrului și să susțineți meșterii populari prin achiziționarea de suveniruri care poartă energia locurilor unde a copilărit Nică al lui Ștefan a Petrei.

CJN_Program-Zilele-Creanga

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate