Ultima gafă a specialiștilor din Primărie: investiție de 11 miliarde lei, sistată din cauza unui aviz nesolicitat

5

O investiție în valoare de 1.141.567 lei stă pe loc, cel mai probabil din cauza neglijenței unor „specialiști” din cadrul Primăriei orașului Târgu Neamț. Este vorba despre construirea unui nou corp de clădire la Școala nr. 2 „Grigore Ghica- Vodă”. Lucrările începute în urmă cu două săptămâni au fost sistate din ordinul primarului, în urma unei sesizări făcută de Direcția Județeană pentru Cultură Neamț. Se pare că nu a fost respectată obligația imperativă de a obține toate avizele necesare demarării lucrărilor.

IMG_4967Noul corp de clădire se construiește pe terenul de sport, intrând în raza de protecție a unui monument istoric, și anume Casa Memorială „Veronica Micle”.

Conform Legii nr. 50/1991, OUG nr. 214/2008 și a Legii nr. 261/2009 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, autorizația de construire poate fi emisă doar după ce solicitantul obține în prealabil toate avizele necesare. În cazul de față, fiind vorba de o construcție realizată în zona de protecție a unui monument istoric, trebuia obținut, conform Legii mai sus menționate dar și a Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, avizul conform al Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național sau a serviciilor deconcentrate (în speță, Direcția Județeană pentru Cultură Neamț).

„Am luat legătura cu beneficiarul investiției, mai exact cu directorul Școlii nr. 2, Eugen Pitrinjel. Dumnealui mi-a spus că lucrarea se face cu autorizație de construcție, iar documentația a fost întocmită de Primăria orașului Târgu Neamț, școala fiind doar beneficiarul lucrării. Am luat legătura cu domnul primar, dumnealui mi-a spus că sistează lucrările și că va face demersurile necesare pentru punerea în legalitate”, ne spune Rocsana Josanu, directoarea Direcției pentru Cultură Neamț.IMG_4966

Pentru specialiștii în domeniu, avizele necesare pentru eliberarea autorizației de construire ar trebui știute ca Tatăl nostru… adică pe de rost! Totuși, cei de la Primăria Târgu Neamț au comis-o (din nou!). În aceste două săptămâni, până la sistarea lucrărilor, s-a săpat pentru fundația viitoarei clădiri într-o arie protejată de lege (fără supraveghere arheologică).

„Este vorba de o investiție finanțată de Ministerul Dezvoltării prin ordonanța 28, unde avem finanțare 100%. A fost eliberată o autorizație de construcție și documentele necesare demarării lucrărilor, dar s-a omis, probabil din neștiința sau din neglijența specialiștilor Primăriei, un aviz de la Direcția pentru Cultură. Lucrările au fost sistate temporar. La sfârșitul săptămânii trecute am dispus întocmirea documentelor necesare și astăzi am solicitat acel aviz. Sper ca Direcția pentru Cultură să ne dea avizul în cel mai scurt timp posibil, astfel încât lucrările de construire a noului corp de clădire să fie reluate și terminate până la începerea noului an școlar”, ne-a spus primarul Daniel Harpa.

Principiul „Scopul scuză mijloacele” nu a putut fi pus în practică în acest caz. Deși scopul demarării lucrărilor este unul demn de apreciat, iar construcția va facilita actul educațional și va crea condiții mai bune pentru elevi,  mijloacele nu par a fi în concordanță cu legislația. Contactat telefonic, comisarul Vitalie Josanu, șeful serviciului Patrimoniu Cultural din cadrul Poliției Neamț ne-a explicat ce cum se procedează într-o astfel de situație: „Oficial nu știu nimic, deci nu pot să vă confirm. Dacă e așa cum spuneți dumneavostră, lucrurile nu sunt în ordine. Dacă s-a făcut lucrarea cu autorizație de construire, înseamnă că beneficiarul execută lucrarea legal, pe răspunderea celui care a emis autorizația de construire omițând obligativitatea avizului de la Direcția pentru Cultură. Cel care a emis autorizația de construire… a emis-o ilegal și va trebui să răspundă penal”.

Despre ce anume se dorește a se construi în raza de protecție a Muzeului „Veronica Micle” ne vorbește Eugen Pitrinjel, directorul Școlii nr. 2 „Grigore Ghica- Vodă” (beneficiarul investiției): „Noul corp de clădire va fi compus din trei săli de clasă, o cancelarie, o magazie și toalete pentru fete și pentru băieți. Principalii beneficiari sunt elevii școlii.Prin această investiție, noi sperăm să le asigurăm învățământ gimnazial dimineața tuturor elevilor din școală. Mulțumesc pe această cale domnului primar, care s-a implicat foarte mult. Știu câte drumuri a făcut la București și câte nopți a pierdut pentru a obține finanțarea de 11 miliarde lei necesară pentru acest corp de clădire.Noi avem trei clase care învață după amiaza… După finalizarea lucrărilor, vor învăța toți elevii dimineața. Merită, pentru că au dat dovadă de un act educațional de calitate, au confirmat la olmpiade. Nu cunosc exact termenul de execuție a lucrării, nefiind noi unitatea contractantă”.

Trecând peste partea proastă a situației creată (cel mai probabil) de neglijența în serviciu, construirea unui corp nou de clădire la Școala nr. 2, mai bine spus obținerea finanțării nerambursabile de 11 miliarde lei vechi reprezintă un succes al administrației publice locale și o bucurie pentru conducerea școlii, elevi și părinți. Păcat de gafele specialiștilor din cadrul Primăriei, care, vrând- nevrând, pun bețe în roate atât celor din conducerea orașului, cât și locuitorilor de la poalele Cetății.

Andreea Trăsnea

5 Comentarii
  1. cr spune

    ARE PROIECT ACEASTA INVESTITIE?? Cine e proiectant sef de lucrare,cine a verificat proiectul,cine a aprobat studiul d e fezabilitate a investitiei,,cine trebuie sa obtina avizele necesare de peste tot,cine a organizat selectia constructorului,cine este in comisia de acceptare a proiectului si solutiei tehnice propuse de proiectant din partea primariei???????CINE IMPARTE BANI PE LUCRARI CROITE AIUREA INCA DIN FAZA DE PROIECTARE …proiectare care DEOCAMDATA NU EXISTA,MERGE LA TRIBUNAL.SINGURUL CARE DA SOCOTEALA ESTE PRIMARUL.EL SCOATE CAMASA CUM STIE SI DACA O SA POATA,PENTRU CA DE EL DEPINDE TEMPERAREA AVANTULUI FURACIOS AL COLABORATORILOR.COLABORATORII il baga in RAHAT,si el o sa se scoata cu ce si mai ales cu cine ???????????CU PINTRIJEL SI CU DURBACA IN NICI UN CAZ!Astia ori prind muste la locurile lor de munca ,ori din naivitate(sa nu zic prostie) dau cu parerea fara sa stie ce zic si ce fac!!!

  2. cr spune

    Exista contract de executie intre PRIMARIE SI FIRMA DE CONSTRUCTIE LA DATA CAND S-AU INCEPUT SAPATURLE?? CAND PUBLICATI CONTRACTUL SI PROIECTUL CARE STA LA BAZA CONTRACTULUI?? NU FUNCTIONARII PRIMAIEI AU GRESIT ,CI PRIMARUL CARE DA UNDA VERDE LA FEL DE FEL DE FIRME DE CASA FARA A AVEA PREGATITE DOCUMENTATIILE NECESARE.DOCUMENTATIILE TREBUIESC FACUTE CU RABDARE, sa fie complete si bine avizate de cine trebuie.PROCEDURA ESTE CLARA,,SALARIATII CARE SUNT DE MESERIE CUNOSC ACESTEA ,DAR TREBUIE S-O CUNOASCA SI PRIMARUL CU ACOLITI CARE S E GRABESC, DIN MAREA DORINTA DE A TERMINA DE SIFONAT BANII ,UITANDE CA TOT EL DA SOCOTEALA DE PLATILE FACUTE FARA DOCUMNETATIE SI FARA RESPECTAREA PROCEDURILOR LEGALE.DE ASTA NU MERGE TREABA,,PENTRU CA INVESTITIILE NU SE FAC PRIN BIROUL DE INVESTITII A PRIMARIEI ,CI SE INCEP AIUREA DE CATRE GRUPUL DE INTERESE DIN JURUL PRIMARULUI CA APOI SA SE SFARSEASCA TOT AIUREA ,FARA A PUTEA FI RECEPTIONATE SI PLATITE CORECT CONFORM CONTRACTULUI SI PROIECTULUI TEHNIC APROBAT..ATUNCI CINE RASPUNDE?? CEL CE SE GRABESTE,PLATESTE SI ,,PANA LA URMA ..SE PROSTESTE?????

  3. cr spune

    SA CITEASCA DL PRIMAR ACESTE RANDURI SI SA SE GANDEASCA CA TOT CE AZI ESTE URGENT,,..PESTE 1-2 ANI SE UITA SI RAMAN LA ANCHETE DOAR HARTIILE INCOMPLETE SI SEMNATURILE LUI CA PLATITOR!MARE ATENTIE CU INVESTITIILE SI CU RASPUNDEREA EXECUTIEI ACESTORA.RISCUL ESTE ENORM SI PEDEAPSA NU SE MERITA!

  4. madk spune

    Doamna de la Cultura ar fi putut sa le sugereze despre acest aviz, atata timp cat are copil care invata in aceasta scoala, ba mai mult isi si desfasoara cursurile de dans in acea locatie cu clubul de dans e care il patroneaza si care a fost sponsorizat de la Primarie cu vreo 16.000 lei! PUTIN AJUTOR DIN PARTEA DOAMNEI N_AR FI STRICAT!!!

    1. cr spune

      Ce treaba are MANDA CU TANDA?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate