Abuzurile asupra copiilor, mai numeroase în 2017

0

Numărul cazurilor de abuz asupra copiilor instrumentate pe parcursul anului 2017 de specialiștii DGASPC Neamț a crescut în comparație cu anul anterior.

Potrivit datelor centralizate de Serviciul de prevenire și intervenție rapidă în cazuri de abuz, neglijare sau exploatare s-au înregistrat 656 de cazuri de maltratare, în 2016 fiind 642 de cazuri.

Anul trecut au predominat cazurile de neglijare a nevoilor de dezvoltare a copiilor, dar au fost și cazuri de abuz fizic, sexual, emoțional, etc.

În fiecare situație au fost acordate servicii specifice precum evaluare socio-economică, consiliere psihologică a copiilor și familiei acolo unde a fost cazul precum  și consiliere juridică. În toate aceste cazuri s-a acționat în colaborare cu autoritățile locale și cu sprijinul resurselor comunitare.

În cazurile grave, acolo unde siguranța și sănătatea copiilor era în pericol, s-a dispus în regim de urgență instituirea unor măsuri de protecție specială, 51 de copii fiind luați din familie în 2017. Pentru 28 de cazuri s-a instituit măsura plasamentului de tip rezidențial, pentru 19 – plasament la asistent maternal profesionist iar în 4 cazuri s-a dispus supravegherea specializată în familie. Pe parcursul anului 2016 s-au instituit 47 de măsuri de protecție în regim de urgență.

Pentru a reduce numărul de cazuri de abuz asupra copiilor, DGASPC Neamț prin diverse servicii și compartimente a realizat în 2017 acțiuni de prevenire, informare și conștientizare asupra riscurilor implicate de orice formă de abuz asupra copiilor dar și campanii de informare asupra drepturilor copiilor precum și a metodelor prin care aceștia pot cere sprijin în cazuri de maltratare.

Din păcate, în ultimii ani, numărul cazurilor de abuz înregistrate a crescut constant, ceea ce reflectă clar problemele cu care se confruntă societatea. Faptul că tot mai multe persoane au încredere în noi și ne raportează cazurile de abuz reprezintă un pas înainte și demonstrează totuși că mentalitățile au început să se schimbe și nu mai asistăm pasivi la suferințele celor mici. Mai este însă mult de lucru pentru a înțelege cât de important este să eradicăm fenomentul abuzului asupra copiilor și mai ales societatea să conștientizeze că abuzurile, indiferent de forma lor, ar trebui să se lovească de toleranță zero“, a spus Cristina Păvăluță, directorul DGASPC Neamț.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate