Premieră educațională la Târgu Neamț

0

Pentru o perioadă de trei săptămâni (26 aprilie- 17 mai), doi elevi francezi au efectuat un stagiu profesional în domeniul forestier la catedra de silvicultură a Colegiului Tehnic „Ion Creangă”.

Asociația de Turism Româno- Franceză (ATRF) Târgu Neamț a favorizat realizarea proiectului european din Programul Leonardo da Vinci, Stagiu Profesional în domeniul Silviculturii între Liceul Maison Familiale Rurale d’Aillevillers, regiunea Franche- Comté, Franța și Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu Neamț.

frPierre Selmer și Yohan Mechali (cei doi elevi francezi) au fost îndrumați în toate activitățile de prof. tutore Vasile Manolache și doi elevi târg nemțeni, Andrei Apetrei și Gabriel Luca. La sfârșitul stagiului, oaspeții au completat câte un formular, unde și-au exprimat impresiile despre orașul nostru, despre dotările și oamenii întâlniți: Învățământul profesional românesc este foarte diferit față de cel din Franța. Totuși, românii sunt foarte primitori, posedă o bogată cultură și civilizație. Imaginea negativă a României este cauzată doar de o minoritate, nu de realitatea concretă pe care am descoperit-o aici. Îmi doresc să revin la Târgu Neamț și vrem să primim în Franța elevii români, în schimb de experiență.

Din partea ATRF, Vasile Coșofreț s-a ocupat de preluarea elevilor de pe aeroportul Otopeni și a coordonat activitățile de prezentare științifică a Ocolul Silvic Târgu Neamț și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Elevii francezi au fost cazați la Clubul Sportiv prin bunăvoința directorului Pavel Laurențiu, unde au servit și cele trei mese zilnice.

La finalul activității au fost completate documentele europene ce atestă efectuarea stagiului profesional, acte ce urmează să fie depuse în baza de date a Comisiei Europene la dosarul proiectului.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate