Premieră medicală: prima operație laparoscopică la Spitalul din Târgu Neamț

0

O premieră medicală s-a înregistrat sâmbătă, 16 iulie, la Târgu Neamţ: medicii de la Spitalul Orăşenesc Sfântul Dimitrie au efectuat prima intervenție chirurgicală cu ajutorul laparoscopului.

Sub atenta îndrumare a dr. Iosif Koszeghi- președintele Colegiului Medicilor Neamț, dr. Mihai Aurelian Tanase  a operat prin laparoscopie un bărbat în vârstă de 29 de ani, care suferea de colecistită cronică litiazică. În sala de operație s-au aflat și dr. Neculai Avădanei- șeful secției de Chirirgie Generală, dr. Caesar Lucachi și asistentele de la Blocul Operator, în frunte cu Eva Ungureanu- asistenta șefă.

laparoscop.jpgDeși colecistul era înconjurat de o perdea de aderențe pe care medicii au trebuit să le îndepărteze mai întâi, intervenția a durat aproximativ o oră și s-a finalizat cu success. Reușita primei intervenții cu laparoscopul dă echipei de chirurgi din Târgu Neamț speranța că, în viitor, această aparatură medicală va scăpa din ce în ce mai mulți pacienți de suferința provocată de bisturiu și de traumele post-operatorii. Momentan, se pot efectua doar operații de colecistită și apendicită, dar trusa laparoscopică poate fi utilizată și în intervenții ginecologice sau la ulcerele perforate.

Trusa laparoscopică aflată în dotarea Spitalului din Târgu Neamț a fost achiziționată în anul 2015, cu fonduri de la Ministerul Sănătății (și 10% cofinanțare de la bugetul local). În prezent, trei medici au competențele necesare pentru a folosi laparoscopul: dr. Mihai Aurelian Tanase și dr. Caesar Lucachi de la Secția Chirurgie și dr. Tamara Sava, de la Ginecologie, urmând ca dr. Neculai Avadanei să susțină examenul de competență.

Mai multe detalii aflați din următorul material video, doar pe ziartarguneamt.ro:

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate