Cerşetori „culeşi” de Poliţia Locală Târgu Neamţ: COPII, adulţi cu handicap, femeie însărcinată…

1

Joi, 14 decembrie, pe raza orașului Târgu Neamț a avut loc o altă acțiune de prevenire și combatere a cerșetoriei. Acțiunea a fost organizată de Poliţia Locală, în parteneriat Direcţia de Asistență Socială (DAS) Târgu Neamț şi Poliţia Oraşului.

„Captura” este una impresionantă: 14 persoane au fost prinse la cerșit, dintre care 12 minori, cel mai mic având numai 4 ani…

Toţi sunt de etnie rromă şi provin din comuna Vânători- Neamţ. Majoritatea dintre cei prinşi la cerşit sunt chipuri pe care târgunemţenii le cunosc mai bine decât ar trebui, chipuri pe care le văd zilnic la colţul străzii.

Raziile au avut loc în jurul orei 11.00, când şi aceşti copii trebuiau să fie la şcoală, nu pe străzi apelând la mila oamenilor, în cel mai bun caz. Ca să nu mai vorbim de n agresiuni verbale, chiar şi fizice, fiindcă nu se iau în calcul. De ce?! Fiindcă, cel puţin în ultima perioadă, astfel de cazuri au avut loc, dar oamenii agresaţi nu merg să depună plângere la Poliţie….

Unul dintre cetăţenii identificaţi este cu handicap, dar nu se sfieşte să atace cu biciul poliţiştii locali atunci când încearcă să se aproprie de dânsul, după cum ne-a mărturisit un agent.

De data aceasta, nu a fost luată de pe străzi nicio femeie cu un bebeluş în braţe. Doar în burtă… Tânăra în cauză are 18 ani şi susţinea că a fost luată din greşeală de poliţie, că ea nu cerşeşte. Cum spun toţi cerşetorii de altfel, de fiecare dată…

Copiii… în loc să le pună părinţii creionul în mână, îi învaţă de prunci să cerşească. Asta, din generaţie în generaţie. Pe de-o parte, ţi-e milă când îi vezi cu lacrimi în ochi, aduşi de poliţişti. Pe de altă parte, eşti convins că mâine seară… unul dintre ei ţi-ar putea agresa copilul sau părintele. Fiindcă de la cerşetor la infractor nu e decât o linie trasată cu praf.

„La acţiune au participat patru poliţişti locali, dintre care unul îmbrăcat civil, împreună cu un reprezentat al DAS Târgu Neamţ. Au fost vizate zonele pe care stim că cerşetorii le frecventează, şi anume parcarea Lidl, Parcul Ion Creangă, bvd. Ştefan cel Mare şi Mihai Eminescu, zona Pieţei Agroalimentate. Cele 14 persoane prinse la cerşit au fost aduse la Primărie şi identificate cu sprijinul celor de la Protecţia Copilului Târgu Neamţ.

Am solicitat si sprijinul Poliţiei Locale din Vânători- Neamţ şi a celor de la Protecţia Copilului din localitatea lor de provenienţă. Aceştia au venit la Târgu Neamţ şi le-am predat cele 14 persoane. De asemenea, Poliţia Locală Târgu Neamţ a întocmit două procese verbale la Legea 61 pentru cerşetorie, adulţilor”, ne-a precizat Florin Tofan, şef Serviciul Poliţia Locală a oraşului Târgu Neamţ.

Poliţia Locală de sub Cetate continuă cu astfel de acţiuni de prevenire şi combatere a cerşetoriei, în colaborare cu Poliţia Naţională.

Cerșetorii sunt oameni aflați, teoretic, la nivelul cel mai jos al societății. Practic însă, pot câștiga mai mult decât un salariat cu venitul minim pe economie. În vederea stârpirii fenomenului de cerșetorie, e nevoie de implicare și insistență, din partea tuturor factorilor, autorități locale și județene, politie, ONG-uri, oameni de rând. Și de-o lege de partea cui trebuie.

Spune nu cerșetoriei!

Andreea T.

 

1 Comentariu
  1. Cetățeanul turmentat spune

    Lumea-i proastă că le dă. Ia să nu le mai dea să vedeți cum se lasă de sportul asta.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate