30-40 de târgnemțeni au ieșit în stradă. Cer abrogarea OUG 13/2017

4

Sâmbătă, 4 februarie. Români din întreaga țară protestează împotriva modificărilor aduse codului penal, codului de procedură penală și împotriva grațierii.

xLa ora 17.00, primul protestatar din Târgu Neamț apare în Parcul Ion Creangă. Are în mână tricolorul României și în suflet speranța că vor veni și alții să-și manifeste dezacordul față de Ordonanța 13, dată în miezul nopții de Guvernul Grindeanu. Este Florin Bobric, un tânăr inginer stabilit în Iași de zece ani, cel care a organizat evenimentul pe platforma de socializare Facebook. Îi place orașul de la poalele Cetății Neamț, aici e familia lui si vine cu drag la fiecare sfârșit de săptămână.

Scopul organizării acestui eveniment a fost și este să demonstrăm că în Târgu Neamț sunt oameni cu spirit civic, care își apără principiile si valorile în care au fost educați și în care își educă copiii. Miza este anularea Ordonanței 13/2017 și evitarea oricărei amputări a Codului Penal, ne spune Florin.

Afară e frig de-ți îngheață mâinile și o ceață densă, de abia se observă  sensul giratoriu din apropiere. Răzleț, observ diferite figuri care se apropie de punctul de întâlnire stabilit pentru prima manifestație stradală desfășurată anul acesta sub Cetate. Vor un viitor mai bun, zic ei, și au întipărită în minte imaginea cu sutele de mii de români care protestează în capitală.

16522734_1312309552140406_253846629_nLa scurt timp, celor 15-20 de participanți la protestul silențios li se alătură jandarmii și polițiștii, pentru a se asigura că atmosfera rămâne pașnică și civilizată. Au primit câte o floare de la o viitoare pensionară, venită să-și manifeste nemulțumirea față de corupți și hoți:

Am ieșit în stradă pentru că sunt împotriva grațierii. Am ieșit în stradă pentru mărire de salariu, pentru mărire de pensii. Pentru un viitor mai bun, pentru tinerii din această țară. Cei de sus nu fac nimic pentru ei, au furat tot ce se putea. Trebuie să dea toți hoții afară! Chiar dacă mă înregistrați, eu îmi asum ceea ce spun: Hotia e la putere! Nu cred că protestele vor avea efectele dorite…, ne-a spus doamna Arsineta (56 de ani).

În jurul orei 18.00, 30- 40 de târgnemțeni participau la mitingul sfios. Tineri și adulți, bătrâni și copii cu obrajii mai roșii decât flacăra dată de adrenalina momentului, aduși de părinți care vor să-i învețe ce înseamnă democrație.  Studenți sau profesori, pensionari sau șomeri. N-au pancarte cu mesaje specifice acestor zile, nu-și strigă dezacordul în gura mare, nu aruncă cu petarde. Doar stau lângă statuia povestitorului Ion Creangă și, dacă-i întrebi ce caută în stradă, îți răspund politicos:

16521635_1312309502140411_389764155_nSunt împotriva grațierii! Nu vreau să pice Guvernul, dar au făcut acele schimbări fiindcă aveau interese personale. Să abroge Ordonanța!, ne-a spus Ovidiu.

Toți târgnemțenii ieșiți în stradă cer același lucru. Unii, mai tineri, nu știu ce modificări au fost aduse legii și de ce OUG  13/20017 face rău:

Habar n-am, dar am văzut atâtia oameni care iau atitudine în țară și am zis că trebuie să ies și eu în stradă, chiar dacă sunt în Târgu Neamț. Doar n-or fi toți acei români nebuni sau manipulați!, ne-a spus Mihai.

Alții, cu experiență politică, știu mai multe despre celebra ordonanță care a pus pe jar o țară întreagă. Printre participanți am zărit-o pe Maria Vrânceanu, vocea PNL în Consiliul Local al orașului, care a venit la protest însoțită de copil și soț, dar și pe Elena Didilă de la PMP Târgu Neamț.

În primul rând, am ieșit în stradă ca să fim în sintonie cu restul României, pentru că așa e corect, și cu maxim respect încercăm să ne facem auziți. Protestez împotriva OUG 13, pe care am citit-o. Dintre toate prevederile, cel mai mult nu îmi convine acel prag de 200.000 lei. Pare să fie pus cu dedicație. Asta a pus punctul pe I, bănuiesc că asta i-a deranjat pe majoritatea protestatarilor. Înteleg, condițiile din închisori nu sunt cele mai bune. Nu trebuie să îi exterminăm pe cei care au greșit, ci să îi reabilităm. Suntem oameni și oricine poate greși, dar se poate face altfel.

În plus… a fost o ordonanță de urgență atât de urgentă de au dat-o în miezul nopții?!, consideră Elena Didilă.

În ciuda prezenței celor două membre de partid, protestul s-a desfășurat pașnic  la Târgu Neamț, iar doleanțele participanților s-au limitat la abrogarea OUG 13.

Suntem aici și vom fi aici atâta vreme cât doleanțele noastre nu vor fi îndeplinite și ascultate de către Guvern. Sunt mai mulți participanți decât mă așteptam, dar sunt sigur că în afară de cei pe care îi vedem aici, în parc, mai sunt acasă foarte mulți care ne împărtășesc ideile și gândurile. Cu siguranță au diverse motive care îi împiedică să fie aici, ne-a spus Florin, cel care a lansat pe mediul online apelul către târgnemțeni.

Tot dânsul ne precizează că nu a fost amenințat  direct sau indirect ca să iasă în stradă.  Nu a făcut nimeni presiuni asupra mea. Este o initiativă civică, nu sunt membru sau simpatizant al niciunui partid politic, dar am niște principii de la care nu vreau să abdic.

Dacă mai vin participanți, poate vom face o plimbare pe străzile orașului.

Orașul este condus de PSD, în urma alegerilor locale din iunie 2016, dar asta nu înseamnă că protestatarii ar avea ceva de reproșat primarului Daniel Harpa, președintele PSD Târgu Neamț:  Îi apreciez pe domnul Harpa pentru modificările pe care le-a adus în infrastructura orașului. Au apărut sensurile giratorii, s-a desființat acel gard de fier pe centru și toate modificările făcute dau un aer mult mai european orașului,  a conchis Florin Bobric.

Apreciem metoda aleasă de cei 30-40 de târgnemțeni pentru a-și manifesta nemulțumirile. Este dreptul lor să protesteze. Este dreptul nostru să ne dorim un viitor mai bun pentru țara în care trăim.

Românii au demonstrat că nu sunt impasibili atunci când consideră că cei pe care i-au trimis să conducă țara dovedesc aroganță și încalcă promisiunile făcute. Ca nație, avem nevoie de echilibru, avem nevoie să mergem mai departe. EsențiaL e ca România să intre pe un făgaș normal.

Andreea Trăsnea

4 Comentarii
  1. eu spune

    felicitări !

  2. AR spune

    Manifestatia asta nu s-a facut ca sa creasca doamna Vranceanu in sondaje..Locul doamnei Vranceanu este langa Arnautu,Harpa,Arsene,LUculescu,DRon,Baltatescu ,Lucuta,MIhaela Marian,STOICA GRADINARU…,….Neamu lui Truta INTEGRAL etc….si alte figuri istorice …ale politicii din oras….. figuri total nepotrivite pentru a face politica in Targu Neamt! La manifestatie au fost peste 60 de persoane numarate de mine pe la ora 18 .Totusi primarul a ratrat ocazia sa puna in functiune iluminatul public in zona de adunare si sa arata ca este GENTLEMAN ! Daca primarul Harpa era prezent la adunare DEVENEA UN LIDER ADEVARAT,,,ASA CONTINUA SA FIE un fel de GRINDEANU LUI ARSENE ,Luculescu lui Arnautu sau Bocu Lui Basescu!

  3. Daniel spune

    Daca eram acasa (in Tara )cu siguranta eram in strada.Felicitarii!

  4. ionel spune

    bravoooo!!!!
    jos comunistii !!! jos hotiii
    domn primar o sa i spun bunicii sa nu va mai voteze !! sorry!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate