Brazii, înlocuiți de molizi la ghiveci. Oferta Ocolului Silvic Târgu Neamț

0

Pentru Crăciun, târgnemțenii nu au cum să cumpere brazi autohtoni de la Ocolul Silvic Târgu Neamț.  Conducerea pune la dispoziția celor interesați o alternativă ecologică pentru tradiționalul pom de Crăciun. Este vorba despre molidul argintiu la ghiveci, provenit din pepinierele de la Gârcina și Pipirig.

IMG_0580„Ca și anul trecut, Ocolul Silvic Târgu Neamț a scos la vânzare doar pomi de iarnă din specia molid argintiu, în ghivece, recoltați din culturile specializate de la Ocolul Silvic Pipirig și Gârcina. Avem câteva zeci de bucăți disponibile la sediul Ocolului, cei interesați sepot interesa direct la noi. In momentul în care se epuizează stocul, se pot adresa direct la ocoalele care le recoltează, Pipirig sau Gârcina”, spune Viorel Timișescu, șeful Ocolului Silvic Târgu Neamț.

Un asemenea pom de Crăciun costă 55 lei cu tot cu TVA, dacă este achiziționat de la sediul ocolului, și poate fi plantat în curtea casei sau în fața blocului, după sărbătorile de iarnă. Astfel, fodul forestier, deja sărac în specii rășinoase, ar fi protejat. Un brad clasic are nevoie de șase- șapte ani pentru a ajunge la o înălțime de aproximativ un metru.

„Nu avem culturi specializate pentru producerea pomilor de iarnă și nici nu vreau să asist la distrugerea pădurii, prin recoltarea acestor pomi de Crăciun din degenerări naturale. Nu am nici rădituri din ale căror vârfuri să se facă pomi de Crăciun, așa că am ales această variantă ecologică, de a lua de la colegii noștri, care au culturi specializate”, precizează Viorel Timișescu.

Dacă se depistează activități ilicite cu material lemnos, specifice sărbătorilor de iarnă, pomii confiscați sunt  predați reprezentaților Ocolului Silvic, pentru valorificare. Asta ar fi singura variantă de achiziționare legală a unui brad clasic de la Ocolul Silvic Târgu Neamț.

„Nu am interceptat deocamdată transporturi ilegale. Știu că în zona Bicazului sau a Tarcăului au fost astfel de situații. Noi acționăm împreună cu organele de poliție, conform unui grafic stabilit de comun acord, pentru prevenirea și combaterea unor astfel de fapte”, afirmă șeful ocolului.

Sărbătorile de iarnă ar fi lipsite de farmec dacă nu ar exista un pom împodobit în fiecare casă. Șeful Ocolului Silvic Târgu Neamț ne-a mărturisit că personal va opta pentru un brad artificial: „Cred că voi scoate bradul artificial și voi împrospăta mirosul cu câteva crengi de brad  natural”, a conchis Viorel Timișescu.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate