Urme ale mamuților în nord-estul județului Neamț

0

logomamut 1Pe teritoriul județului Neamț sunt cunoscute în prezent aproximativ 50 de puncte în care au fost semnalate resturi de faună cuaternară (preistorică), cele mai multe fiind elemente osteologice provenite de la mamuți (Mammuthus primigenius).

Și în zona de nord-est a județului Neamț sunt cunoscute oase de mamut, unele fiind descoperite chiar din anii ’30 ai secolului trecut. În stadiul actual al cunoștințelor sunt menșionate astfel de vestigii pe teritoriul localităților Pipirig, Grumăzești, Târzia, Păstrăveni, Țibucani și Oglinzi. În cele mai multe cazuri este vorba despre elemente de dentiție și oase de dimensiuni relativ mici. Din păcate, în anumite situații, astfel de materiale s-au pierdut, așa cum sunt cele descoperite la Grumăzești, păstrate o perioadă de timp în colecția școlii din localitate. La Pipirig, în anii ’30, a fost găsit un molar (măsea) de mamut și care a făcut parte din prima colecție muzeală de la Humulești, păstrat actualmente în Muzeul de Istorie și Etnografie din Târgu Neamț.mamut 2

Și în satul Țibucani au fost identificate resturi ale acestor animale preistorice, unele chiar în anii trecuți. Astfel de vestigii se păstrează la muzeul din localitate. Se menționează în literatura arheologică și faptul că în unul dintre punctele unde au apărut resturi de faună cuaternară s-au găsit și unelte de piatră specifice paleoliticului.

Prezența acestor vestigii în zona de nord-est a județului Neamț oferă, în primul rând, informații despre fauna de acum câteva zeci de mii de ani. Chiar dacă nu avem dovezi certe despre vânarea unor astfel de animale de către comunitățile umane din zona amintită, putem presupune că aceste animale, datorită dimensiunilor lor puteau constitui o importantă sursă de hrană.

Dr. Vasile Diaconu

(sursa imaginilor- Arhiva MIETN și autorul)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate