Lasă mașina și mergi pe jos!

1

16 -22 Septembrie este Săptămâna Europeană a Mobilităţii, prin care se dorește promovarea formelor alternative de transport ecologic. Mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

Într-un oraș mic, dar cu multe autoturisme, nu mulți sunt cei care se gândesc să renunțe pentru o săptămână, sau măcar o zi, la mașina personală. 

La Târgu Neamț, de exemplu, numeroși cetățeni se urcă la volan inclusiv pentru un drum la piață sau la magazinul din apropiere.

Străzile sunt supraaglomerate începând de dimineață, când foarte mulți părinți își duc copiii la școală cu mașina, deși locuiesc la câteva sute de metri de unitatea școlară. Își continuă apoi drumul, tot cu mașina, până la serviciu.

De regulă, acest parcurs pe distanțe mici, dar incluzând centrul orașului (două bulevarde mari și late…) vine la pachet cu nervi și claxoane, găsirea unui loc de parcare sau blocarea traficului, timp pierdut și benzină consumată. Mult mai ușor ar fi ca cei care nu au musai nevoie de autoturism să parcurgă aceste distanțe mici pe jos, zilnic.

Mersul pe jos are numeroase beneficii, și nu doar pentru mediu. Doar 30 de minute de mers pe jos zilnic pot face adevărate minuni în privința stării de sănătate şi a vitalității organismului.

Cercetările realizate în ultimii ani au evidențiat faptul că mersul pe jos are anumite beneficii pe care niciun alt tip de mișcare nu le oferă. Enumerăm aici doar câteva dintre ele:

  • Scade riscul atacului cerebral și al dezvoltării bolilor cardiovasculare
  • Combate obezitatea
  • Scade tensiunea arterială
  • Previne/ Ține sub control diabetul zaharat
  • Întăreşte oasele şi previne osteoporoza
  • Mișcarea îmbunătățește memoria
  • Întărește sistemul imunitar
  • Are un efect pozitiv pe termen lung
  • Te umple de energie/ Stimulează buna dispoziţie

Chiar dacă nu ai timp de plimbări în decursul săptămânii, poţi parcurge pe jos zilnic cel puțin drumul spre serviciu. Nu te costă nimic, nici foarte mult timp nu pierzi, ținând cont de traficul rutier din oraș. Mai mult decât atât, beneficiile imediate, dar şi pe termen lung vor fi numeroase.

Încearcă şi convinge-te!

1 Comentariu
  1. Avicii spune

    Vanitatea loveste prima data in prosti!…dar o simtim fiecare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate