20 martie 2000, o zi definitorie pentru sistemul medical din România

0

La 20 martie 2000 avea loc inaugurarea primului centru de transplant medular din România, la Fundeni. Pentru cei care nu înțeleg de ce e atât de importantă această zi, le dorim cu toată sinceritatea să nu fie nevoie niciodată să înțeleagă, dar pentru completarea cunoștințelor generale e bine de știut că:

Centrul de Hematologie și Transplant Medular ( CHTM) din București este cea mai veche și cea mai mare unitate medicală cu acest profil din România. Este alcătuit din trei departamente care s-au înființat pe rând: Clinica de Hematologie, Departamentul de laboratoare proprii de înaltă specializare și Unitatea de transplant medular.
La conducerea sa s-au precedat 6 personalități: Acad. Prof. Dr. Constantin T. Nicolau – fondatorul în 1951 al Clinicii de Hematologie ( prima din țară) și al rețelei de centre de conservare și transfuzii, cel dintâi profesor de hematologie din învățământul medical superior românesc; Conf. Dr. Emil Popescu – animatorul modernizării hematologiei românești; Conf. Dr. Elena Butoianu – continuatoare a acestei linii și promotoare a cercetării bolilor mieloproliferative cronice; Acad. Prof. Dr. Ștefan Berceanu – creatorul actualei clinici din Spitalul Fundeni ( 1976), cu o structură organizatorică unică în România compusă dintr-o bază clinică cu 166 paturi – cea mai mare din țară – cuplată cu 8 laboratoare proprii de înaltă specializare; Prof. Dr. Dan Coliță, membru al Academiei de Științe medicale – membru fondator al compartimentului de transplant medular (2000); Conf. Dr. Coriu Daniel – actualul conducător al Centrului, actualizează sectoare de lucru ale clinicii pe principii admise internațional, modernizează unele laboratoare ale Centrului, promovând liniii noi de lucru cum ar fi proteomica și genetică moleculară.
Centrul de Hematologie și Transplant Medular funcționează ca bază de învățământ al Facultății de Medicină din București și derulează programe largi , atât pentru studenți, cât și pentru medici rezidenți sau seniori care urmează diverse programe de specializare și perfecționare în domeniul clinic sau de laborator de specialitate.
Compartimentul clinic are anual 17 500 internări pentru diagnostic și tratament, și dispensarizare ambulatorie pentru 3000 pacienți.
Sunt acceptați bolnavi din toată țara, suferinzi de afecțiuni hematologice maligne sau nonmaligne.
Tratamentele aplicate în hemopatiile maligne sunt conforme protocoalelor interne sau internaționale aprobate de Casa Națională de Asigurări de sănătate. Există condiții hoteliere conform normelor. Clinica este afiliată unor grupări științifice internaționale ( de ex.: European Leukemia Net cu Grupuri de lucru pentru leucemiile acute, leucemia mieloida cronică, sindroamele mielodisplazice) cu care colaborează în domeniul diagnosticului și terapiei. Medici din clinică au format un grup național de lucru pentru diagnosticul și tratamentul sindromului mielodisplazic și colaborează cu un organism științific similar internațional în acest domeniu. În clinică există o preocupare permanentă pentru analiza cazurilor și selectarea celor cu indicație de transplant conform protocoalelor stabilite.
Unitatea de transplant medular are un sector cu 11 camere sterile și un modul de spitalizare pentru cazarea pacienților pretransplant și posttransplant. Execută autotransplanturi și allotransplanturi cu grefe recoltate de la donatori HLA compatibili familiali, cu programe de condiționare mieloablative sau non – mieloablative.

Recoltarea grefelor are loc în departamentul specializat al spitalului unde se execută și prepararea grefoanelor, congelarea lor dirijată și stocarea lor la – 140° C. Unitatea de transplant a început activitatea în anul 2001 și îndeplinește în prezent 60 – 70 proceduri de auto – și allo – grefe anual. Primește pacienți pentru transplant din toată țara, adulți și copii și dispensarizează toți pacienții transplantați în centrul Fundeni și pacienți transplantați în alte centre sau în străinătate. Întreaga activitate urmează protocoalele elaborate de medicii din centru și avizate de experți din străinătate. Activitatea globală a centrului este supervizată de experți din centrul omonim din Regensburg în cadrul unui contract de colaborare și asistență cu Fundația Jose Carreras – ramura germană. Sunt transplantați – conform unor criterii de eligibilitate foarte stricte, pacienți cu hemopatii maligne ( ex: leucemii, limfoame, mieloame) sau cu aplazie medulară.
Independența investigationala și baza proprie pentru demararea unor programe de cercetare sunt asigurate de cele 9 laboratoare din componența centrului: morfologie și imunochimie, hematopatologie, hemostază, imunochimie și proteinologie, analiză moleculară prin PCR, citogenetică, genetică moleculară, imunofenotipare, culturi de celule eritroide și granulomonocitare, dozarea eritropoietinei. Activitatea lor asigură diagnosticul și monitorizarea bolilor, dezvoltarea unor domenii ( de ex. analiza moleculară a talasemiilor, investigarea complexă a gamapatiilor monoclonale și a cazurilor cu amiloidoză, diagnosticul diatezelor hemoragice complexe și al trombofiliilor). De asemeni reprezintă baza logistică pentru învățământul din laborator.
În concluzie, Centrul de Hematologie și Transplant Medular, Fundeni este o unitate mare și performantă care asigură tratamente moderne și explorări complexe și fiabile în favoarea pacienților hematologici.

Sursa: http://icfundeni.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate