Festivalul de lauta din Cetatea Neamt

1

afis-Fest.Lauta-2013

Centrul Cultural  PETRE ŢUŢEA

* str. Ştefan cel Mare, nr. 97A. 725400-Rădăuţi, jud. Suceava

e-mail:[email protected] www.seriledeartamedievala.ro 0745 / 040 – 737,0723 / 59 – 12 – 59


Continuând proiectul serilor de artă medievală defășurat în ultimii 7 ani în 4 sit-uri medievale din Țara de Sus a Moldovei, ne face o deosebită plăcere să vă invităm vineri, 16/8/2013, cu începere de la ora 17.00 la pensiunea La Cetate (situată la baza Culmii Pleșului pe care este ridicată Cetatea Neamț) la conferința de presă dedicată celei de-a treia ediţii a Festivalului de laută din Cetatea Neamț. Manifestarea, organizată în perioada 16-18august a.c. sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Național în parteneriat cu Complexul Muzeal Județean Neamț și găzduită la ceas de seară de unica fortificaţie medievală păstrată și restaurată din Moldova, este deschisă atât pleiadei noi de lautiști din România (menestreli din Iași, Timișoara, Hunedoara), dar și unor instrumentiști ce s-au asociat lăutei (harpă celtică, vihuela, virginal). Proiectul educațional își propune să promoveze acest instrument mai puțin cunoscut în România, cât și sensibilizarea instituțiilor de învățământ muzical din România în vederea introducerii acestuia în studiul curent.

P R O G R A M

august 2013

artist

interval orar

durata

vineri, 16

Judit Andrejszki

19.30-20.30

Caius HERA

sâmbătă, 17

Nicolae SZEKELY

19.30-20.20

50 min

Constantin LAZĂR

20.20-20.30

10 min

duminică, 18

Constantin LAZĂR

19.30-20.20

50 min

Cetatea Neamț se va deschide de la ceasurile 11 și până la apus de soare atât vechilor bresle meşteşugăreşti, cât şi publicului larg căruia îi sunt propuse: spectacole de teatru, scenete şi animaţie pentru copii, Comedia dell’arte, teatru de păpuşi, ateliere de confecţionare de păpuşi tradiţionale şi panarame, spectacole folclorice, dansuri tradiţionale, prezentări de activităţi lucrative specifice perioadei medievale (meşteşugari, negustori, agricultori), expoziţii specifice, conferinţe publice pe teme de istorie şi literatură veche, ateliere de oralitură, şi multe, multe alte surprize (străjeri la porţile turnului, salvarea domniţei din iatac, baba-oarba între coconii domnești şi domniţe, ursitoare, sânziene, doftoroaie cu leacuri miraculoase, patrula străjerilor cetăţii, munteni cu ciobăneşti româneşti, muschetari cu şi fără muschete, cavaleri luptându-se cu spadele sau ademenind domniţe, boieri, dregători, răzeşi, plăieși, menestreli, trubaduri, căldărari, lingurari, hoţi mărunţi şi tălhari jefuind personajele medievale şi … nu numai). Proiectul este conceput spre a iniţia organizarea – prin atragerea de fonduri şi susţinere mediatică – de tabere de igienizare şi conservare a unor situri medievale din judeţul Neamț, prin angrenarea de tineri voluntari.


Mirel   REMESCU

Director   MarCom

NOTA. Muzicienii ce vor concerta la festival pot oferi interviuri în baza unei programări prealabile stabilită prin ofițerul de presă al festivalului ce poate fi contactat la coordonatele din antet.

 

 

 

 

 

1 Comentariu
  1. nicu spune

    Toata lauda si toata stima pentru astfel de initiative.
    Eu unul mi-as dori ca astfel de manifestari sa aibe loc in fiecare zi , sau macar in zilele cand organizatorii simt un aflux mai mare de turisti.
    Iar daca aria de acoperire pentru astfel de evenimente s-ar mari si peste zona parcului, cu legatura cetate-parc , dar cu amenajarea de spatii per fiecare gen de traditie , atat statica cat si dinamica , atunci astfel de evenimente ar prinde intradevar viata. Iar grupurile de turisti ar fi intradevar gadilite la sentiment pentru ca vor fi simti mai pe viu, traditia si obiceiurile stravechi , prin dinamismul realistic redat de tot alaiul ce se va invarti in jurul unui asemenea locatii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate