Se caută loc de veci pentru copilașul lovit mortal de tren….

6
UPDATE:

A fost aplanat conflictul dintre preotul din sat şi rudele copilului decedat, de etnie rromă şi altă religie. Potrivit surselor noastre, Abel va fi înmormântat duminică, 30 septembrie, la un cimitir din Târgu Neamţ.

Ştire Iniţială:
Cu o zi înainte de înmormântarea lui Abel C.- copilul lovit mortal de tren, familia îndoliată nu ştie unde îşi va găsi micuţul odihna de veci.

Amintim că băieţelul de numai 4 ani şi trei luni a decedat joi, 28 septembrie, după ce a fost lovit de tren. Se afla cu mai multe rude la cules măceşe, în cartierul Blebea din Târgu Neamţ.

Rudele vorbesc despre discriminare, fiind de etnie rromă şi o altă confesiune, creştini după Evanghelie Sâmbătă, 30 septembrie, oamenii au mers la Parohia Sf Ioan din Vânători- Neamţ, localitatea unde îşi au domiciliul. S-au revoltat fiindcă preotul din sat nu le permite să înmormânteze copilul în cimitirul din curtea bisericii creştin ortodoxe, fiindcă şi-au schimbat confesiunea.

Dacă nu mă lasă, îl îngrop acasă!

Familia în cauză are un loc de veci în cimitir: „Fata mea a fost îngropată aici, acum 20 ani. Vreau să dau locul pentru copil, dar nu mă lasă popa!”, spune stră-bunicul băieţelului mort.

„Nu vrea preotul să mă lase să îngrop copilul aici, că m-am pocăit şi sunt ţigancă. Dacă nu mă lasă, îl îngrop acasă!!!”, ne-a spus, printre lacrimi, bunica lui Abel, cea care l-a crescut. Ea ne-a dat câteva exemple de la alte parohii (Humuleşti, Târgu Neamţ), unde preoţii au permis ca morţii penticostali să fie îngropaţi în cimitir.

Cimitirul vechi, opţiunea părintelui paroh

Preotul din sat s-a oferit să le acorde un loc de veci în cimitirulul vechi, situat la aproximativ 200 m distanţă. Sunt puţine cruci acolo, ce-i drept, dar există şi o capelă unde pot depune corpul neînsufleţit.  Rudele copilului mort au refuzat însă această ofertă.

„Îmi pare rău că nu este respectată conştiinţa religioasă. Pr Irina şi-a oferit serviciile şi bunăvoinţa, s-a oferit să le înmormânteze copilul în cimitirul vechi. Mi –a şi citit hotărârea. Dar trebuie să le respectăm alegerea lor, de a-şi înmormânta copilul conform confesiunii lor (…) N-au nevoie de susţinere financiară, spre deosebire de celelalte familii de romi. Aş fi vrut ca părintele Irina să accepte şi să recunoască faptul că au deja un loc de veci, pe care vor din nou să-l folosească. Sunt oameni care nu se abat de la normele societăţii noastre, spre deosebire de alte familii din comunitatea rromă”, ne-a spus Carmen Andrei, mediator sanitar şi angajată a Primăriei Vânători-Neamţ.

Negru pe alb

Refuzul preotului paroh din Vânători- Neamţ are la bază Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea cimitirelor parohiale din cuprinseul Eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române, care precizează că:

 

„Ne pare rău pentru situaţia ivită. Noi respectăm comunitatea rromă, ne sprijinim unii pe alţii. După decesul acestui copilaş, familia s-a prezentat la biserică insistând să fie înmormântat la locul bunicului, în cimitirul de la biserică. Noi, biserica parohială, avem două cimitire. În cimitirul vechi au fost înmormântaţi eroii satului şi străbunicii, iar ulterior s-a înfiinţat acel cimitir pe un perimetru restrâns, lângă biserică.

Am recomandat să fie desemnat un loc la cimitirul vechi si să îi sprijnim cu tot ceea ce se cuvine. Nu facem discriminare, nu am instigat. Nu se pune această problemă! Încercăm să ne înţelegem cât se poate de omeneşte şi creştineşte, pentru a mulţumi pe toată lumea.(…)

Acel copil este declarat creştin după evanghelie. Nu dorim să întreţinem relaţii tensionate, dar trebuie şi ei să înţeleagă că locurile sunt stabilite de consiliul parohial, în funcţie de regulament”, ne-a declarat pr. Irina Viorel de la Parohia Sf. Ioan din Vânători-Neamț.

Între timp, trupul neînsuflețit al copilului este ținut acasă de familie.

Andreea T.

 

6 Comentarii
  1. SABINA spune

    ROMII ȘTIU MĂCAR ,,TATĂL NOSTRU,, ?

    RUȘINE !

    NU ȘTIU DECÂT SĂ CERȘEASCĂ ÎN FIECARE ZI ȘI SĂ NE DERANJEZEA ACASĂ- LA PREOT
    UNDE LOCUIESC 2 FAMILII !

    ȚINEȚI-L ACASĂ NESPĂLAȚILOR

  2. ELENA spune

    D-LOR JURNALIȘTI ( NE CUNOAȘTEM DIN DIFERITE ÎMPREJURĂI – INCLUSIV DE LA BISERICA ,,TĂIEREA CAPULUI SF IOAN BOTEZĂTORUL,,-NESPĂLAȚII AU AFIRMAT CĂ NU VOR SĂ FIE ÎNMORMÂNTAT DE PREOTUL DIN COMUNĂ ÎNTRUCÂT AU PREOTUL LOR.
    ACEASTĂ SPEȚĂ UMANĂ NU CUNOSC BISERICA DECÂT DIN VEDERE-NEAVÂND NIMIC ÎN COMUN CU RELIGIA ȘI CEEA CE PP ACEASTA.
    CUM AU TUPEUL SĂ FACĂ ASFTEL DE AFIRMAȚII IAR DVS CHIAR LE PUBLICAȚI ?!!!!!!!
    FACEȚI ÎN AȘA FEL ÎNCÂT SĂ REABILITAȚI PREOTUL
    O ZI BUNĂ MÂINE !

    1. Andreea Trăsnea spune

      Stimată doamnă Elena sau Sabina (ambele comentarii vă aparţin), noi am prezentat ambele variante. Preotul refuză să îi lase să-şi îngroape copilul în cimitirul de lângă biserica ortodoxă pentru că mortul are altă confesiune, creştin după Evanghelie. Asta spune şi regulamentul, după cum am precizat în articol. Nu e o decizie luată de unul singur. De altfel, părintele şi-a manifestat bunăvoinţa şi le-a pus la dispoziţie un loc de veci în cimitirul vechi.
      Nu aducem acuze nimănui, doar relatăm ce am văzut şi ce ni s-a declarat la faţa locului. Recitiţi.

  3. Radu spune

    Buna ziua! De ce se cauta vinovati acolo unde nu sunt? In una din hotararile consiliului parohial din 2008 sa luat decizia ca mormintele ce nu sunt ingrijite de catre cei ce le detin vor fi declarate vacante,Alt decedat din fam.respective va fi imormantat in cimitirul vechi .Aici dupa cum vedeti nu se aminteste nimic despre rromi sau romani.Este o hotarare valabila pt.toti.Si atunci de ce se spune ca preotul Viorel Irina nu a vrut sa imormanteze copilul deoarece e de etnie rroma,ca ar fi de alt cult? Eu cunosc deajuns de bine acea hotarare.Dar de ce nu spuneti ca au trecut la amenintari? Ca au dat 300.000 de euro,ca au dat bani sa le ingrijeasca mormintele si preotul le-a luat banii ca face discriminare si ne da in judecata?Acel mormant nu a mai fost ingrijit de 24 de ani

  4. Elena spune

    De ce nu au si crestinii dupa Evanghelie un cimitir ? Conteaza, oare, pentru aceasta confesiune doar numarul – de preferat cat mai crescand – al propriilor adepti si atat? Nu prezinta un interes fundamental pentru orice confesiune crestina viata de dincolo?
    Nu cred ca resursele financiare ar fi o problema…
    Referitor la preotul Viorel Irina, m-as fi bucurat sa vad in acest ziar si un articol despre toate activitatile realizate cu, si pentru tineri pe durata vacantei de vara de 8 ani incoace, despre excursiile gratuite pentru copii, ori despre faptul ca a botezat nenumarati prunci de etnie roma si are grija de ei, insa…

    1. Andreea Trăsnea spune

      Fiecare articol are un singur subiect. Acesta a fost acum.
      Felicitări părintelui pentru activitățile pe care le-ați precizat. Eu nu sunt din Vânători și nu le pot ști pe toate. Și nici ceilalți colegi ai mei. Ca să scriem și despre asta, trebuie să ne anunțe cineva, că nu citim în stele ce face bine sau rău fiecare nemțean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate