INFORMARE DE PRESĂ privind efectele manifestării fenomenelor hidrometeorologice

0

      Pe teritoriul judeţului Neamţ, în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice din ultimele ore, s-au înregistrat o serie de probleme care au necesitat intervenţia forţelor specializate şi a comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă. Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Vlad Angheluţă, a coordonat intervenţia forţelor profesioniste şi a dispus măsuri pentru diminuarea efectelor produse prin manifestarea acestor fenomene.

      Până la ora 11.00, în cursul acestei dimineţi, conform datelor centralizate la Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, fenomenele hidrometeorologice au produs următoarele efecte: în comuna Agapia – 2 podeţe distruse, 5 podeţe avariate, 4 ha de teren arabil inundate, 4 ha de păşuni inundate şi 5,6 km de diguri afectate, 1,9 km drumuri inundate în satul Agapia din cauza revărsării pârâului Agapia; în comuna Bălţăteşti – 8 curţi inundate, 1 podeţ avariat, 2,5 ha de teren arabil inundate, 1,3 ha de păşuni inundate, 0,1 km de drum communal afectat (în zona Bisericii Petraru) din cauza revărsării pârâului Netezi (rupere mal stâng); în comuna Bicaz Chei – 1 pod avariat; în comuna Crăcăoani – 2 podeţe avariate; în comuna Gâdinţi – 4 ha de teren arabil inundate; în municipiul Piatra Neamţ – 1 podeţ avariat; în comuna Tarcău – 2 curţi inundate. Conform unei informări primite din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, la Şcoala gimnazială “Gheorghe Săvescu” din Crăcăoani s-a luat măsura întreruperii cursurilor (neprezentării la şcoală) pentru un număr de 65 de elevi, din motive de siguranţă, având în vedere riscul reprezentat de traversarea râului Cracău. Au fost luate măsuri de recuperare a orelor.

       În municipiul Piatra Neamţ, în cursul acestei dimineţi, comitetul local pentru situaţii de urgenţă, condus de doamna viceprimar Aurelia Simionică, a intervenit pentru decolmatarea unui pod aflat în zona Văleni, care traversează pârâul Turcului. S-a intervenit cu utilaje pentru curăţarea albiei, prevenind astfel producerea de inundaţii în gospodăriile din zonă.

Una dintre situaţiile cu potential de risc există pe cursul râului Cracău, în zona Slobozia. Situaţia este monitorizată permanent de către specialişti din cadrul Serviciului de Gospodărire a Apelor Neamţ şi personal din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Roznov. Pentru evaluarea situaţiei, la faţa locului s-au deplasat prefectul judeţului şi conducerile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi Sistemului de Gospodărire a Apelor.

      Tot în cursul acestei dimineţi, urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase (tornadă cu efect local) s-au produs deteriorări ale acoperişurilor mai multor locuinţe din oraşul Roznov şi comuna Zăneşti. La faţa locului s-a deplasat prefectul judeţului, domnul Vlad Angheluţă, însoţit de şefii structurilor care gestionează situaţiile de urgenţă la nivel judeţean, care au evaluat situaţia. Prefectul judeţului a numit o comisie de specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Consiliului Judeţean, care au ajuns deja la faţa locului şi evaluează pagubele.

      Centralizarea datelor este în dinamică, acestea fiind remise pe măsură ce vor fi primite.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate