Dacă treceți prin Parcul Natural Vânători-Neamț, aveți mari șanse să vă întâlniți cu Măria sa, ZIMBRUL

0

 Se spune că, prin pădurile noastre, poți vedea un lup sau un râs, numai cu multă răbdare și cu noroc din belșug… Perfect de acord cu aceasta, dar ce-ați zice să călătoriți, nu doar în spațiu, ci și în timp, și să vedeti, în sălbăticie, în toată splendoarea lui….. un zimbru? 

zimbri vanatori cracauCele mai multe șanse să vă întâlniți cu un astfel de exemplar le aveți dacă treceți prin Parcul Natural Vânători-Neamț. Aici, pe o suprafață de peste 30.000 hectare, care se suprapune peste orașul Târgu Neamț și comunele Agapia, Bălţăteşti, Brusturi, Crăcăoani, Vânători Neamţ, Răuceşti și Pipirig, este Ținutul Zimbrului, specie protejată de lege.

De șase ani, Administrația Parcului derulează cu success un program de punere în libertate a acestor animale rare și impresionante.

Deseori, turiștii sau localnicii au semnalat întâlnirea lor cu zimbrii, de cele mai multe ori în zona mănăstirilor Secu sau Agapia, iar unii au surprins aceste momente cu aparatele de fotografiat sau de filmat. În mediul online apar din ce în ce mai multe fotografii care imortalizează impresionantele mamifere din pădurile nemțene. Cele mai recente sunt cele realizate de Răzvan Deju, biolog la Parcul Natural Vânători- Neamț, care a surprins zimbrii în libertate, pe Valea Cracăului:

Dacă veți avea ocazia să vă întâlniți cu turma de zimbri, specialiștii vă recomandă să fiți prudenti, pentru a nu speria animalele. Lăsați-le o zonă de confidență, de minim 50-100 de metri și, de preferat, rămâneți în autoturism. Până în prezent, nu au fost semnalate incidente negative în urma unor astfel de întâlniri ale oamenilor cu zimbrii aflați în libertate.

29 de exemplare trăiesc în libertate pe raza ariei protejate a Parcului Natural Vânători- Neamț, 13 în semi –libertate și 7 exemplare sunt în condiții de captivitate, la Grădina Zoologică Dragoș- Vodă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate