Directorul Gheorghe Apetrei de la Colegiului Tehnic „Ion Creangă” confundă unitatea școlară cu propria bucătărie

9

        Luni, pe 8 septembrie de ziua Nașterii Maicii Domnului, la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț a avut loc o ședință a Consiliului Profesoral. Întâlnirea cu caracter specific începutului de an școlar, în care se iau importante decizii de interes public, mai ales în rândul părinților și elevilor, a avut o parte secretă la care presa nu a putut asista. Deși echipa de la Televiziunea Neamț Online și-a anunțat din timp prezența și a obținut și acreditare de la Inspectoratul Școlar Neamț pentru a participa la întreaga ședință, directorul Gheorghe Apetrei a fost nemulțumit la vederea camerei de luat vederi și a interzis de la el putere participarea presei până la sfârșitul dezbaterilor, motivând că discuțiile din bucătăria internă a școlii nu trebuie făcute publice. Ceea ce nu știe domnul director este tocmai faptul că o instituție publică finanțată din bani publici nu are bucătărie internă. Expresia folosită de manger nu-și are sub nicio formă locul într-o instituție de stat, în care toate deciziile de la cele mai mici și poate mai puțin semnificative  și până la cele mai importante au consecințe care se răsfrâng în mod direct asupra condițiilor de învățare și asupra calității procesului de educație  a elevilor.

       În prima parte a ședinței, până în momentul în care domnul director a solicitat ca presa să părăsească locația, a fost prezentată metodologia privind contestațiile depuse de către doi profesori nemulțumiți de calificativele acordate de director în urma evaluării anuale a cadrelor didactice din învățământul pre-universitar. După citirea regulamentului, managerul unității de învățământ a propus profesorilor să voteze dintre colegi pe cei care vor fi membri în Comisia de reevaluare. Așadar, în urma propunerilor, profesorii Lenuța Apetrei, Mariana Munteanu, Constantin Pascu și Mihaela Iftime au avut termen ca până pe data de 10 septembrie 2014 inclusiv să rezolve contestațiile depuse de către profesorii Cârjă Maria și Gheorghe Sauciuc, nemulțumiți de cele 92 de puncte primite inițial.

Adevărul ascuns de ochii lumii este ca la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” este un mare scandal pe care actualul director Gheorghe Apetrei nu îl poate gestiona. În speță, din ce am văzut noi, există o ”gașcă” de profesori care contestă o sumedenie de lucruri manageriate de actuala conducere. Din cate am observat, în acest conflict cel care are dreptate este chiar directorul în cauză dar din păcate nu este destul de competent pentru a gestiona astfel de situații de criză care alimentează încontinuu conflictul ce face rău unității de învățământ.
Frustrat de faptul că nu are competențele managerialeGheorghe-Apetrei necesare să rezolve un conflict banal, domnul Gheorghe Apetrei a început să se comporte ca un mic despot considerând că poate lua ce decizii vrea ”mușchiul lui” stabilind de la sine putere ce lucruri sunt publice și ce lucruri nu vrea el să fie publice invocând ”bucătăria internă” de parcă ar fi bucătăria de vară din curtea bunicii.
Fără a pune la îndoială niciun minut pregătirea profesională sau intențiile bune ale domnului director Gheorghe Apetrei, apreciem că nu are absolut nicio aplecare spre managementul unei unități de învățământ. În primul rând, nevinovatul director nu a înțeles că absolut tot ce se face într-o unitate de învățământ este de interes public și mai ales de interes major pentru părinții copiilor ce frecventează cursurile. Mai mult de atât, domnul Gheorghe Apetrei nu prea înțelege nici faptul că este plătit din bani publici și lucrează într-o instituție perfect reglementată de acte normative pe care el doar trebuie să le aplice, nu să hotărască de la sine putere ce e bine și ce nu, sau ce e public și ce nu.
Ne pare rău că trebuie să spunem asta despre un om a cărui valoare profesională și umană nu poate fi contestată, dar din păcate din punctul de vedere a prea multor oameni, domnul Gheorghe Apetrei nu are  abilități de manager, fiind depășit cu mult de problemele și realitățile care îl pun în situații delicate și îl fac să ia decizii foarte ciudate.
Considerăm că este extrem de periculos pentru copii ca un director de instituție de învățământ să hotărască de la sine putere ce trebuie făcut public și ce nu. Locul unde sunt educații copii trebuie să nu aibă absolut niciun secret.
În consecință rugăm Consiliul de Administrație al Colegiului Tehnic „Ion Creangă” și Inspectoratul Școlar să reanalizeze cu atenție capacitatea domnului Gheorghe Apetrei de a manageria o importantă unitate de învățământ unde pe primul plan trebuie să fie interesul elevilor și transparența decizională.
Sperăm ca acesta să fie un caz izolat, iar ceilalți directori de unități de învățământ din Neamț să ințeleagă mai corect că într-o lume civilizată o unitate de învățământ nu trebuie să aibă absolut niciun secret.

Iosub Robert

9 Comentarii
  1. ioan spune

    UN director pus politic ajutat de alti simpatizanti ai PSD-ului ca Adina Timofte

    1. Sfantul Pahomie cel Mare spune

      Spuneti-mi un director de scoala care nu e pus politic

      ADMIN: Nu cunosc așa ceva.

  2. BARTHOLOMEU spune

    Articol scris execrabil despre un subiect care prezinta, totusi, interes. Domnule Iosub, puneti mana dreapta pe o carte de gramatica si pe cea stanga pe una de lecturi pentru clasele de gimnaziu. Poate in felul acesta veti putea scrie articole ceva mai bune si mai corecte gramatical!

  3. Sfantul Pahomie cel Mare spune

    Sunteti o mizerie de jiaristi!!! Habar nu aveti cu ce se mananca toata treaba asta si va grabiti sa dati din gura

  4. Alui ion Costel spune

    Este un om de mare caracter si un tip foarte capabil , este director de cativa ani si uitati va unde a ajuns liceul de cand e el director, am fost si eu elev la agro acum ceva ani, liceul era o catastrofa si carte nu se prea facea , de cand e director apetrei sa u schimbat multe si a ajuns un liceu de prima mana, de ce sa nu dam cezarului ce e al cezarului?daca nu a primit presa nu mai e bun? Aveti voi altul mai bun?dar asa e in tara asta , un om corect si integru nu are loc , doar hotii si incompetentii trebuie sa aiba parte de functii dupa parerea voastra

    ADMIN> Oamenii integri și cinstiti nu acoperă hoțiile. La acel liceu inainte de acest director a fost dezastru. De ce nu a dat pe mana legii pe cei care au jefuit liceul inaintea lui ?

  5. George Sebastian spune

    Basescu e de vina. M am interesat.

  6. GG spune

    Bai Ionica , tu pe ce lume traiesti? Toate „conducerile” in Romania , si nu doar in invatamant, sunt numite politic. Cum poate un director de scoala sa nu aiba acordul politic daca ministrul este numit politic, inspectorul general la fel si tot asa.. Probabil cand directorul a spus de bucataria interna s-a referit la acele probleme care nu privesc elevii si parintii. Asa si la toaleta , care face parte din institutia publica , se poate face prezenta de camera de luat vederi.. ce ziceti?

  7. blackwolf spune

    Articolul este obiectiv! trebuie inteles faptul ca in institutiile publice si mai cu seama in comunitate trebuie sa primeze echitatea, echilibrul si desigur comunicarea si transparenta pentru a elimina orice speculatii care nu au de a face cu realitatea. In priviinta excelentei in anumite posturi de conducere este de preferat sa ne raportam la o serie de criterii care deja exista si la efectele/ atitudinile pe care un management de calitate le determina. Desigur ca in sustinerea domnului director politicul a avut si are un rol determinant. Profesorul care semnaleaza lipsa de transparenta aduce in primplanul cotidian aspecte legate de reprimarea brutala a unor opinii intr-o scoala grea, dar atentie: Publica si deci intretinerea si dezvoltarea unor stari de lucru nu tocmai optime pentru procesul de invatamant. I se pot multe reprosa domnului director deopotriva cu multe aspecte la care trebuie apreciat. Faptul ca acest liceu reprezinta o mare familie este un plus pentru manager dar sa nu uitam ca si MAFIA este tot o mare familie ! 🙂

  8. UNFORGIVEN spune

    Domnul Director Apetrei a parvenit in sistem titularizandu-se pe timpul inspectorului CREANGA , cumatrul sau . Dupa aceea la sapat si uite asa si-a depasit maestrul , pardon, cumatrul. Aceasta dupa ce luase medii sub 4 la examenul de titularizare . Asa ca lasati-o cu profesionalismul ! O fi devenit de cand unge cu miere incinta inspectoratului !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate