Întâlnire între crescătorii de animale din Humulești și conducerea primăriei Tîrgu-Neamț

0

La prima întâlnire din acest an, între crescătorii de animale din Humulești și conducerea primăriei Tîrgu-Neamț, s-au dezbătut mai multe probleme cu care se confruntă Asociația crescătorilor de animale din Humulești. La întâlnirea cu crescătorii de animale din Humulești au participat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu și viceprimarul comunei Agapia, Neculai Băicănescu. Încă de la începutul întâlnirii, președintele asociației, Mihai Chirilă, a expus o serie de probleme cu care se confruntă crescătorii de animale, dar și proiectele asociației pentru perioada următoare, cel mai important, fiind acela de a accesa un proiect european, prin care să se înființeze la Humulești primele stâni europene din județ.

Nu au lipsit nici unele discuții aprinse dintre unii crescători de animale, care au cerut socoteală fostei conduceri a asociației, înlocuită încă din vara anului trecut, pentru lipsa transparenței cheltuirii banului asociației și prețuri umflate la diferite lucrări în interesul ascociației. Mai mulți crescători de animale, în frunte cu noua conducere a asociației, au criticat fosta conducere, în speță Ștefran Aniței și Gică Marian, pentru proasta adminsitrare a banului asociației. Prezent la întâlnire, Gică Marian a avut chiar câteva contre verbale cu vicepreședintele asociației, Daniel Cozma. Doar intervenția viceprimarului a mai potolit spiritele, astfel că, întâlnirea a luat sfârșit, urmând ca în perioada următoare asociația să fie sprijinită și de primăria Tîrgu-Neamț în acțiunile sale și rezolvarea problemei adăpătorilor.

“Nu știu de ce e nevoie să dureze atât de mult predarea documentelor de către fosta conducere, dacă toți cei de față ați ales o nouă conducere în vara anului trecut? Ce înseamnă asta? Trebuie să mergem cu Poliția ca să recuperăm documentele asociației de la fosta conducere? Eu am încredere în noua conducere, în președintele asociației, Mihai Chirilă, că va face tot ce-i stă în putință pentru binele crescătorilor de animale din Humulești. Îl știu ca un băiat disciplinat, corect, un băiat care se perfecționează profesional și care vă va susține interesele. Dar, totodată, vreau și o transparență totală a administrării banilor din asociație, nu așa cum s-a întâmplat la fosta conducere. De ce trebuie să ne certăm și să acuzăm, așa cum fac unii care au făcut parte din fosta conducere? Nu suntem toți humuleșteni și nu avem toți interes să ne meargă bine? Noi în loc să ne ocupăm de problema apei de pe islazurile Slatina și Osoi, în loc să ne vedem de vitele și oile noastre, ne găsim acum să ne afișăm orgoliile. Pe  mine ca humuleștean, mă doare chestia asta. Și vă spun sincer. Trăim într-o zonă turistică, iar oamenii trăiesc doar din agricultură și turism. De ce ne batem joc de aceste activități? Pentru că vor unii? Păi, dacă noi, nu stimulăm oamenii din Humulești să crească animale, atunci cine s-o facă? Dacă noi nu încurajăm ai noștri fermieri să vândă în piață produse naturale și sănătoase, atunci cine s-o facă? Trăim vremuri în care nu se mai merge pe cal cu iataganul la negocieri. Trăim vremuri în care dialogul, comunicarea și schimbul de idei trebuie să facă parte din viața noastră. Fiți mai diplomați, oameni buni. Nu v-a ajuns cuțitul la os? Ne facem singuri rău? Interesul nostru trebuie să fie pentru animale, pentru cei care le cresc, să ne ocupăm de adăpătoare, de apă pentru animale. Am încredere în noua conducere, trebuie să-i susținem, dar trebuie să-i lăsăm în pace să-și facă treaba. Tot acest scandal între fosta și actuala conducere, pornește de la lipsa transparenței cheltuirii banului. Vă sugerez să existe o transparență a banului pentru a evita asemenea discuții aprinse în sânul asociației”, i-a dojenit părintește, vicele Traian Humulescu.DSCN4486

 Și primarul Daniel Harpa, i-a sfătuit pe crescătorii de animale să respecte legea și să fie transparenți când e vorba de banii asociației, pentru a nu se mai ajunge la asemenea conflicte.

„Odată cu schimbarea conducerii administrației publice locale , s-au schimbat și multe mentalități și metehne. Nu mă interesează ce a făcut noua conducere a asociației, dar dacă vom continua să repetăm aceleași greșeli, orașul Tîrgu-Neamț își va pune lacăt la intrări. Destul că am preluat datorii  la primărie, acum lipsește să ne mai certăm și noi între noi. Atât eu, cât și domnul viceprimar, și echipa de lângă noi ne-am angajat încă de la preluarea conducerii primăriei să vă sprijinim. Noi nu am venit la primărie ca să furăm, sau să vindem terenuri, ca să fim criticați peste patru sau opt ani, cum sunt criticați cei care au fost înaintea noastră. Și, ca să vă dau o temă de gândire , trebuie să știți că, la acest moment, orașul Tîrgu-Neamț are o datorie de 240 de miliarde de lei vechi, bani pe care îi plătiți și dumneavoastră. E foarte greu. În timp ce domnul vice rămâne la primărie, să se ocupe de administrație, de curățenia orașului, de tot ce implică probleme administrative, eu, fac drumuri la București să spun Sărut mâna pe la guvernanți, poate ne ajută cu niște bani pentru oraș, ca să reușim să plătim datoriile. Iar dacă v-ați ales o nouă conducere a asociației, haideți să-i sprijinim și să punem și noi umărul la munca lor. Legat de fosta conducere, pe care o bănuiți că ar fi făcut ilegalități, aș putea să vă dau un sfat: faceți un audit, așa cum am făcut și eu la primărie, și veți ști exact unde sunt banii care lipsesc. Veți afla unde s-au dus banii, și nu vă veți mai certa prin ședințe, dacă există transparență și respectarea legii. Tot ce se va face de azi înainte, se va face cu respectarea legii. În încheiere, țin să asigur de tot sprijinul meu față de noua conducere a asociației, dar și sprijin în accesarea fondurilor europene, pentru că fără ele nu putem avansa, nu avem alte surse de bani. Eu nu am să promit niciodată că voi face aeroport sau nu știu ce altceva , când știu că nu sunt bani nici pentru realizarea unei fântâni”, le-a transmis și primarul Daniel Harpa, celor prezenți.

Președintele Asociației crescătorilor de animale din Humulești, a primit oficial tot sprijinul primăriei Tîrgu-Neamț în demararea proiectelor care vin în sprijinul crescătorilor de animale.

„Pe timpul fostei conduceri au fost umflate facturi , cheltuieli nejustificate și bani care nu se mai regăsesc. Noi am comandat un audit, dar pentru că acest audit a fost comandat tot de fosta conducere, cu oameni de-ai lor, nu putem avea încredere în rezultatele care ne-au fost puse la dispoziție, în urma audit-ului. Dar nu vreau să mai dezgrop morții. Și așa banii nu mai există, iar de recuperat ,e imposibil să-i mai recuperezi. Practic, o luăm de la zero”, ne-a spus Mihai Chirilă, președintele Asociației crescătorilor de animale din Humulești.

 Marilena STURZU

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate