Hramul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț

0

Miercuri, 5 august, Biserica „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ” din curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ își cinstește ocrotitorul. Se împlinesc 55 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ.sf-ioan-iacob-hozevitul

Programul liturgic începe în această seară (4 august) cu slujba privegherii, de la ora 18.00.

Miercuri, în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Iacob, încă de la primele ore ale dimineţii va fi oficiată slujba Sfeștaniei (a Aghiazmei mici) și Taina Sfântului Maslu, la Troița de lângă biserică, după care se va rosti Acatistul Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, în interiorul bisericii.

În jurul orei 8.30, soborul de preoți și diaconi, alături de mulțimea de credincioși îi vor întâmpina pe ierarhi,  în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și al Bucovinei. Se va săvârși slujba sfințirii picturii exterioare a Bisericii „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ“ din curtea Seminarului Teologic „Veniamin Costachi“ și Sfânta Liturghie.

La sfârșitul slujbei, vor fi acordate distincții de vrednicie pentru ctitorii și ajutătorii sfintei biserici din curtea seminarului.

Demersurile pentru ridicarea Bisericii „Sf. Ioan Iacob de la Neamţ“ au început în anul 1993.  La 5 august 1994, PF Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, oficiază slujba de sfințire a așezământului. Tot atunci, PF Daniel așterne în cartea de onoare a seminarului următoarele gânduri:

Binecuvintează, Doamne, pe toţi cei care vor contribui la zidirea Bisericii «Sf. Ioan de la Neamţ» de lângă Seminarul Teologic Neamţ, pentru ca acest sfânt lăcaş să fie laborator de înviere pentru suflete şi oglindă a frumuseţii evlaviei izvorâtă din credinţa dreaptă.

Binecuvintează, Doamne, pe toţi cei care iubesc frumuseţea casei Tale, Sfânta Biserică! Binecuvintează, Doamne, pe toţi cei care caută sfinţenia vieţii şi o arată în faptele bune izvorâte din har şi credinţă.

Binecuvintează, Doamne, pe toţi românii care urmează pilda voievozilor ctitori de altare sfinte şi porţi ale cerului deschise pe pământul patriei, pentru a coborî harul în inimi şi a înălţa neamul românesc în veşnicia slavei Tale“.

Andreea Trăsnea

unnamed

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate