Cete de urători, acasă la Dan Andruşcă- deputat de Neamţ

0

„Aho! Aho! Copii și frați, / Stați puțin și nu mânați!”. De Anul Nou, cete de urători au umbat din casă în casă pentru a le ura gospodarilor un an bogat și prosper.

Potrivit tradiţiei, aceștia nu trebuie refuzaţi, deoarece prin urările lor sunt alungate spiritele rele. Gazdă de omenie s-a dovedit a fi şi Dan Andruşcă, deputat de Neamţ.

Alaiuri vestite de urători şi colindători au păşit pragul casei sale din Târgu Neamţ, aducând o dată cu ele cele mai frumoase datini de Anul Nou.

Amintim aici măcar de Alaiul de la Timişeşti, care numără zeci de membri în frunte cu meşterul popular Ion Albu, Alaiul de la Urecheni în frunte cu primarul Ion Tănăselea şi Cerbii de la Oglinzi, conduşi de însuşi primarul comunei Răuceşti, Dumitru Bălăjel.

Deputatul Dan Andruşcă a primit urarea lor cu bucurie şi apreciere. “Uratul cu pluguşorul, Jocurile cu măşti, Capra, Ursul, Arnăuţii … obiceiurile de Anul Nou întâlnite în Ţinutul Neamţului au un farmec aparte şi impresionează prin autenticitate. Felicit pe toţi cei care  păstrează și continuă cu sfințenie datinile strămoșești şi mulţumesc celor care mi-au păşit pragul casei în această perioadă! Vă doresc tuturor un An Nou fericit şi ţin să precizez că uşa cabinetului meu parlamentar din Târgu Neamţ este deschisă tuturor nemţenilor şi în anul 2018”, transmite deputatul Dan Andruşcă.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate